Gazete Vatan Logo
Futbol İstanbul'da tehlikeli pazar!

İstanbul'da tehlikeli pazar!

Bilindiği üzere 5 Mayıs Pazar akşamı saat 20.00’da Spor Toto Süper Lig 2012-13 sezonu şampiyonunu belirleyebilecek iki maç oynanacak.

İstanbul'da tehlikeli pazar!

Fenerbahçe, İkitelli’de bulunan Atatürk Olimpiyat Stadı’nda İBB ile karşı karşıya gelirken, Seyrantepe TT Arena’da ise Galatasaray, Sivasspor karşısında şampiyonluğunu ilan etmek istiyor.

Fakat çok kritik bir soru henüz cevabını bulamadı. Aynı anda başlayacak olan bu iki maç için İstanbul’da güvenlik nasıl sağlanacak?

Perşembe gecesi UEFA Avrupa Ligi yarı final rövanşında Benfica ile Lizbon’da oynayacak olan Fenerbahçe nasıl bir sonuç alırsa alsın, sarı-lacivertli taraftarların Olimpiyat Stadı’nda yüksek bir katılımla takımlarını desteklemesi bekleniyor.

Diğer taraftan Sivasspor’u yenmesi halinde son iki haftaya 7 puanlık farkı koruyup şampiyon olarak girecek olan Galatasaray taraftarının da TT Arena’yı ve çevresini dolup taşırması bekleniyor.

Anadolu yakasından Olimpiyat Stadı’na gidecek Fenerbahçeliler'in İkitelli'ye doğru kullanacağı O-2 (TEM) karayolu üzerinde TT Arena Stadı bulunuyor. TT Arena etrafında konuşlanacak olan Galatasaray taraftarlarıyla bu güzergahı kullanacak olan Fenerbahçeliler arasında sorun çıkmaması şüphesiz herkesin en büyük dileği.

Ancak hem toplu taşımayla, hem de İstanbul’u saran iki çevre yolunda arabalarıyla stadyumlara doğru seyahat edecek olan iki takım taraftarı arasında yaşanabilecek gerginliklere nasıl engel olunacağı soru işareti.

Metro, metrobüs, özel araba, taksi ve deniz ulaşımının kavgasız gürültüsüz ilerlemesi için emniyet güçlerinin nasıl bir planı olduğu henüz belli değil.

Diğer taraftan maçların son düdükleriyle birlikte stadyumlardan dağılacak taraftarlara ek olarak, Galatasaray’ın olası şampiyonluğunda Olimpiyat Stadyumu’ndan dağılacak olan Fenerbahçeliler ile sarı-kırmızılı taraftarların karşılaşma ihtimali kaçınılmaz görünüyor.

Bu risklerin dışında, Pazar günü genç, yaşlı, aile pek çok İstanbullu'nun sokaklarda olacağı hesaba katıldığında, herhangi bir güvenlik zafiyeti halinde yaşanabilecek şiddet olaylarının ortasında kalabilecek milyonlarca vatandaşın varlığı da göz ardı edilmemesi gereken bir gerçek olarak karşımızda duruyor.

Normal şartlarda sadece derbi maçları öncesi toplanan il spor güvenlik kurulunun bu iki kritik maç öncesi yapılması beklenmiyor. İstanbul Vali yardımcısı ve il spor güvenlik kurulu başkanı Aziz Mercan’ın ofisiyle yaptığımız görüşmede sadece Vali Hüseyin Avni Mutlu veya kendisinin görevlendirdiği bir kişinin konuyla ilgili yorum yapabileceği bilgisi verildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü E.K.K.M. Şube Müdürlüğü’ne bağlı Spor Güvenliği Büro Amirliği ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü Spor Güvenlik Birimi ile yaptığımız görüşmelerde ise şu ana kadar yapılmış bir plandan haberdar olmadıklarını öğrendik. TFF Stadyum ve Güvenlik Müdürlüğü'nden sorumlu Cenk Cem’e ise ulaşamadık.

Bu şartlar altında iki devin maçının oynanacağı Pazar günü yaşanması muhtemel sıkıntılarla ilgili cevap bekleyen sorular var:

1- İl spor güvenlik kurulu toplanacak mı?
2- İl spor güvenlik kurulu toplanmayacaksa bu iki maç dolayısıyla oluşabilecek riskleri hangi birim masaya yatıracak?
4- Yaşanabilecek olaylara karşılık ne gibi tedbirler alınacak?
5- Çevre yolları ve toplu taşıma noktalarında vatandaşların mağduriyet yaşamaması için ne kadar polis görevlendirilecek?
6- Kulüplerden konuyla ilgili koordinasyon ve işbirliği talep edilecek mi?
7- Taraftarların stadyumlara ulaşım ve dağılma güzergahları belirlenecek mi?
8- Fenerbahçe taraftarı Bostancı-Bakırköy ve Bakırköy-Bostancı deniz ulaşımına yönlendirilecek mi?
9- Tüm riskler değerlendirilip maç tarihlerinde değişiklik yapılacak mı?

(Totemspor)

Haberin Devamı