Gazete Vatan Logo
Galatasaray G.Saray'a ceza veremediler!

G.Saray'a ceza veremediler!

Basketbol Federasyonu, final serisinin son maçına çıkmayan Galatasaray’a ceza verecek madde bulamadı.

G.Saray'a ceza veremediler!

Sarı-kırmızılı ekibin yaptığı davranışın ülke basketboluna olumsuz izler bıraktığı vurgulansa da, lig yönergesindeki boşluk nedeniyle sadece başkan ve yöneticilere hak mahrumiyeti ve para cezası verildi.

Türk Basketbolu, geçtiğimiz sezonun sonunda hiç de hoş olmayan bir ilke tanık olmuş, Fenerbahçe Ülker ile Galatasaray Liv Hospital arasındaki final serisinin son maçına, sarı-kırmızılı ekip güvenlik gerekçesi, hakem atamaları gibi nedenleri öne sürerek çıkmamıştı.

Bunun sonucunda Fenerbahçe Ülker maçı hükmen kazanmış ve sezonun şampiyonu ilan edilmişti. Ancak basketbolda ilk kez tanık olunan davranış, camianın büyük kesiminden tepki çekmiş, Galatasaray Kulübü’nün basketbol marka değerine zarar verdiği öne sürülmüş ve sarı-kırmızılılar’ın cezalandırılması gerektiği savunulmuştu.

Basketbol Federasyonu yetkilileri de Galatasaray’ın maça çıkmama kararını değiştirmek için büyük çaba sarf etmiş, ancak yine de maçın oynanmasını sağlayamamış ve cezai yaptırım uygulanacağını açıklamıştı.

Böyle bir madde yok

Haberin Devamı

Cezalar dün açıklandı. Ancak beklentilerin aksine, sarı-kırmızılı kulübe herhangi bir yaptırım uygulanmazken, sadece Başkan Ünal Aysal ile yöneticiler Mehmet Karlı ve Necati Demirkol’a 45’er gün hak mahrumiyeti ve 15’er bin lira da para cezası verildi. Cezaların nedeni olarak, üç ismin yaptıkları açıklamalar ve takımlarının maça çıkmayarak, ülke basketbolunda bıraktıkları olumsuz izler gösterildi.

Basketbol Federasyonu Disiplin Kurulu’nun bu kararlarının ardından, mevcut Disiplin Yönergeleri’nde bu durumu kapsayacak bir madde bulunmamasının olduğu öğrenildi. Daha önce yaşanmayan ve yaşanması beklenmeyen ‘maça çıkmama’ kararına hazırlıksız yakalanan Basketbol Federasyonu, sadece hak mahrumiyeti ve para cezası ile olayı karara bağlarken, gelecek sezonlar için önlem almayı ihmal etmedi.

Artık yapamayacaklar

Galatasaray’ın neden olduğu olay sonucunda yönergedeki boşluğu farkeden Basketbol Federasyonu, yeni sezon öncesinde ek maddeleri yürürlüğe koydu. Buna göre lige katılacak tüm kulüplerden, “Katılmaya hak kazandığımız Lig’de Türkiye Basketbol Federasyonu ve Türkiye Basketbol Ligleri Direktörlüğü tarafından Ana Statü çerçevesinde hazırlanan ve hazırlanacak olan statü, yönerge, talimatların v.b. kuralların belirlediği tüm vecibeleri tamamıyla yerine getireceğimizi, aksi halde mevzuat ve talimatlar gereğince uygulanacak bilcümle yaptırımlara riayet edeceğimizi beyan ve taahhüt ederiz” şeklinde yazılı taahhütname alındı.

Haberin Devamı

Basketbol Federasyonu yetkilileri, bu kurala dayandırılarak, bu yıldan itibaren, haklı bir gerekçe göstermeyerek maça çıkmayacak takımların, küme düşürüleceğini ifade etti.

‘Tebrik (!) Ediyoruz’

Basketbol Federasyonunu eleştiren Fenerbahçe, “Tebrik (!) Ediyoruz” başlıklı açıklamasında, “Disiplin Kurulu bugün Türk spor tarihinde emsali görülmemiş bir karara imza atmıştır. Geçtiğimiz basketbol sezonu final serisinde, Türk sporunda bir ilk yaşanmış, Fenerbahçe Ülker’in rakibi Galatasaray Liv Hospital, şampiyonun belli olacağı maça çıkmamıştı. Disiplin Kurulu, oynanamayan maçtan yaklaşık 3 ay sonra skandal bir karara imza atarak yenileceğini düşünerek sahaya çıkmayan söz konusu takıma yalnızca para cezası, ihtar ve hak mahrumiyeti gibi komik cezalar vererek Türk basketbolunda yeni bir çığır açmıştır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Asbaşkan Mahmut Uslu ise federasyonun tavrının Kadınlar Ligi’ndeki finalde net şekilde anlaşıldığını vurgulayarak, bu tutumlarından dolayı şaşırmadıklarını belirtti.

Zararı da karşılanacak

Sarı-kırmızılı kulüp, TBL Yönetim Esasları Yönergesi’nin 10.8 maddesi çerçevesinde, haklı bir nedene dayanmaksızın, sahaya çıkılmaması nedeniyle, organizasyona verilen her türlü maddi zararlardan da sorumlu tutuldu. Ancak bu zararın ne kadar olduğu, hangi kurum ve kuruluşların zararlarının ne ölçüde karşılanacağı henüz açıklanmadı. Bu zarar kapsamına, yayıncı kuruluşun reklam gelirleri, salon ve sponsorluk gelirleri gibi kalemleri kapsadığı öğrenildi.

(Ümit Avcı / Skorer)