Gazete Vatan Logo
Diğer Sporlar İşin 'Aslı' şantaj değil rüşvet!

İşin 'Aslı' şantaj değil rüşvet!

WADA dün açıkladığı ikinci raporunda dopingden 8 yıl ceza alan Aslı Çakır Alptekin'le ilgili gerçekleri ortaya döktü.

İşin 'Aslı' şantaj değil rüşvet!

Rapora göre Papa Massata Diack 13-17 Aralık 2012’de Monaco’da görüştüğü Aslı ve eşinden önce 650 bin Euro istedi sonra 350 bin Euro’ya indi.Alptekinler önce parayı ödemeyeceklerini söyleyip Türkiye’ye döndü. 20 Aralık’ta İstanbul’daki görüşmede ise rakam 100-250 bin Euro’ya düştü.Bir garanti verilirse ödemeyi kabul edeceklerini söyleyen Alptekin Ailesi, Papa Massata Diack’a bir bölüm olarak 35 bin Euro nakit ödeme yaptı.

DÜNYA Anti Doping Ajansı (WADA) Bağımsız Komisyonu’nun 2. raporu dün açıklanırken, doping yaptığı için olimpiyat madalyası elinden alınan Aslı Çakır Alptekin’in rüşvet skandalına da karıştığı ortaya çıktı. WADA’nın 9 Kasım’da açıkladığı ilk raporda IAAF’in rüşvet almakla suçlanan eski başkanı Lamine Diack’ın oğlu Papa’nın, dosyayı kapatmak için Aslı’dan şantajla para istediği öne sürülmüştü Ancak işin ‘ASLI’ 2. raporda ortaya çıktı:

2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda 1500 metrede Aslı Çakır Alptekin altın madalya kazandığı için Türk kanunları gereği 500 bin Euro para aldı. Bunun sonrasında PMD (Papa Massata Diack, IAAF’in pazarlama bölümünün eski yöneticisi, IAAF Başkanı Lamine Diack’ın oğlu), IAFF disiplin talimatları gereği Aslı ve kocası ile konuşmak üzere bir toplantı yapmaya karar verdi. Atletin kulübünün (O dönem Üsküdar Belediye sporcusuydu) iki temsilcisi 13-17 Aralık 2012 tarihinde PMD ile Monaco’da görüşme yapmak üzere anlaşıldı.

Haberin Devamı

'Parayı ver sorun çözülsün'

NORMALDE görüşmeler IAAF’nin ofisinde yapılması gerekirken son dakikada ve 3 kez farklı otellere çevrildi. Toplantıda PMD 650 bin Euro ödenmesi istedi, sonradan anlaşma ile bu 350 bin Euro’ya indirildi. Ama Aslı’nın temsilcileri bu parayı ödeyemeyeceklerini söyleyip toplantıdan ayrıldılar. Temsilciler Türkiye’ye döndü ve PMD onlarla İstanbul’da yine görüşmek istediğini iletti. PMD, 20 Aralık 2012’de Avrupa Kros Şampiyonası’ndan ayrılıp Moskova’dan Türkiye’ye geldi. Hyatt Otel’de kaldı. Konaklama bedeli Türkler tarafından ödendi.
AYNI gün dönemin IAAF Dopingle Mücadele Komisyonu Başkanı Gabriel Dolle şüpheli atletlerin listesini talep etti ve Aslı’nın da aralarında bulunduğu liste Dolle’ye teslim edildi. Burada Aslı sadece onaylanmış olarak gözüküyordu. Aynı akşamın ilerleyen saatlerinde PMD; atlet, kocası (İhsan Alptekin), kulüp başkanı ve Fransızca konuşan bir doktor toplantı yaptılar. PMD, onlara Alptekin’in biyolojik pasaportu ile ilgili probleminin ancak yapılacak bir ödeme ile çözülebileceğini söyledi.
Ödedi 1 haftada şoke oldu
100-250 bin Euro arasında konuşmalar yapıldı. Alptekin Ailesi, bir garanti verilirse ödemeyi kabul edeceklerini söylediler. PMD’ye bir bölüm olarak 35 bin Euro nakit ödeme yapıldı. PMD’nin prosedürleri ayarladıktan sonra kalan parayı alacağı öğrenildi. 21 Aralık’ta PMD İstanbul’dan ayrıldı. 7-10 gün sonra Türkiye Atletizm Federasyonu, IAAF’ten gelen Gabriel Dolle imzalı belgeyle Aslı’nın savunmasının yetersiz olduğunu ve ömür boyu men cezası talep edildiğini öğrendi.
FEDERASYON, Dolle’un imzası bulunan IAAF’ten gelen belgeyi kabul etti. Burada atletin açıklamalarının kabul edilmediği ve ABP (Biyolojik pasaport) uzmanlarının ömür boyu men cezası vermeye hazırlandığı yazıldı. Ancak daha sonra bu Dolle tarafından yapıldığı düşünülen bir şekilde medya departmanından sızdı. 5 Aralık 2012 e-mail ile bir final görüşmesi oldu. Ancak bu IAAF’in kendi mail sistemi üzerinden yapılmadı. Burada cezayı Mart 2013’e ertelemenin mümkün olacağı teklif edildi. Bu arada olimpik madalya da korunacaktı.
Kardeş Diack da 25 bin Euro tokatladı!
Ceza almayacağı garantisiyle Aslı’nın Papa’dan sonra Khalil Diack’a rüşvet verdiği WADA raporunda yer aldı.
1 yıl sonra ise bu kez diğer kardeş KD (Khalil Diack) devreye girdi. Türkiye Atletizm Federasyonu’nun 19 Aralık 2013’te yaptığı “Aslı doping yapmamıştır ve ceza uygulanmayacaktır” açıklamasının ardından KD harekete geçti. Eski bir federasyon başkanı, Aslı ile KD arasında bağlantı kurdu ve PMD’nin aslında bir yalancı, KD’nin ise güvenilir olduğunu savundu. 28 Aralık 2013’teki görüşmede KD, ceza alınmayacağı garantisini verdi. Bu sefer para konuşulmadı ama ödeme yapılması kesindi.
ASLI, KD’yi dinlemekle bir şey kaybetmeyeceğini düşünür ve KD ile eşinin Türkiye’deki masraflarını karşılar. Buna uçak biletleri ve pasaport ücretleri de dahildir. 10-12 Şubat 2014 tarihlerinde Aslı’nın 20-25 bin Euro arası bir ödeme yaptığı ortaya çıkar. Aslı, KD ile görüşmesinde PMD’ye yaptığı 35 bin Euro’luk ödemeyle dolandırıldığını ifade eder.
KD’nin IAAF’in Monaco’daki merkezine en yakın yer olan Nice’e sayısız seyahat yaptığı ve burada yetkilileri ikna için görüştüğü ortaya çıkar. KD, babasıyla (Lamine Diack) görüştüğünü ve bir sorun çıkmayacağını Aslı’ya iletir. 12 Şubat 2014’te İstanbul’dan ayrılır.

Haberin Devamı