Gazete Vatan Logo
Futbol Her riske değer!

Her riske değer!

Aslan’ın yeni transferini yazarımız Güntekin Onay değerlendirdi

Her riske değer!

“Sneijder’in bonservis bedeli yüksek değil. Terim’in, Hollandalı yıldızdan nasıl verim alacağını bildiğine şüphe olmasın.”

“Türkiye’de böyle, forvet arkası oynayan zeki, teknik ve duran top becerisi olan oyuncular her zaman başarılı olmuştur.”

“Mutlu, huzurlu ve güçlü olursa başarısızlık için neden yok.”
Her riske değer
SNEIJDER, uluslararası bir futbolcu. Büyük bir kariyer... Oyun zekası, tekniği, ve tecrübesiyle tartışılmayacak bir isim. Duran topları kullanmadaki becerisi, en önemli özelliği. Ceza sahası yayı civarından her iki ayağıyla da gol bulabiliyor. Forvet arkası, sol kanat, sağ kanat ve orta sahanın ortasında oyun kurucu oynayabilir. En üst seviyede zorluk düzeyi yüksek maçlar oynadı. Her türlü baskıyı kaldırabilir. Mutlu, huzurlu ve güçlü olursa başarısız olması için hiçbir neden yok. Henüz 28 yaşında ve profesyonellik anlayışı yüksek seviyede.

AVRUPA’DA büyümek isteyen, önemli yatırımlar yapan, stadıyla, kurumsal yapısıyla, bütçesiyle büyük yerleri hedefleyen G.Saray, bu misyonuna ve vizyonuna paralel büyük bir hamle yaptı. Sneijder için ödenen bonservis bedeli yüksek değil.

Ancak maaşı çok astronomik. Bu paranın karşılığını sahadaki futboluyla verebilecek mi? Takımın önemli bir parçası olmanın ötesinde saha için liderliği verilirse aidiyet duygusuyla hareket ederse birkaç yıl önceki parlak günlerine dönebilir.

TÜRKİYE Ligi’nde bu tip forvet arkası oynayan zeki, teknik ve duran top becerisi olan oyuncular her zaman başarılı oldu.

Fatih Terim, kim ne derse desin, Wesley Sneijder’i optimum şekilde kullanacaktır. Ondan, nasıl verim alacağını bildiğine şüpheniz olmasın. En az 2 haftalık zamana ihtiyacı var.

BÜYÜK KARİYER

UZUN süre oynamadığı için gelir gelmez harikalar yaratmasını beklemek iyimserlik olur. G.Saray, büyük bir isim, büyük bir kariyer, büyük bir futbolcu aldı. Her transferin beraberinde getirdiği riskler mutlaka vardır. Bu transfer bu risklere değer. Türk futboluna ve G.Saray’a hayırlı olsun.

ÇOK MAÇ KAÇIRDI

ŞUNU da kabul edelim ki son 1.5-2 yıldır yaşamış olduğu düşüş olmasa, Türkiye’ye gelmezdi. Inter’in gümbür gümbür oynayan, gözde bir oyuncusunu bu koşullar dışında alamazsınız. Bu yıl eylül ayından beri hiç maç oynamadı. Geçen yıl takımının oynadığı maçların yarısından fazlasını kaçırdı.

SAKATLIK problemleri ile boğuştu. Son 5 yılda ligde 5 gol attığı sezon olmadı. Maaşı, futbolunun önüne geçti ve soluğu İstanbul’da aldı. Gelmeden önce Inter başkanı Moratti’ye “Milano’da kalmak istiyorum” demesi de soru işareti. Ancak Moratti, “Artık çok geç” diyerek Sneijder’in bu teklifini geri çevirdi. Sanki biraz Türkiye’ye ‘istemeye istemeye’ gelmiş gibi göründü.

A’dan Z’ye Sneijder

“7 yaşında Ajax akademisinde futbola başladı. 2006-07’de 27 milyon Euro’ya Real’e imza atarken 2009-10’da Inter’in yolunu tuttu.”

WESLEY Sneijder, 9 Haziran 1984’te, Hollanda’nın Utrecht kentinde dünyaya geldi. Ağabeyi Jeefrey, Ajax’ın alt yapısında oynuyordu. 7 yaşında o da Ajax akademisinde futbola başladı. Kardeşi Bary de onun gibi Ajax alt yapısındaydı. 3 kardeş içinde sivrilen, sadece Wesley oldu...

YETENEKLERİYLE, Ajax alt yapısında parlayan Sneijder, 17 yaşında profesyonel sözleşme imzaladı ve A takıma yükseldi. Genç yaşına rağmen Ajax’ta A takımının, gözde oyuncularından biri oldu. 2006-07’de 30 maçta 18 gol, 9 asistle uluslararası transfer piyasasının gözdesi oldu. 27 milyon Euro’ya Ajax’tan R.Madrid’e görkemli bir transferle imza attı. Schuster’in R.Madrid’inde ilk sezonunda yıldızlaştı. Takım şampiyon olurken ligde 30 maç oynadı ve 9 gol attı. 7 asistle başarıda pay sahibi oldu.

2. sezon, işler yolunda gitmedi. Schuster’in yerine J.Ramos’un gelmesiyle gözden düştü ve sezonu 2 golle kapattı. Bir sonraki sezon, 15 milyon Euro’ya Mourinho’nun Inter’ine gitti. İlk sezonu, kulüp tarihinin altın yılıydı. Takım bütün kupaları kazanırken Ş.Ligi’nde B.Münih’i yenerek, Avrupa’nın en büyüğü oldu. Sneijder, ligde 26 maçta 4 gol 8 asistle oynadı.

MAAŞI TARTIŞILDI

DEVLER Ligi’nde ise 11 maçta 3 kritik gole imza attı. Mourinho’nun ayrılmasından sonra çalkantılı sezonda istikrarını sürdüren Hollandalı, ligde 25 maçta 4 gol attı, Avrupa’da ise fileleri 3 kez havalandırdı. 2010, kariyerinin en parlak sezonuydu. Hollanda ile Dünya Kupası’nda final oynayan Sneijder’in kariyeri o sezonun ardından düşüşe geçti.

ARKA arkaya gelen sakatlıklar, ve Inter’in bulunduğu kaotik durum, Sneijder’i olumsuz etkiledi. 2011-12’de ilk 11’de sadece 15 maç forma giyen yıldız futbolcu, 20 lig maçında 4 gole imza atabildi. Devler Ligi’nde ise gol bulamadı.

Son sezona Stramaccioni yönetiminde daha mütevazı bir kadroyla giren Inter’de, Sneijder, ağustos ve eylülde Avrupa ile ligde 5 maçta oynadıktan sonra ligde bir daha şans bulamadı.

6 milyon Euro’luk maaşı, tartışılmaya başlandı. Inter, 6 milyonluk maaşını 4’e indirip yeni sözleşme önerdi. Sneijder kabul etmedi. Bu yüzden kadroya alınmadı. İngilizler’in bu parayı ödeyebileceğini düşündü. Kafasındaki ücreti, sadece G.Saray verdiği için İstanbul’a geldi ve yeni sayfa açtı.

Haberin Devamı