Gazete Vatan Logo
Futbol Futbol bir efsanesini daha kaybetti!

Futbol bir efsanesini daha kaybetti!

Futbol bir efsanesini daha kaybetti!

1979'da futboldan emekli olan Eusebio, ardında bir müze dolusu kupa, madalya ve birbirinden güzel 700'ün üzerinde gol bıraktı. Yıldızlaşacağı ve şöhretinin küresel çapa ulaşacağı kariyerinin ilk ve tek Dünya Kupası olan 1966'nın Avrupa elemelerinde o gollerden birini Ankara'da, Türkiye'yi 1-0 yendikleri maçta atmıştı.

Ölümünün üzerinden iki ay bile geçmeyen, duayen gazeteci Necmi Tanyolaç o golü gazetesine yazarken sesten hızlı bir mermiye benzetmiş ve "Eusebio'yu tanıtan, Eusebio'nun çizgisini anlatan diye" yorumlamıştı. İngilizlerin ona henüz olağanüstü atletizmi, sürati ve çevikliği sebebiyle taktığı Kara Panter lakabından tam bir sene önce.

Çorap ve gazete kağıdının harmanından yapılan toplara yalın ayak vurarak, Afrika'da geçirdiği fakir çocukluğunun dönüm noktası Lizbon'a gelişiydi. Şehrin dev takımlarından Sporting'in pilot takımının altyapısına oynamasına rağmen profesyonelliğe ezeli rakip Benfica'da geçecekti. 1950'deki Maracanazo trajedisi ve 1954'teki Bern Muharebesi'nde Brezilya orta sahasında oynamış ve futbolu bıraktıktan sonra Mozambik'te takım çalıştıran Jose Bauer, onu henüz 15'indeyken yetiştiği Sao Paulo'ya önermiş ama yöneticiler yanaşmamıştı. Avusturyalı efsane teknik adam Bela Guttmann'ın yolu Benfica'ya düştüğünde şansını bir kez daha denemiş ve Eusebio'nun diktatör Salazar'ın ulusal miras sayarak kimseyle paylaşılmayacak kadar eşsiz statüye ulaşacağı yolculuk da böylece başlamıştı.

1961 yazında Paris'te bir özel turnuvada Pele'nin Santos'una karşı ilk kez spotların altına çıkmış ve 4-0 geride olan Benfica'yı 17 dakikada attığı üç gol ve yaptırdığı penaltıyla maça ortak ederek L'Équipe'in kapağına taşınmıştı. 4 sene sonra kazandığı Altın Top ödülüne 20. yüzyılda başka hiçbir Portekizli futbolcu ulaşamadı. Real Madrid hegemonyasını kırarak Benfica'ya kazandırdığı Avrupa şampiyonlukları, 1966'da Portekiz'in ilk kez katıldığı Dünya Kupası'nda kazanılan 3. lüğünün önüne halen geçilebilmiş değil.

Eusebio, abartısız ve alengirsiz, Portekiz futbolunun miladı, yoktan vareden kişiydi. Afrika halkının futboldaki ilk ilham kaynağı ve aynı zamanda Pele'ye sert giren takım arkadaşına kızacak, 1968 finalinde maç kazandıracak golünü kurtaran Manchester United kalecisi Stepney'i alkışlayacak kadar yüce centilmenliğe sahip bir karakterdi.

Haberin Devamı