Gazete Vatan Logo
Futbol Fenerbahçe'nin kara günü

Fenerbahçe'nin kara günü

Sarı-lacivertliler yeniden yargılama ihtimalini düşünerek kararın daha sonrasında açıklanmasını talep etmişti ama Yargıtay bunu dikkate almayıp Aziz Yıldırım'ın örgüt kurma, şike ve teşvik priminden aldığı cezaları onadı.

Fenerbahçe'nin kara günü

YARGITAY'IN KARAR METNİ İÇİN TIKLAYIN

Yargıtay Şike Davası için kararını açıkladı... Kanarya şokta! Çünkü Aziz Yıldırım'ın cezası onandı. Cezanın onanması nedeniyle Aziz Yıldırım'ın başkanlığı da düşecek. Kararın tebliği sonrası F.Bahçe 45 gün içinde yeni başkanını belirleyecek. Yönetim ayrı seçildiği için kongrede sadece başkan seçilecek...



Futbolda 3 Temmuz'da başlayan şike davasında 6 yıl 3 ay hapis cezası alan ve cezaevinde bulunduğu 1 yıllık süre göz önüne alınarak tahliye edilen F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve diğer ceza alan isimlerin yaptığı itirazlarla ilgili Yargıtay kararı açıklandı, sonuç hiç de iç açıcı olmadı. 85 sanık açısından inceleme yapan Yargıtay 5. Ceza Dairesi dün 80 sayfalık kararını açıklarken, F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in örgüt kurmak ile şike ve teşvik priminden aldığı cezaları onadı.



Sarı-Lacivertlilerin Özel Yetkili Mahkemeler'in kaldırılması ile ilgili mecliste devam eden görüşmelere ve yeniden yargılanma konusunda yasa değişikliğinin çıkma ihtimaline dayanarak Yargıtay'ın kararını bekletmesi yönündeki talebi de dikkate alınmadı. 5. Ceza Dairesi, Yıldırım'a, şike ve teşvik primi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönetmek ve 6 Süper Lig maçında teşvik primi vermek suçlarından verilen 6 yıl 3 ay mahkumiyet cezasını onadı. Yıldırım'la birlikte suç örgütü kurup, yönetmek suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası alan Giresunspor'un eski başkanı Olgun Peker'in cezası da onandı.

Eğer Özel Yetkili Mahkemeler'le ilgili düzenleme yapılmaz, yeniden yargılama kararı çıkmazsa toplamda 6 yıl 3 ay ceza alıp 1 yıl hapis yatan Aziz Yıldırım, infaz yasasından faydalanacağı için 30 ay daha cezaevinde kalacak.

SEÇİM YAPILANA KADAR BAŞKAN ABDULLAH KİĞILI

F.Bahçe'nin şampiyon olduğu 2010-11 sezonuna ilişkin başlatılan şike davasıyla ilgili mahkemenin verdiği kararların Yargıtay tarafından onanmasıyla yasa gereği Aziz Yıldırım başkanlık görevini sürdüremeyecek. F.Bahçe Kulübü karar eline ulaşınca yeniden seçime gitmek zorunda kalacak. 45 gün içinde alınacak olağanüstü genel kurul kararında 16 yıldır görevde olan Aziz Yıldırım aday olamayacağı için yeni bir başkan seçilecek.

Bu arada sarı-lacivertli kulüpte sadece başkanlık seçimi yapılacak. Kulüp tüzüğü gereği başkan ayrı, yönetim ayrı seçildiği için yöneticiler görevine devam edecek ve kulübün yeni başkanı mevcut yönetim ile çalışacak. Bu süre içinde kulübü başkan vekili Abdullah Kiğılı yönetecek.

‘Her şeyin sebebi şampiyonluk sözü’

Yargıtay'ın 60 sayfalık raporunda Aziz Yıldırım'ın 2010-11 sezonunda şampiyonluğun sadece sportif faaliyetlerle kazanılamayacağını düşündüğü için örgüt kurduğu ifade edildi.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi şike davasında 85 sanık hakkında oy birliği ile aldığı 60 sayfalık kararında çarpıcı ifadelere yer verdi. Kararda 1998'den bu yana F.Bahçe'de başkanlık yapan Aziz Yıldırım'ın 2009'da göreve geldiğinde 3 yıl üst üste şampiyonluk sözü verdiği ancak aynı sezon kupayı Bursaspor'a kaptırdığına dikkat çekildi.



2005-06 sezonundan sonra 2009-10'da şampiyonluğun son maçta kaybedilmesinin kulüpte huzursuzluğa yol açtığı ve 2010-11 sezonu için mutlak şampiyonluk beklentisinin oluştuğuna vurgu yapıldı. Ancak aynı sezonun ilk yarısında Trabzon ile oluşan puan farkının şampiyonluk ihtimalini azalttığının görüldüğü ve şampiyonluk sözünü yerine getirebilmek için Aziz Yıldırım'ın ikinci yarıda puan kaybına tahammülünün bulunmadığı ayrıca takımın tek başına kazanmasının yeterli olmadığını rakipler Trabzon ve Bursa'nın da puan kaybetmesinin gerektiği ifade edildi.

Şampiyonluğun sadece sportif faaliyetlerle elde edilemeyeceğini düşünen Yıldırım'ın, yöneticiler İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu ve Ali Yıldırım ile geçmişte Sedat Peker grubu ile irtibatlı olan bazı şahıslarla birlikte ayrı bir oluşuma gittiği sonucuna varıldığı vurgulandı.

Haberin Devamı