Gazete Vatan Logo
Almanya İsmail Atalan: Şimdi sıra bende

İsmail Atalan: Şimdi sıra bende

3. Lig ekibi Lotte ile Almanya Kupası’nda devleri eleyerek çeyrek finale çıkan ve oynattığı hücum futboluyla büyük takdir kazanan genç teknik adam, her takımı çalıştırma yetkisine sahip olan Pro Lisansı’na da kavuştu...

İsmail Atalan: Şimdi sıra bende

Almanya Kupası’nda bu sezona damgasını vuran takımlar arasında yer alan 3. lig ekibi Sportfreunde Lotte’nin teknik direktörü İsmail Atalan, şu ana kadar başardıklarıyla herkesin takdirini kazanmayı başardı. Sırasıyla kupada Bundesliga ekiplerinden Werder Bremen ve Bayer Leverkusen’i, ardından Bundesliga 2’de mücadele eden Fenerbahçe’nin eski hocası Vitor Pereira’nın ekibi 1860 Münih’i takımıyla devirip çeyrek finale çıkan Atalan, bu aşamada ise ilk yarısını çok iyi oynadığı mücadelenin ikinci yarısında yenilen gollerle Borussia Dortmund’a 3-0 mağlup olmuştu.

Geçtiğimiz günlerde Almanya’da her sene sadece 24 kişinin alabildiği ve tüm takımları çalıştırabilme belgesi olan Pro Lisans’ına kavuşan Atalan, duygularını paylaştı.

İşte Atalan’ın sözleri:

'Bizi takdir ettiler’

“Bu sezon özellikle kupada önemli bir başarı elde ettik. Borussia Dortmund’a yenilmemize rağmen insanlar bizi takdir etti. Açıkçası maçın hava muhalefeti sebebiyle ilk başta ertelenmesine çok üzülmüştüm. Çünkü yeni maç tarihinden üç gün önce ligde maça çıktık. Bizim kadromuz kısıtlı olduğu için aynı isimlerle oynamak zorunda kaldık. Dortmund ise Şampiyonlar Ligi’nde oynayan geniş bir kadroya sahip bir ekip. İkinci takımla karşımıza çıktılar.”

Haberin Devamı

‘İnsanlar hücumu seviyor’

“İlk yarı iyi oynadık ve hatta önemli şanslar da yakaladık. Ama olmadı. Lotte ile sözleşmem sezon sonunda bitiyor. Elbette hedeflerim büyük. Pro Lisansı’ma kavuştum ve artık sıra bende. Gelecek

sezon daha iyi yerlere gelmek ve gelişmeye devam etmek isterim. İnsanlar hücum futbolu oynamamızı beğeniyor. Bundesliga’da çalışmanın hayalini kuruyorum. Türkiye de elbette seçeneklerim arasında ama eğer oradan birşey gelirse, gelecek teklifin şartlarına göre hareket etmem gerekiyor.”

'Almanya'daki kurs 10 ay sürdü'

“Oldukça ağır bir kursun ardından Pro Lisans belgesini aldım. Gerçekten çok ağır bir eğitimdi. Çoğu insan, Pro Lisansı Almanya’dan almaz. Her sene 100-200 kişi civarında başvuru yapılır. Bunların içinde sadece 24 hoca bu belgeyi alır. Yaklaşık 10 ay bu konuda eğitim aldık. Her gün 4 saat kurs gördük ve ardından sahada pratiğini yaptık. Hakemlik, beslenme, zorluklarla başa çıkma ve taktik konuları gibi futbol üzerine dersler aldık. İngiltere ve Hollanda’ya gittim, buradaki maçları izleyip, inceleme fırsatı buldum. Bu kursu başarılı şekilde tamamlamaktan dolayı mutluyum.”

Haberin Devamı

Matthias Sammer'den tam destek

Uzun yıllar Borussia Dortmund forması giymiş ve Bayern Münih’te Sportif Direktörlük yapmış Matthias Sammer, İsmail Atalan’ın geleceğinin çok parlak olduğunu söyledi. Sammer, Lotte-Dortmund maçını izlediğini belirterek, “İlk yarıda ortaya konan futbol gerçekten çok iyiydi. Sonrasında yorgunluk ve sonuç normal. Ancak onun ve takımının geleceğinin parlak olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Sammer’in, Atalan’ın Bundesliga’da hocalık yapması konusunda destek olacağı da konuşuluyor.

Scholl'dan tebrik mesajı

Bayern Münih’in efsane futbolcularından olan Türk asıllı Alman futbolcu Mehmet Scholl, Lotte-Borussia Dortmund maçını televizyon kanalına yorumlayan isimdi. Maçtan sonra da bizzat sözlü ve daha sonra telefonla mesaj atarak kutladığı İsmail Atalan’a övgüler yağdıran Scholl, “Atalan’ın bu şekilde yoluna devam etmesini umut ediyorum. O gerçekten çok iyi bir teknik adam ve daha da iyi olacaktır. Dortmund gibi bir takıma karşı oynattığı korkusuz futbol, bunun bir göstergesi” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

'Terim bile olsanız bu yaşta yapmazlar'

“Bundesliga’da artık takımlar, genç hocalarla çalışmaya başladı. Artık eski metotlar geride kaldı. İnsanlar, aynı şeyleri görmek istemiyor. Yeni jenerasyon, sizlerden yeni şeyler öğrenmeyi bekliyor. Eğer bir hoca olarak bir takımda başarılı olmak istiyorsan, oyuncularla aynı dili konuşmalısın. Bundesliga’da artık takımlar her geçen sezon gençleşiyor ve genç hocalara ilgi artıyor. Hoffenheim marka bir isim değil, iyi bir hoca istedi ve 28 yaşındaki Julian Nagelsmann’a geçen sezon takımı emanet etti. Şu an Hoffenheim, Bundesliga’da 3. sırada yer alıyor.

'Hata yapılıyor’

“Şimdi soruyorum size... İsminiz Fatih Terim bile olsa 28 yaşında sizi bırakın Fenerbahçe ya da Galatasaray’ı, hiçbir takımın hocası yapacaklarını sanmıyorum! Türkiye’de böyle bir ortam yok. Almanya’da hemen hemen her takımın kadrosunda 2-3 genç Türk oyuncu var. Türkiye’de bu konuda büyük hata yapılıyor. İnanın gençlerin arkasında samimi bir şekilde durulsa, Türkiye’nin en az 5 takımı istikrarlı şekilde Avrupa’da başarı elde eder.”

Haberin Devamı

'Düşmanını iyi tanıyacaksın'

“Daha önce Türkiye’de çalışan Christoph Daum da bize Pro Lisans kursu sırasında ders verdi. Daum bize, Fenerbahçe’deki teknik direktörlük kariyerinde her zaman notlar aldığını söyledi. Gün içinde ne yaptığından, ne yediğine kadar birçok şeyi not aldığını belirtti. Ona Türkiye’deki dönemiyle ilgili sorular sordum. Bana, ‘Türkiye’deyken idmanlar sonrasında oyuncularıma performanslarıyla ilgili günlük notlar verirdim. Gazetelerin hepsini okuyup, rakip takım ve rakip oyuncular hakkındaki bilgileri toplardım. Onların fiziksel ve zihinsel olarak zayıf yönlerini bulmaya çalışır, takımı da bu şekilde maçlara hazırlardım” dedi.”

‘Bakmama izin verdi’

“Fenerbahçe döneminde kullandığı defteri de yanındaydı ve onu görmek istedim. Bakmama izin verdi. Notlara baktığımda, ‘Düşmanını iyi tanıman gerekir. Eğer düşmanının her şeyini bilirsen, onu kolayca öldürebilirsin’ diye yazıyordu. Rakip oyuncunun zayıf ayağı, güçlü yönü ya da onun kırmızı kart görmesini sağlayacak her türlü detayı burada belirtmişti.”

(Fanatik)