Gazete Vatan Logo
Futbol İngiliz futbolunda mali kriz

İngiliz futbolunda mali kriz

Dünya Kupası'nda hezimete uğrayan İngiltere'de bazı takımların kadro bile kuramaması sistemi sorgulatıyor

İngiliz futbolunda mali kriz

Futbolun anavatanı İngiltere'deki bazı kulüplerde parasal kriz baş gösterdi. Ligin başlamasına 10 gün kalırken, bazı takımlar henüz 18 kişilik kadro bile kuramadı. Bunlardan bir tanesi ise Blackpool. İngiliz kulübü, henüz kadrolarında 8 futbolcu bulunduğunu ve kalecilerinin olmadığını açıkladı. Kimi takımların parasal sorunlar yaşadığı İngiltere'de kimileri ise krallık yaşıyor. İngiltere Milli Takımı'nın Dünya Kupası'na erken vedası da cabası.

BU DURUMA NASIL GELDİLER?

2013'ü 429 milyon Euro ile Avrupa'nın en fazla transferden zarar eden ligi olarak tamamlayan Premier Lig'de Arap sermayesi ile yollarına devam edenler var. Alt liglerde yatırımcı bulamayanlar ise kapılarına kilit vurmak zorunda kalıyor. Bu ekiplerden bir tanesi de Queens Park Rangers. Premier Lig'den düşen QPR büyük bir mali krizin içinde ve yaklaşık 172 milyon Poundluk bir borç batağına saplandı. Transfer ambargosu ve ekstra bir 40 milyon Poundluk bir cezayla karşı karşıya olan kulüp, tam 26 oyuncusuyla yollarını ayırma kararı almıştı. 2009'da Portsmouth 70 milyon Sterlin borçla kayyuma devredilirken, Crystal Palace 30 milyon Sterlin borçla iflas etti.

Haberin Devamı

MANU 73 MİLYON HARCADI

İngiltere'de yatırımcılar lig yerine kulüplere yatırım yapınca, birçok ekip diğerlerinin gücüne yetişmek için yeni transferler ve yeni borçlara giriyor. Bu ise borçların artmasına, sonucunda ise başarı gelmemesi durumunda iflas edilmesine neden oluyor. Sadece Manchester United, 2014 yaz transfer döneminde Luke Shaw ve Ander Herrera'ya 73 milyon Euro bonservis ödedi. (sabah)