Gazete Vatan Logo
Futbol İşte Berlin performansımız!

İşte Berlin performansımız!

Mert Aydın, Dünya Atletizm Şampiyonası’ndaki Türk atletleri değerlendirdi

Usain Bolt ile Jamaika’nın devleştiği Berlin’de, Türk atletler sadece iki finalde yarıştı, bir tek Melis Mey madalyaya ulaştı

BERLİN’DE sona eren 12. Dünya Atletizm Şampiyonası’nda Türkiye adına neler yaşadık? İşte 9 atletle gittiğimiz organizasyonun röntgeni:

MELİS MEY: G.Afrika Atletizm Federasyonu’ndan hediye paketi olarak geldi. F.Bahçe’nin özel çabası Türkiye’ye bronz getirdi. Gelişinden çok insanın haberi olmaması ve beyaz Afrikalı olması nedeniyle onu Melis adıyla televizyondan izleyenlerin birçoğu Türk zannetti. Gelecek yıl Barcelona’da Avrupa Şampiyonası’nda derecesini yükseltmesi farz oldu.

ELVAN: Etiyopya’daki pistte takılıp kaldık. Asıl sorgulanması gereken federasyonun hiçbir şeyden haberinin olmaması. ‘Sağır Sultan’ bile Türkiye Atletizm Federasyonu’ndan daha fazla şey biliyor.

ALMITU BEKELE: Marttaki Avrupa Şampiyonluğu’ndan bu yana talihsizlikler yaşadı. Neyse ki her şeyi anlattı. Çocuğunun ve kendisinin hastalıkları, 5 bin finalini madalya yerine saymamızı sağladı.

NEVİN YANIT: Aferin sana Mersinli! Pekin’den sonra Berlin’de de yarı final koştu. Hem de 100 metre engelli gibi teknik ve sprint özelliği taşıyan bir dalda. Artık gücünü biliyoruz. Amerikalılar, Jamaikalılar, Kanadalı Lopes ve Avustralyalı McLellan’ın olmayacağı önümüzdeki Avrupa Şampiyonası’nda madalya bile hayâl edilebilir.

FATİH AVAN: Elenirken bile ümit verdi. 20 yaşındaki Akdeniz Oyunları Şampiyonu... Elendiği atışın ardından tribünlere vedası bile şampiyon gibiydi. Londra’ya 3 yıl var. Sıkı çalışma, bol pratikle Kuzey Avrupalılar’a rakip olabilir.

EŞREF APAK: Ona ayrı yazı yazmak lazım. Dünya çapında bir yetenek ne hale geldi? Biz de suçluyuz. Hâlâ bir şans var. Ama Eşref’in de olaya el atması gerek.

A.ÇAKIR-Y.KURT-E.OLGUNDENİZ: Klasik final görmeyen atletler olarak tarihte yerlerini aldılar...


1 USAIN BOLT: Ne yazalım bu adam hakkında? Semenya’ya cinsiyet testi yapıldı. Bolt’ta uzaylı geni arayalım isterseniz. Büyük bir yıldız olması değil sırrı. İstanbul’dan Paris’e, Mogadishu’dan Buenos Aires’e herkes onu kendi mahallesinin çocuğu olarak görüyor. Bu kadar sevilmesinin nedeni bu.

2 STEVEN HOOKER:

Seçmelerden 5.65’le finale kaldı. Finalde 5.85’i bekledi. Sakatlığı fazla hak kullanmasını engelledi. 5.85’te başarısız oldu. Haklarını 5.90’a taşıdı. 5.90’ı geçti, altını aldı.

3 SEMENYA: G.Afrikalı 18 yaşındaki bu kızın müthiş altını kaynadı gitti. Daha çok cinsiyet testi konuşuldu. Babası, ‘Vallahi kız’ derken, erkeğe benzetildi.

4 JAMAİKA: Bu ülkenin sprint takımının en büyük yıldızından ileride bahsedeceğiz tabii ki. Ama daha önce hiç kazanamadıkları bayanlar 100 metre engelliyi de kazanınca pes dedik.

5 KENENISA BEKELE: 5 bin-10 bin dublesi yaptı. Etiyopyalı yıldız ne kadar büyük bir sporcu olduğunu kanıtladı.

6 KENYA: Erkeklerde 1500 metre (biliyorum biliyorum Kamel Bahreynli ama aslen Kenyalı, tıpkı bronz alan ABD’li Lagat gibi), 3 bin engelli ve maraton, bayanlarda 5 bin ve 10 bin hep onların oldu. Kenenisa Bekele olmasa, uzun mesafelerde de Etiyopya’yı süpüreceklerdi.

7 DANI SAMUELS: 21 yaşındaki genç Avustralyalı’nın adı bayanlar disk atma şampiyonluğu için geçmiyordu. 65.44’le kariyerinin en iyi derecesini yaparak tecrübeli rakiplerine nanik yaptı.

8 ALLYSON FELIX: Amerikan sprinterlerinin onurunu kurtardı. 200 metrede Jamaikalı Veronica Campbell-Brown’ı geçti. Olimpiyat’ın rövanşını aldı.

9 POLONYA: Yıllardır her yarışmanın finalinde bir Polonyalı görmeye alıştık. Bu yıl işi geliştirip 2 altın, 4 gümüş, 2 bronz aldılar. Isinbayeva’yı geçen Rogowska-Pyrek ikilisine, dünya rekoru kıran çekiççi Wlodarczyk’ten güllede altını kaçıran Majewski’ye kadar önemli isimler vardı.

10 BERLİN SEYİRCİSİ: Tam anlamıyla harikaydılar. Tüm atletlere sonsuz destek verdiler. Usain Bolt’un doğum gününü unutmayıp madalya töreninde, “Happy birthday to you” şarkısını hep birlikte söylediler.









Haberin Devamı