Gazete Vatan Logo
Futbol Futbol dünyasını sarsan uçak kazaları

Futbol dünyasını sarsan uçak kazaları

Torino, Manchester United ve Zambia Milli Takımlarının acı sonu yaşadı

Futbol dünyasını sarsan uçak kazaları

Brezilya ekibi Chapecoense'yi taşıyan uçağın Medellin'de düşmesi futbol dünyasında yaşanan trajik diğer uçak kazalarını hatırlattı. Torino,Manchester United ve Zambiya milli takımları da bu acıyı daha önce yaşayan ekipler olmuştu.

1948'DA TORİNO FACİASI

İlk kaza 4 Mayıs 1949 yaşandı. O dönemin İtalyan futbolunun en başarılı ekiplerinden olan Torino, Alitalia Hava Yolarına ait, Fiat G212CP model uçak 672 metre yüksekliğindeki Superga tepesine kurulu bazilikaya çakıldı. Uçaktaki 18'i takım oyuncusu olmak üzere, kulüp yöneticileri ve gazetecilerden oluşan 31 kişi kazada hayatını kaybetti. Torino yaşanan bu uçak kazası öncesi oynadıkları 93 maçtan 83'ünü galip bitirmiş, son 4 yılda da şampiyonluk kupasını kazanmıştı.

MANCHESTER UNIDET 8 FUTBOLCUSUNU YİTİRDİ

Manchester United 5 Şubat 1958'de Yugoslavya'da Kızılyıldız'ı yendikten sonra yarı finale çıktı. Dönüş için hazırlanan takım Yugoslavya'dan tek seferde yakıt almadan Manchester'e ulaşamayacaktı. O yüzden de yakıt ikmali için Münih'e inen Manchester United'ı da taşıyan uçak, yakıtı aldıktan sonra Manchester'a gidecekti. Ama pilotların iki kez kalkış denemesi olumsuz sonuçlandı. Saat sabah 03 sularında 3. kez havalanmayı deneyen pilotlar bu kez ucağı havalandırdılar. Ancak uçak gerekli yüksekliğe ulaşamadı ve havalimanını çevreleyen tellere ve yakınlardaki boş bir eve çarparak yere çakıldı. Kazada 8 futbolcusunu kaybeden Manchester United, yarı finalde Milan'ı ilk maçta yense de rövanşı kaybedip elendi. Takım o yıl FA Kupası'nda da finale çıktı.

Haberin Devamı

ZAMBİYA MİLLİ TAKIMI 18 KİŞİYİ KAYBETTİ

Zambiya Milli Takımını 1993'te Gabon'un Libreville şehine götüren uçak düşmüştü. 1994 Dünya Kupası'na katılmayı hedefleyen Zambiya Milli Takımı, Gabon ile deplasmanda oynayacağı maç için uçakla bu ülkeye doğru yola çıktı. Yolda bir kez yakıt ikmali yapan ve arızası olduğu anlaşılan uçak yine de yoluna devam etmek istedi. Ancak inişin yapılcağı havalimanına çok kısa bir mesafe kala uçak düştü. Toplam 30 kişinin yaşamını yitirdiği kazada, Zambiya Milli Takımı'nın oyuncuları ve teknik ekibinden de 18 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı