Gazete Vatan Logo
Galatasaray Hakan Ünsal: Avrupa'dan men cezası gelirse...

Hakan Ünsal: Avrupa'dan men cezası gelirse...

Galatasaray'ın Türk futbol tarihinde ilklere imza attığı efsane kadrosunun önemli oyuncularından Hakan Ünsal, Skorer'e Galatasaray-Beşiktaş derbisi öncesi çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ünsal, G.Saray'a UEFA'dan men cezası geldiği takdirde kulübün durumunun çok iyi olmayacağını vurgulayıp "Tüm hedefler şampiyon olma ve Şampiyonlar Ligi'ne gitmek üzere. Böyle bir sorun olursa transfer de yapılamaz ve mali yönden büyük sorunlar getirir" dedi.

Hakan Ünsal: Avrupa'dan men cezası gelirse...

1993-94 sezonunda Karabükspor'dan Galatasaray'a transfer oldu. A Milli Takım'ın 2002 Dünya Kupası'nda dünya üçüncülüğünü kazanarak bir ilke imza attığı kadroda yer aldı.

G.Saray'ın 2000'de kazandığı UEFA Kupası şampiyonluğu ve Süper Kupa şampiyonluğunda önemli rol oynadı. Bekteki sağlam duruşu, raket gibi sol ayağı ve attığı şık gollerle sarı-kırmızılı taraftarların gönlünde taht kurdu. 2002'de Premier Lig ekibi Blackburn Rovers'ta başarılarla dolu kariyerine devam etti. 2004-05 sezonunda Rizespor'a transfer olduktan sonra jübilesini yaparak futbol hayatına nokta koydu. Hakan Ünsal'dan bahsediyoruz... Şu sıralar spor yazarlığı yapan Ünsal'la pazar günü belki de Süper Lig'deki düğümü çözecek G.Saray-Beşiktaş derbisini tüm yönleriyle masaya yatırdık. İşte efsane oyuncunun sorularımıza verdiği yanıtlar:

GALATASARAY-BEŞİKTAŞ DERBİSİNDE HANGİ TAKIMI DAHA ÖNDE GÖRÜYORSUNUZ?

Kazananın şampiyon olacağı bir maç olacak. Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi'nden elendikten sonra lige farklı bir dönüş yaptı. Galatasaray ise Fatih Terim ile beraber büyük bir yükselişe geçti. Ciddi bir avantaj yakaladı, ama onu kaybetti ve her şey dengelendi. En son ne zaman dört tane takımın kıyasıya bir yarışa girdiğini hatırlamıyorum, ama bu ligimiz açısından bu önümüzdeki sezonlar için bir mesaj. Yarış bu şekilde birkaç yıl daha devam ederse ligde kalite artacak. Maça gelince kazanan takımın şampiyon olacağını düşünüyorum. Kalan fikstürlere bakarsak kazanan takım o saatten sonra kazandığı avantajı büyük olasılıkla bırakmaz. Galatasaray'ın iç sahada oynaması ve taraftarının desteği ki o taraftar bu sezon takımına bambaşka bir şekilde destek veriyor. İç saha performansını da sağlayan bu. Dolayısıyla hem taraftar desteği hem de futbolcuların maçın önemine hakim olması, sebeplerinden dolayı Galatasaray bir tık daha avantajlı. Ancak Beşiktaş bir Başakşehir değil. Bence Başakşehir maçındaki oyun bir referans olmalıdır evet ama bunun yanında Galatasaray'da bir tane oyuncu bile yarım performans göstermemeli. Belhanda, Feghouli, Rodrigues gibi isimlerin ve takımda olan herkesin en iyi performanslarını sergilemeleri gerekir ki Beşiktaş maçı rahat geçsin. Fatih Terim'in taktiksel tercihleri de çok önemli olacak, ama dediğim gibi Galatasaray büyük avantajlarını oyuncuların yüksek performanslarıyla birleştirirse Beşiktaş'ı yener ve yoluna devam eder.

Haberin Devamı

GALATASARAY'IN HÜCUM HATTINDA SON ZAMANLARDA BİR DÜŞÜŞ VAR. BU FORM DÜŞÜKLÜĞÜ DERBİDE DEVAM EDERSE NASIL BİR ETKİ YARATIR?

Haberin Devamı

Beşiktaş farklı bir takım. O maçta en ufak form düşüklüğünü Galatasaray kaldıramaz. Beşiktaş maçında oynanan oyunun ve sistemin yanı sıra oyuncuların bireysel performanslarını da çok belirleyici olacaktır. Galatasaray hücum hattında Gomis iyi servis yapıldığında iş bitirebilen bir oyuncu. Ona servisi yapacak oyuncular da Belhanda, Feghouli ve Rodrigues. Bu oyunculara derbide ekstra iş düşecek. Sezon başından beri değerlendirecek olursak bu üçlüden en düşük performansı gösteren oyuncu Belhanda. Eğer Belhanda bir maçta taraftarın gözündeki yerini sağlamlaştırmak istiyorsa o maç bu maç zaten. Diğer oyuncular da aynı şekilde düşünüp performanslarını yüksek tutmaları lazım. Beşiktaş da Galatasaray da kanatları kullanmayı seven takımlar. Kanatlarda oynayan oyuncuları değerlendirdiğimizde Feghouli ve Rodrigues'in performansı, Babel ve Quaresma'nın altında diye düşünüyorum. Belhanda ve Talisca'yı değerlendirdiğimizde ise Talisca'yı önde görüyorum. Babel'in Talisca'nın ve Quaresma'nın neler yapabileceğini biliyoruz. Fatih Terim de buna karşılık hücum oyuncularını özellikle de Belhanda ile özel olarak konuşup motive edecektir.

Haberin Devamı

SON ZAMANLARDA KURTARICI OLARAK SİNAN GÜMÜŞ DİKKAT ÇEKİYOR. DERBİDE İLK 11'DE OLMALI MI?

Golleri atan adamlar her zaman kurtarıcı olur ama asıl kurtarıcı Muslera'dır. Galatasaray'ın zaten en büyük avantajı, arkada Muslera'nın ön tarafta ise Gomis'in olmasıdır. Geriye kalan oyuncuların dönemsel performansları ise ya puan kaybına ya da maçı daha rahat kazanmalarına sebep oluyor. Asıl fark, Beşiktaş'ın ve Galatasaray'ın hücum üçlüsüne bakınca ortaya çıkıyor. Galatasaray-Başakşehir maçına baktığınız zaman sarı-kırmızılıların o maçtan çok daha üstün bir performans sergileyip, Beşiktaş'ın ileri üçlüsünün seviyesine çıkabilmesi lazım. Böyle bir durum olursa Galatasaray derbiyi kazanır.

Haberin Devamı

QUARESMA-NAGATOMO EŞLEŞMESİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Nagatomo kaliteli bir oyuncu. Adapte olması kısa sürdü ve kalitesini kanıtladı. Son dönemlerde Galatasaray'a o bölge için gelmiş en iyi oyuncu. Quaresma ile olan mücadelesine gelirsek, Quaresma topla oynaması seven, adam eksiltebilen bir oyuncu. Çok büyük bir tecrübesi var. Fatih Terim bunları zaten Nagatomo'ya anlatacaktır, ama bu özellikleri unutmamak lazım. Quaresma büyük bir tecrübe evet ama şunu da unutmamak lazım ki Nagatomo da atağa destek vermeyi ve hücum oynamayı seven bir oyuncu. Karşı ataklarda Quaresma da Nagatomo'yu takip etmekte zorlanırsa Beşiktaş sıkıntı yaşayabilir.

ŞU AN FLORYA'DA NASIL BİR HAVA VARDIR?

Galatasaraylı oyuncular artık Fatih Terim'i tanımışlardır. Hocanın konsantrasyonu maçın önemi dolayısıyla bir tık daha fazladır. Bu sene örnek olarak hep Başakşehir maçını gösteriyorum. Futbolcular o maçta rakibi analiz etme ve hocanın söylediklerine sadık kalma olayını çok iyi yaptılar. Fatih Terim bu maç öncesi de oyuncularına ne söyleyeceğini bilir. Maicon olayına bakıldığında Akhisar maçında görülen kırmızı kartın ardından oyuncusuna yaptığı konuşmanın olduğu olduğu konuşuluyor. Bu konuşmadan sonra Maicon kendine geldi. Bu çok ciddi manada önemli bir detay. Bir de şöyle bir durum var. Fatih hoca sadece rakibi analiz edip oyuncularına hiçbir şey söylemese bile içerdeki taraftar zaten takımı oynatır.

GALATASARAY BEŞİKTAŞ'I YENERSE İŞ BİTER Mİ?

Başakşehir ya da Beşiktaş maçlarından biri deplasmanda olsaydı, Galatasaray'ın şampiyonluk şansı yok derdim. Çünkü Galatasaray büyük sorun yaşardı. Ancak böyle bir durum yok. Beşiktaş gibi bir takımı yenip saf dışı bırakmak, onun morali ve kalan maçların azlığı, Galatasaray'ın şampiyonluğu için yeterli olacaktır. Bir de Galatasaray geçmişten günümüze kadar gelen süreçte buraları oynamayı bilen bir takım. Kaldı ki bu dönemleri bilen ve yaşayan bir hoca ve yönetim olduğu zaman çok daha faydalı oluyor.

DERBİ SONUCUNDA ŞAMPİYONLUK YARIŞI NASIL ETKİLENİR?

Beşiktaş kazanırsa ibre tamamen Beşiktaş'ın lehine döner. Başakşehir'in son dört maçtan bir tanesinde puan kaybedeceğini düşünüyorum. Kadrolara baktığımızda en geniş kadroya sahip takım Beşiktaş. Daha sonra, form durumu iyi olmasa da Fenerbahçe'nin kadrosu geliyor. Sonra Galatasaray en son olarak da Başakşehir'in kadrosunu söyleyebilirim. Başakşehir'in böle bir kadroyla üç tane büyük takıma karşı şampiyonluk yarışında kafa tutuyor olması büyük bir başarı. Başakşehir'in Beşiktaş ve Galatasaray'a göre daha kolay bir fikstürü var, doğru ama bu maçlarda Emre ve Arda gibi oyuncuların performansları belirleyici olacaktır. Ancak Başakşehir'in üç tane büyük takımın olduğu yerde işi sona kadar getirmeleri çok zor görünüyor.

GELECEK YILLARDA ARDA TURAN GALATASARAY'A DÖNER Mİ?

Taraftarın Arda'ya koyduğu tepki Galatasaray'ın kapılarını Arda'ya kapattı. Önümüzdeki yıllarda ne olur bilemeyiz ama Arda sonuçta Galatasaraylı. Eğer kulübün böyle bir isteği olursa Arda geri dönecektir.

UEFA FİNANSAL FAİRPLAY KURALLARI KAPSAMINDA BİR CEZA GELİR Mİ?

Avrupa'dan men cezası gelirse kulübün durumu çok iyi olmaz. Tüm hedefler şampiyon olma ve Şampiyonlar Ligi'ne gitmek üzere. Böyle bir sorun olursa transfer de yapılamaz ve mali yönden büyük sorunlar getirir. Galatasaray'da seçim süreci de var. Başkan ve yönetim yine değişebilir. UEFA kararı yakın zamanda açıklanacak. Şu bir aylık süreç Galatasaray için kader dönemi olarak değerlendirebilir.

(Uğur Yapıcı - Skorer)