Gazete Vatan Logo
Futbol Futbol karnavalı başlıyor

Futbol karnavalı başlıyor

Yazarımız Ersin Düzen, bugün start alacak 20. Dünya Kupası’nın nabzını Brezilya’dan tuttu

Futbol karnavalı başlıyor

12 Haziran yaklaştıkça, önce heyecan sarmıştı hepimizi, sonra tedirginlik çöktü üstümüze. Her gün sakatlık haberi almaya başladık .Turnuva dışında kalan futbolculardan 11 yapsak, inanın kupayı kazanmaya oynar. Neyse ki, hasret bitti ve dünyanın en büyük futbol şöleni bu akşam başlıyor.
14 milyar dolar harcama ile, turnuva tarihinin en pahalı Dünya Kupası’nda, 32 takım, 12 farklı şehirde mücadele ederken, ben de Brezilya’daki izlenimlerimi VATAN’daki köşemde ve TRT ekranlarında sizlerle paylaşacağım. Buraya dün geldim. Sao Paolo üzerinden, Salvador’a geçerken, kış mevsimine girmeye hazırlanan güney şehirlerine göre daha sıcak bir hava karşıladı beni.

YARIN akşam, benim anlatımımla, son Dünya Kupası finalistleri Salvador’da sahneye çıkacak. Dolayısıyla İspanyol ve Hollandalı taraftarlar çoğunlukta. Hepsi, ‘Grupta 2 olmayalım da, Brezilya ile eşleşmeleyelim’ derdinde. Hollandalılar, Robben’den çok Sneijder’a güveniyor. İlginçtir, G.Saray’da bu sezon kaç gol atıp, kaç asist yaptığını bilenler az değil. İspanya’da ise Diego Costa’nın iyileşmesinin sevinci yaşanıyor ama yeni golcü olarak Sergio Ramos’u gösteriyorlar. Ancak, her iki tarafın da ortak görüşü, Brezilya’yı kupaya daha yakın göstermeleri. Nitekim, benim de favorim Brezilya.

BELÇİKA BEKLENTİSİ

ARADAN her ne kadar 1 sene geçse de, Konfederasyon Kupası’nda maçlarını anlattığım Brezilya, turnuvadaki 31 takımdan da üstün. Bir araştırma şirketinin anketinde, 31 ülke taraftarı ‘Brezilya kazanır’ demiş. Bir tek Arjantinliler, kendilerine güveniyor. Messi, kupayı kaldırır mı bilinmez, ama yarı finali görecektir. Çoğunluk Belçika’dan sürpriz bekliyor ama güçlerinin kupa için yeterli olmayacağını düşünüyorum.

42 KİŞİLİK EKİP

Güvenlik, Brezilya’da en büyük problem. Hükümet 1 milyar dolar harcayarak, önlemleri arttırmış ama, son 1 yılda %60 artan hırsızlık ve cinayet olayları, hepimizi endişelendiriyor.

BU arada, Brezilya’da 42 kişilik TRT ekibi, 64 maçın ekrana gelmesi için çalışacak. Ekipteki arkadaşlarımla birlikte, adına yakışır bir Dünya Kupası izletmeyi hayal ediyoruz. Hepinize, futbol dolu günler..

Gol çizgisi ve köpük boya ilk kez

BREZİLYA’NIN ev sahipliğindeki 2014 Dünya Kupası’nda gol çizgisi teknolojisi ve kaybolan köpük boya ilk kez kullanılacak. İlk kez geçen yıl yine Brezilya’daki Konfederasyon Kupası’nda kullanılan Alman menşeli “GoalControl-4D” adlı teknoloji, dünya kupaları tarihinde de ilk defa uygulanacak.

FİNALLERDE ilk kez kullanılacak bir diğer uygulama ise serbest vuruşta baraj mesafesini ayarlamak için kaybolan köpük boya. Türkiye’de geçen yaz düzenlenen FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası’nda ilk kez sahne alan sprey boya, serbest vuruştan önce kurulan barajın mesafesini belirlemek için geliştirildi.

Felipe Scolari yeğenini kaybetti

2014 Dünya Kupası’nın ev sahibi Brezilya’nın teknik direktörü Felipe Scolari’nin 48 yaşındaki yeğeninin geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybettiği öğrenildi. Bugün açılış maçında Hırvatistan karşısına çıkacak olan Sambacılar’da bu acı haber moralleri bozarken Brezilya Futbol Federasyonu da elim olayı doğruladı.

Perulu şamanlar: Kupa Brezilya’nın

DÜNYA Kupası heyecanı bugün start alırken Güney Amerika ülkesi Peru’daki şamanlar turnuvada zafere ulaşacak takımın ev sahibi Brezilya olacağını iddia etti. ‘Andlar şamanı’ lakaplı Juan Osco, diğer şamanlarla, bitki yaprakları, boyanmış kafatasları ve yıldız futbolcuların fotoğraflarıyla düzenlenen ayinde, Brezilya’nın Arjantin’i yenerek şampiyon olacağı tahmininde bulunduklarını belirtti.

Messi: Şampiyonluk bir rüya

ARJANTİN ve Barcelona’nın yıldızı Messi, ülke basınına özeleştiri yaptı. Tangocu, daha önceki turnuvalarda hatalı oynadığını ve ders çıkardığını belirterek, “İyi bir kadroya sahibiz. Kupaya ulaşmak bir rüya. Umarım finale kadar çıkarız ve o maçı Neymar’a karşı oynarım. Başka bir takım çıkarsa da mutlu olurum

İLK Dünya Kupası deneyimini 2006’da yaşadım. Harika bir deneyim olmuştu. Elendiğimizde üzgün olmadığım gerekçesiyle eleştirilmem haksızlıktı” dedi.

Pele: Neymar’ın üstüne çok gidiyorlar

BREZİLYALI eski efsane futbolcu Pele, ev sahibi oldukları Dünya Kupası’ndan önce Neymar hakkında yorumlarda bulundu. Daha önce 3 kez Dünya Kupası kazanan Pele, “Neymar’a takımın tüm sorumluluğunu taşımak üzere çok büyük baskı yapılıyor. O henüz çok genç bir oyuncu” derken, Brezilya Milli Takımı’yla ilgili ise “Sanırım tarihte ilk kez hücumdan daha güçlü bir savunma hattına sahibiz.

ORTA sahanın gerisinde oynayan isimlerin hepsi mükemmel” yorumunu yaptı.

Pjanic: Elimizden geleni yapacağız

BREZİLYA’NIN ev sahipliğinde bugün başlayacak olan 2014 Dünya Kupası’nda Bosna-Hersek Milli Takımı ile yer alacak olan Miralem Pjanic başarı için gerekli olan arzu, inanç ve özgüvene sahip olduklarını söyledi. Roma forması giyen futbolcu ülkelerini en iyi şekilde temsil edeceklerini belirterek “Bizi destekleyen herkes, hepimizin elinden gelenin en iyisini sahaya yansıtacağına emin olsun.
YÜZDE 100 hazırız diyebilirim. İyimseriz. Takım içi atmosfer harika. Dünya Kupası’nda olmak muhteşem. Grubun favorisi Arjantin, turnuvanınsa Brezilya. Bizim gücümüz, dayanışmamız olacak” diye konuştu.

Açılışta ev sahibi Hırvatlar karşısında

2014 FIFA Dünya Kupası heyecanı bugün oynanacak açılış maçıyla start alacak. 4 yılda bir düzenlenen futbol karnavalında A Grubu’nda ev sahibi Brezilya, Hırvatistan’la TSİ 23.00’te Sao Paulo’daki Arena Corinthians’ta karşılaşacak ve mücadele TRT 1’den naklen yayınlanacak. Müsabakayı Japon hakem Yuichi Nishimura yönetecek.

İKİ takım tarihlerinde daha önce 2 kez karşılaşırken 1 maçı Sambacılar kazanırken diğeri beraberlikle sonuçlandı. Güney Amerika temsilcisi 5 kez kazandığı kupada 6. zaferi hedeflerken en büyük başarısı 1998’de 3.’lük olan ve 2002’deki turnuvadan bu yana finallerde galibiyet alamayan Hırvatlar ise bu şanssızlığı kırmak istiyor.

Haberin Devamı