Gazete Vatan Logo
Futbol Herkesin gözü onda!

Herkesin gözü onda!

UEFA'nın resmi internet sitesi uefa.com, turnuvanın en iyi 10 oyuncusunu seçti

Liechtenstein'de düzenlenen U17 Avrupa Şampiyonası'nın ardından UEFA'nın resmi internet sitesi uefa.com, tarafından turnuvanın en iyi 10 oyuncusundan biri seçildi. Adı Taşkın Çalış, Almanya doğumlu genç yeteneklerimizden biri ve adından önümüzdeki yıllarda çokça söz ettireceğe benziyor. Borussia Mönchengladbach'ta futbol yaşantısını sürdüren 1993 doğumlu genç oyuncu, Avrupa Şampiyonası'nda ortaya koyduğu futbolla dikkatleri bir anda üzerine çekti.

U17 Avrupa Şampiyonası'nda Milli Takımımızın, yarı finale yükselmesinde ve elde ettiğimiz üçüncülükte büyük pay sahibi olan Taşkın, Ay-Yıldızlı takımımızın oynadığı 4 maçta da görev yaptı ve yarı final maçında da golümüzü atma başarısını gösterdi. Taşkın'ın bu performansı Süper Lig kulüplerimizin de dikkatinden kaçmadı. Şampiyonanın ardından Türkiye'den de bir çok teklif aldığını öğrendiğimiz genç oyuncuyu önümüzdeki sezon Türkiye'de görebiliriz. Şu ana kadar Fenerbahçe PAF Takımı, Gaziantepspor ve Kasımpaşa A takımlarından teklif alan Taşkın'ın hedefleri büyük. Gönlünde Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe, Trabzonspor ve Bursaspor A takımlarında forma giymek var.

Editörümüz Hilmi Sever, genç oyuncuya ulaştı ve sorularını yöneltti.

Türkiye'den gelen teklifler için mutlu olduğunu söyleyen Taşkın, hedeflerinin büyük olduğunu bu nedenle gelen teklifleri çok iyi düşündüğünü söyledi.

-Senden kısaca futbola nasıl ve nerede başladığını öğrenebilir miyiz?
"Fortuna Bohn'da kariyerime başladım. Daha sonra 4. Lig'de olan Bonessi'ye geçtim, ardından 2. Lig'deki Alemannia Aachen ve şu anda da Borussia Mönchengladbach'tayım. Mönchengladbach U-17 alt yapısındaydım, zaman zaman A Takım antrenmanlarına çıktım. Burada kalırsam bir sene U-19'da oynayacağımı ve ardından da profesyonel sözleşme imzalayacağımızı söylediler."

-Avrupa Şampiyonası'nda adından bu kadar söz ettireceğini bekliyor muydun?
"Bence çok iyi oynamadım. Çok daha da iyisini yapabilirdim. Buna rağmen en yetenekli 10 oyuncu arasında gösterilmek güzel."

"F.BAHÇE, GALATASARAY, G.ANTEPSPOR VE KASIMPAŞA"

-Sana şu ana kadar Türkiye'den gelen teklifler hangileri?
"Fenerbahçe PAF takımı, Gaziantepspor ve Kasımpaşa A takımlarından teklif aldım. Menajerim aracılığıyla da Galatasaray'dan da bir teklif geldiğini duydum.

-Türkiye'ye gelmeye sıcak bakıyor musun?
"Türkiye'de futbol oynamaya sıcak bakıyorum ancak bir kulübün A takımına gelmek koşuluyla. Asla bir alt yapıya transfer olmam. Çünkü Almanya'da alt yapılar daha iyi."

-En güvendiğin özelliklerin neler?
"Çabukluk, şutlarım ve birebirde iyi olmam. İki ayağımı da kullanabilmemin bir avantajım olduğunu düşünüyorum."

-Almanya U-19 Milli Takımı'ndan da teklif almışsın?
"Türkiye ile Almanya'ya karşı bir hazırlık maçı oynamıştık, 2-1 yenildik. O maçta golümüzü ben atmıştım. Maçtan bir kaç gün sonra beni aradılar ve Alman U-19 Milli Takımı'na davet ettiler, babamla konuştum ve bu teklifi kabul etmedim. Türk Milli Takımı'nda oynamak benim için gurur verici bir olay ve ileride de A Milli Takım formasını giymek istiyorum."

ABDULLAH ERCAN: "ÇOK YETENEKLİ VE KARAKTERLİ BİR OYUNCU"

Taşkın'la ilgili görüşlerini aldığımız U-17 Milli Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı ise genç oyuncuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Taşkın, Avrupa'nın umut vaaadeden en iyi 10 oyuncusu arasına girdi. Çok kaliteli bir futbolcu. Çok çabuk, kuvvetli, rahat adam eksiltebilen ve çok karakterli bir oyuncu. Yalnızca sinirlerini kontrol etmekte bazı sorunlar yaşıyor, bu da yaşıyla alakalı bir şey, zamanla bu sorun da ortadan kalkacaktır. Potansiyeli çok yüksek bir oyuncu, ileride A Milli Takımı'na çok katkı sağlayacak bir futbolcu. Türkiye'de başarılı olabilmesi ise geleceği takım ve bulacağı ortama bağlı. Almanya U-19 Milli Takımı'ndan teklif aldığını ben de biliyorum. Ancak bu teklifi kabul edeceğini asla düşünmüyorum."

MİTHAT ÇALIŞ: "FUTBOLA BAŞLAMASI TESADÜF OLDU"

Taşkın'ın babası Mithat Çalış'tan da oğlunu anlatmasını istedik. Ülkesinden uzun yıllar ayrı kalsa da Mithat Bey'in Türkiye aşkı çok başka. Taşkın'ın da şu an Milli Takımımız'da oynamasından dolayı büyük gurur duyuyor. Şimdi Mithat Bey'in anlattıklarıyla sizleri başbaşa bırakıyoruz:

"Oğlumun futbola başlaması çok tesadüf oldu. 7 yaşında anaokulu öğretmeni futbola gitmesi için çok ısrar etti ve biz de bir futbol okuluna götürdük. İlk antrenörü 3 ay boyunca denemeye tabi tutulacağını ardından takıma kabul edilip edilmeyeceğini söyledi ancak Taşkın ilk gün oynadığı antrenman maçlarında 20 gol atınca hocası hemen takıma almak istedi ancak ben 3 ay denemeye tabi tutulmasını istedim. Alt yapıda çok dikkat çekti. Taşkın 93 doğumlu olmasına rağmen, 92 doğumlular arasında bile farkını ortaya koydu. Çok teknik bir oyuncu, 10 numara pozisyonunda oynuyor.

Daha sonra Alman Milli Takımı'na hazırlamak için oluşturulan takımlardan birine girdi ve bu takım birincilik elde etti. Ardından Alemmania Aachen'da 2 sene oynadı daha sonra da Borussia Mönchengladbach'a transfer oldu. Mönchengladbach, Almanya'da gençlere en fazla değer veren kulüplerden bir tanesi ve bu da Taşkın için çok önemli bir şans.

"ALMAN MİLLİ TAKIMI'NIN TEKLİFİNİ KABUL ETMEDİK"

Oğlumun Türk Milli Takımı'da olmasını Erdal Keser'e borçluyuz. Erdal Keser, büyük yakınlık ve ilgi gösterdi. Taşkın'ın çok yetenekli olduğunu ve ülkesinin milli takımında oynaması gerektiğini söyledi. Ben de oğlumun Ay-Yıldızlı formayı giymesini çok istiyordum ve şu anda büyük gurur duyuyorum. U-17 Milli Takım Teknik Direktörü Abdullah Ercan da çok iyi bir insan. Taşkın'a büyük değer veriyor.

Almanya U-19 Milli Takımı'nda oynaması için oğlumu teklif geldi ancak bu teklifi kabul etmedik. Benim oğlum Türk ve Türk Milli Takımı'nda oynayacaktır.

EN İYİ 10 OYUNCU LİSTESİ

UEFA.com tarafından belirlenen turnuvanın en iyi on oyuncusu listesi şöyle:

Jack Butland, Kaleci, İngiltere
Tiago Ferreira, Defans, Portekiz
Mattia Desole, Defans, İsviçre
Konstantinos Rougkalas , Defans, Yunanistan
Tomáš Kalas, Orta Saha, Çek Cumhuriyeti
Taşkın Çalış, Orta Saha, Türkiye
Abdoulaye Doucouré, Orta Saha, Fransa
Gerard , Forvet, İspanya
Connor Wickham, Forvet, İngiltere
Paco, Forvet, İspanya<

sporx.com

Haberin Devamı