Gazete Vatan Logo

Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntı, çevre illerde de hissedildi. İçişleri Bakanı Yerlikaya, "Saha taraması ile ilgili bütün yerleşim yerleri taranıyor. Yapılan her ihbar ile ilgili yerlere ulaşılıyor. Şu an için bir can kaybı ve yaralanma yok. 2 katlı daha önce kullanılmadığı ifade edilen bir ev yıkıldı" ifadelerini kullandı.

AFAD'dan alınan bilgiye göre, saat 18.11'de merkez üssü Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem yerin 5,9 kilometre derinliğinde meydana geldi. Sarsıntı, çevre illerde de hissedildi.

BAKAN YERLİKAYA: CAN KAYBI YOK

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından depremle ilgili yaptığı açıklamada, "Tokat ili Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde meydana gelen depremde Tokat Valimiz, AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun." ifadelerine yer verdi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya CNN Türk'e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Saha taraması ile ilgili bütün yerleşim yerleri taranıyor. Yapılan her ihbar ile ilgili yerlere ulaşılıyor. Şu an için bir can kaybı ve yaralanma yok. 2 katlı daha önce kullanılmadığı ifade edilen bir ev yıkıldı. AFAD Başkanımız yolda, bölgeye geçiyor.

Haberin Devamı

'GEREKLİ ÇALIŞMALARA BAŞLADIK'

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Sulusaray ilçesi merkezli depremin ardından açıklama yaptı. Hatipoğlu, "Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum. Ekiplerimiz durum değerlendirmesi yapıyor. Gerekli çalışmalara başladık" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

YOZGAT'TA 2 KATLI BİR EV ETKİLENDİ

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremden an itibarıyla Yozgat'ta 2 katlı bir ev ile Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5 ahırın etkilendiğine dair ihbarlar alındığını, ekiplerin saha tarama çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. 

BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tokat'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremden 1 kişinin etkilendiğini duyurdu. Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde meydana gelen depremde Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde 1 kişi etkilenmiştir. Tokat’ın Sulusaray ilçesinde bir ev ve bir cami minaresi yıkılmış olup etkilenen olmamıştır. Tokat’ın Artova ilçesinde bir cami minaresi yıkılmış olup etkilenen olmamıştır. Yozgat ili Gümüşsuyu Köyünde bir ev, Yelken köyünde bir ev, Elmalıçiftliği köyünde bir ev yıkılmış olup etkilenen olmamıştır. Tokat ilinden 15 ambulans, 3 UMKE ve 1 UMKE Acil Müdahale Aracı, Yozgat ilinden 5 ambulans, 1 UMKE ve 1 UMKE Acil Müdahale Aracı, Sivas ilinden 1 UMKE ve 1 UMKE Acil Müdahale Aracı bölgeye görevlendirilmiştir" bilgilerini paylaştı.

Haberin Devamı

ARTÇILAR DEVAM EDİYOR

5.6'lık depremin ardından Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4 büyüklüğünde yeni bir deprem yaşandı. AFAD'dan alınan bilgilere göre deprem 7 kilometre derinlikte meydana geldi.

Bu depremin ardından saat 22.31'de Sulusaray'da 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

AFAD: 112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİNE 231 İHBAR GELMİŞTİR

Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) depreme ilişkin saha çalışmalarının ardından yapılan açıklamada 112 Acil Çağrı Merkezine 231 ihbar yapıldığı belirtildi. AFAD’dan yapılan yazılı açıklamada, “Yozgat ve Tokat illerindeki 112 Acil Çağrı Merkezleri'ne toplam 231 ihbar gelmiştir. Can kaybı bulunmamaktadır. TOKAT ilimizde; 2 konut, 5 ahır ve 2 minare hasar almıştır. Sivas, Samsun, Erzurum, Çorum ve Amasya AFAD ekipleri sevk edilmiştir. Yozgat ilimizde; 2 katlı bir bina yıkılmış, 8 köyde küçük çaplı hasarlar meydana gelmiştir. Ankara, Çankırı, Kayseri, Amasya, Nevşehir ve Kırıkkale AFAD ekipleri sevk edilmiştir. Yozgat ve Tokat illerimize Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 1 helikopter, Jandarma’dan ise 1 İnsansız Hava Aracı (İHA) sevk edilmiştir” denildi.

TOKAT'TA OKULLAR TATİL EDİLDİ

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremin ardından il geneline okullar bir gün tatil edildi. Evlerinde kalmak istemeyen vatandaşlar için misafirhaneler ve spor salonları açıldı. Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, "Yaşadığımız depremin ardından eğitim kurumlarına bir gün ara verilmesine karar verdik. Ayrıca evlerinde kalmak istemeyen vatandaşlarımız için, misafirhane, yurt ve spor salonları hazırlandı. Kendilerini buralarda misafir edeceğiz. Devlet olarak vatandaşlarımızın her türlü ihtiyaçları noktasında yanlarındayız" dedi.

AFAD, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Tokat ilimizin Sulusaray ilçesinde saat 18.11’de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem Tokat, Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum illerimizde yoğun bir şekilde hissedilmiştir. An itibarıyla; Yozgat ilimizde 2 katlı bir ev ile Tokat ilimizin Sulusaray ilçesinde 5 ahırın etkilendiğine dair ihbarlar alınmış olup; ekiplerimizin saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız” ifadelerine yer verdi.

TOKAT BELEDİYE BAŞKANI: MERKEZDE SIKINTI YOK

Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu "Merkezde de çok ciddi hissedildi. Olayı yakinen takip ediyoruz. Şehir merkezinde ciddi bir durum yok. Şu anda binalarda bir sıkıntı gözükmüyor. Sulusaray'da binalarda ufak tefek sıkıntıların olduğu belirtiliyor. Oraya doğru yoldayız" dedi.

SULUSARAY BELEDİYE BAŞKANI: 2 MİNARE YIKILDI

Sulusaray Belediye Başkanı Davut Kılıç "Bu daha şiddetliydi. İnsanlarımız ayaktaydı gündüz olduğu için iyi atlattık. 2 adet camimizin minaresi yıkıldı. Buğdaylı köyünde evlerin yıkıldığı belirtiliyor. Araçlarımızı oraya yönlendirdik. İlçe merkezimizde yıkım yok. Her hangi bir yaralanma yok. Sahada ekiplerimiz dolaşıyor" dedi.

YILMAZ: İLGİLİ KURUMLARIMIZ SAHA TARAMA ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tokat'ta meydana gelen depreme ilişkin açıklama yaptı. Yılmaz, "Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen 5,6 büyüklüğündeki depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili kurumlarımız saha tarama çalışmalarını sürdürüyor. Rabbim ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten korusun" dedi.

3.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM DAHA OLDU

Tokat Sulusaray'da 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından 3.5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem saat 18.31 sularında oldu.

'MÜSTAKİL BİR DEPREM OLABİLİR'

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Öncelikle bölge halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. O bölgenin deprem tehdidini tartışmıştık. Bu Kuzey Anadolu fayında değil yan kollarda 6-6.5'a kadar deprem oluşturabileceğini 7'ye çıkmayacağını söylemiştim. Daha önceki 9 kilometre civarındaydı. 5 kilometreye yakın olması, binaya göre değişir ama bazı binalarda hissedilebilir. " ifadelerini kullandı. Şükrü Ersoy ayrıca şu ifadeleri kullandı: Türkiye bir kere deprem ülkesi bunu kabul etmemiz gerekiyor. O yüzden depreme karşı dirençli şehirler geliştirmemiz gerekiyor. Harita üzerindeki bilgileri konuşarak olursam bu anakol üzerinde olmadığı için 7 üzerinde bir deprem beklemem. 5.6 müstakil bir deprem olabilir ama daha büyük bir depreme de yol açabilir. Bunun bir kesintisi yok.

NACİ GÖRÜR'DEN AÇIKLAMA

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Tokat Sulusaray’da 5,6 büyüklüğünde deprem oldu. Aynı yerde dün gece 5,1 bir deprem daha olmuştu. İlk deprem öncü depremdi. Şimdi olan deprem orta büyüklüğe yakın. Daha önce yazdığım gibi, KAF’ın Tokat’tan ayrılıp Anadolu Levhası içerisine SW yönünde uzanan bir kolu üzerinde. Bu deprem kalitesiz yapı stokunda ve yeraltı yapılarında yıkıcı olabilir. Geçmiş olsun.