Gazete Vatan Logo
Futbol Galatasaray finansmanı buldu peki çağrı fiyatı ne olacak?

Galatasaray finansmanı buldu peki çağrı fiyatı ne olacak?

Galatasaray, Sportif ile Futbol A.Ş.’nin birleştirilmesi için gerekli parayı buldu. 2006’da birleşme çalışmalarına başlayan Galatasaray, şimdi borsadaki ortaklara çağrı yapacak. İki sene önce hesaplanan 108.5 YTL’lik çağrı fiyatı, faiz uygulandığında 159 YTL’ye denk geliyor. Temettü nedeniyle SPK yeniden değerleme de isteyebilir

Galatasaray’ın yılan hikayesine dönen Sportif A.Ş ile Futbol A.Ş.’yi birleştirme planında artık sona yaklaşıldı. Galatasaray, Futbol A.Ş. lehine temin edilmesi planlanan 100 milyon dolara kadar uzun vadeli banka kredisi için Goldman Sachs’ın yapılandırma aracı kurumu olarak hareket etmek üzere yetkilendirildiğini ve 50 milyon dolar tutarında tahvil ihracının temel şartları üzerinde de anlaşmaya varıldığını açıkladı. Ayrıca tahvil ihracının Galatasaray’ın isteği doğrultusunda 70 milyon dolara kadar çıkabileceği belirtildi. Böylece iki yıl önce Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) birleşme için başvuran Galatasaray, SPK’nın “Önce ortaklara çağrı yap” şartı için gereken finansmanı da bulmuş oldu. Finansman sorununun ortadan kalkmasının ardından çağrı fiyatının kaç olacağı konusu gündeme geldi.

Avans faizi işletilebilir

SPK, 4 Ağustos 2006’da birleşme kararı alan Galatasaray’ın birleşme başvurusunu değerlendirebilmesi için kulübün borsadaki ortaklarının sahip olduğu hisselerine, birleşme kararından önceki 3 aylık dönemde oluşan günlük ağırlıklı ortalamaların ortalaması üzerinden çağrı yapma şartı getirmişti. Yapılan hesaplamalara göre yüzde 37.05’i halka açık olan Galatasaray’ın borsadaki ortaklarının elindeki hisseleri hisse başı 108.5 YTL’den alması gerekiyordu. Ancak bu hesaplama yaklaşık 2 yıl önceki fiyatlar için geçerli olduğundan çağrı fiyatının yeniden hesaplanması gerekiyor. Yani bu fiyatın üzerine geçen süre nedeniyle faiz işletilmesi gerekiyor.

Benzer bir süreç Moonlight’a satılan Migros hisseleri için de uygulandı. SPK, yasal başvuru süresinin eklenmesi sonucu elde edilen 45 günlük süre için avans faiz oranının işletilmesini talep etti.

Borsadan çıkacak mı?

Yani çağrı fiyatına uygulanan faiz oranı Merkez Bankası’nın belirlediği avans faizi. Avans faiz oranı 2006’da yıllık yüzde 25, 2007 yılında yüzde 29, 2008 yılında ise yüzde 27 olarak belirlendi. Galatasaray, 4 Ağustos 2006 tarihinde Sportif A.Ş. ile Futbol A.Ş.’nin birleştirilme çalışmalarına başlama kararı aldı. SPK da bu tarihten önceki 3 ay boyunca oluşan günlük ortalamaların ortalaması üzerinden çağrı şartı getirmiş ve o tarihte çağrı fiyatı 108.5 YTL olarak hesaplanmıştı. 108.5 YTL’lik fiyata 2006 ve 2008 yılındaki temettü ödemeleri dikkate alınarak (temettü sonrası hisse fiyatı düzeltiliyor ve hisse fiyatı bir önceki günkü kapanışının altında oluşuyor) günlük avans faizi işletildiğinde bugün itibarıyla Galatasaray Sportif için çağrı fiyatının 159 YTL seviyesinde oluşması gerekiyor. Ancak bu fiyat 2006 yılındaki başvuru öncesindeki rakamlara göre hesaplanıyor. Aradan geçen yaklaşık iki yıllık zaman ve bilançoda bulunan dağıtılmayan temettü nedeniyle SPK’nın çağrı fiyatı için yeniden bir değerleme yapılmasını isteme olasılığı da yüksek.

Ayrıca 2006 ve 2008’de ödenen hisse başı temettünün hisse fiyatından düşürülmesiyle yapılan hesaplamaya göre ise çağrı fiyatının 172.25 YTL olması gerekiyor. Galatasaray bilançosu sadece gelirlerden oluşan Sportif A.Ş. ile mali tablolarında gider kaleminin de olduğu Futbol A.Ş.’yi birleştirerek daha az temettü dağıtmayı hedefliyor. Hatta yapılacak çağrı sonrasında Galatasaray’ın borsadan çıkabileceği de konuşulanlar arasında. Eğer çağrı fiyatının 159 YTL arasında oluşması halinde Galatasaray’ın kasasından 96.6 milyon dolar çıkacak.

Galatasaray Sportif A.Ş. ile

Futbol A.Ş.’nin birleşme serüveni


*4 Ağustos 2006: Galatasaray Sportif A.Ş. ile Futbol A.Ş.’nin ileride gerçekleştirilmesi düşünülen birleşmesinin ön hazırlık çalışmalarına başlanmasına karar verildi.

*27 Eylül 2006: Birleşme için İş Yatırım ile bir danışmanlık sözleşmesi imzalandı.

*29 Aralık 2006: Birleşme işlemlerinin tamamlanabilmesi için gerekli izinleri almak için SPK’ya başvuru yapıldı

*26 Nisan 2007: SPK, birleşme başvurusunun diğer ortaklara çağrıda bulunulmasını müteakip değerlendirilmeye alınacağını açıkladı.

*11 Temmuz 2007: Galatasaray, birleşme çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

*4 Eylül 2008: Galatasaray, finansman konusunda Goldman Sachs’la anlaştı.







Haberin Devamı