Gazete Vatan Logo
Futbol İran’da kadınlar biletlere hücum etti!

İran’da kadınlar biletlere hücum etti!

İran'da kadın taraftarların statlara girmesi konusuyla ilgili somut adım atıldı.

İran’da kadınlar biletlere hücum etti!

İran'da tarihi adım.Ülke açısından bir ilke imza atılacak olan, İran Milli Takımı’nın Kamboçya ile gelecek hafta oynayacağı Dünya Kupası eleme maçına kadınların girmesi kesinleşti, rakamı da belli oldu.

3 bin 500 kadın taraftar yer alacak

Tahran’da oynanacak maç için kadınlara ayrılan 3500 biletin bu sabah satışa çıkarıldığı ve bunların online satışta dakikalar içinde tükendiği bildirildi.

Haremlik-selamlık oturma düzeni

İran’ın başkentindeki Azadi Stadyumu’ndaki karşılaşma için kadınlara ayrı özel bir bölüm ayrılacağı ve bilet sahibi kadın taraftarların bu bölümde maçı takip edecekleri belirtildi.

FIFA delegasyonu kontrol edecek

78 bin seyirci kapasiteli stadyumda kadınların maçtaki varlıklarını tespit etmek üzere FIFA tarafından gözlemcilerin bu mücadeleye gönderileceği ve bu delegasyonun yerinde inceleme yapacağı ifade edildi.

Sosyal medyadan haber aldılar

İranlı kadınların özgürce statlara girmesini amaçlayan ‘Open Stadiums’ isimli aktivist gruptan yapılan açıklamada, bilet satışı için İran Futbol Federasyonu’nun bir duyuruda bulunmadığı, kadınların sosyal medya üzerinden haber aldıkları kaydedildi.

Haberin Devamı

Kadın taraftar intihar etmişti

İran’ın Suriye ile yaptığı bir hazırlık maçında bazı kadın taraftarlar stattan dışarı çıkarılarak tutuklanmış, bir kadın taraftar geçen ay yaşananları protesto mahiyetinde kendisini yakarak hayatına son vermişti.

40 yıllık yasak sona eriyor

Yabancı kadın seyircilerin kısıtlı da olsa maçlara girişine izin verilen ülkede İranlı kadınlar ise 1979’da gerçekleşen İslam Devrimi’nin sonrasında getirilen yasaklamayla statlardan uzaklaşmışlardı.

Tüm maçlarda uygulansın talebi

Kadın taraftarların statlara alınmamasına, kendisinin ayrımcılık karşıtı yönetmelikleriyle çeliştiği gerekçesiyle derhal son verilmesini isteyen FIFA, bu durumun sadece dünya kupası eleme değil, ülkedeki tam maçlarda geçerli olmasını talep ediyor. (Milliyet)