Gazete Vatan Logo
Basketbol Keşke NBA’e gitseydim

Keşke NBA’e gitseydim

EuroBasket’e sayılı saatler kala Türkiye Basketbol Federasyonu eski başkanı Harun Erdenay, Karar gazetesine çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Keşke NBA’e gitseydim

2001’de ülkemizde oynanan ve 12 Dev Adam’ın ikinci bitirdiği EuroBasket’le şimdiki Milli Takım arasında büyük farklar olduğunu söyleyen Harun Erdenay, “Gönül ister ki şampiyon olsunlar ama bu turnuvadaki kadromuzla bundan uzağız. Seyircimizin desteğiyle Milli Takım gidebildiği yere kadar gidecektir” dedi. Çok heyecanlı bir organizasyonun bizleri beklediğini ifade eden Erdenay, “16 sene sonra Türkiye’ye alınmış bir organizasyon. Organizasyon anlamında da çok başarılı bir ülkeyiz. Türkiye bu organizasyondan bir artıyla daha çıkacak” diye konuştu.

* Başkanlığınız sonrasında neler yapıyorsunuz?

2015’ten beri FIBA Yönetim Kurulu üyeliği yapıyorum, 2019 yılında sona erecek. Ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi Kulübü başkanıyım.

* Sizden sonra Hidayet Türkoğlu başkanlığa geldi. Başkanlığı isteyerek mi bıraktınız, bu konu çok tartışıldı...

Ben ortamı değerlendirdim ve gelecek genel kurulda seçime girmeme kararı verdim. Hidayet de bunu çok istiyordu. İkimizin beraber seçime girmesinin basketbola zarar vereceğine karar verdik ve çekilerek bu bayrağı Hidayet’e devrettim. Ben de Turgay Demirel’den bayrağı devralmıştım. Sonuçta bu bir bayrak yarışı. Hidayet de belli bir dönem hizmet ettikten sonra bu görevi başka bir arkadaşımıza bırakacaktır.

Haberin Devamı

ELEŞTİRİ ALMAYAN YÖNETİCİ YOK

* Basketbolculuğunuz sonrası yöneticilik döneminiz biraz eleştirildi bir kesim tarafından...

Türkiye’de spor öyle bir düzeye geldi ki, sosyal medyada spor yöneticileri eleştiriliyor. Bugün ben bir tane eleştirilmeyen spor yöneticisi görmüyorum Türkiye’de. Çünkü bir grup mutlaka düşman oluyor. O da çok büyük eleştiriler yağdırıyor. Eskiden eleştirilmeyen yönetici vardı ama o zaman da internet yoktu. Bu işi yapıyorsan eleştiri geliyor. İnternette yazılan eleştirileri hiçbir zaman okumadım. Keşke başkanlık yapmasaydım diye de hiçbir zaman demedim. Her şeyi iyi yapsanız bile eleştiri hep olacak.

* Oyunculuğunuz döneminde Fenerbahçe forması giymenizden dolayı başkanlık yaparken bazı kararlarınızın yanlı olduğu iddia ediliyor...

Haberin Devamı

Ben Fenerbahçeli olsam Ekrem Memnun’u antrenör yapamazdım bayan milli takımına. Başkanlığım dönemimde de Milli Takım antrenörleri sadece milli takımı çalıştıracak diye söylemiştim ayrıca.

* Şu anda başkan olsaydınız Ufuk Sarıca’nın ikisini birden yönetmesini ister miydiniz?

Başkan olsaydım Ufuk hoca ya Beşiktaş’ı ya Milli Takım’ı seçecekti. Hem milli takımı hem kulüp takımını çalıştırarak işi çok zor. Yazın milli takıma konsantre olduğu için Beşiktaş’a konsantresi kayboluyor. Kışın da milli maçlar olacak. Ancak Ufuk Sarıca şu anda Milli Takım için iyi bir isim hoca olarak.

* Galatasaray taraftarlarının Ekrem Memnun ve Ergin Ataman üzerinden başkanlığınız döneminizle ilgili eleştirileri oldu...

Ergin Ataman hem Galatasaray’ı hem Milli Takım’ı yönetti bizdeyken. Ekrem Memnun da bize gelirken Galatasaray’dan ayrılmak kendi kararıydı.

* Ergin Ataman’la milli takım hocalığı üzerinden bir tartışma yaşadınız mı?

Ergin hocayla hiç öyle bir durum olmadı. Ergin Ataman’la benim başkanlığım sürecinde hiç para da konuşmadık. Galatasaray’la kontratı bitiyordu, kontratı bittikten sonra da Milli Takım hocası olacağı yönünde konuşmuştuk.

Haberin Devamı

* Federasyon ya da basketbol camiasından herhangi birine kırgınlığınız var mı?

Hiç kimseye kırgın değilim, herkesle çok iyi ilişkilerim oldu. Basketbol camiasını da bir aile olarak görüyorum.

* 2001’de 2. olduğumuz ve ülkemizde oynanan Avrupa Şampiyonası’nda kadroda yer alan bir isim olarak o gün ile bugünü karşılaştırırsanız...

2001’de çok ayrı bir hava yakalanmıştı. Ben ve Orhun Ene gibi tecrübeli iki oyuncunun yanına çok kaliteli bir jenerasyon gelmişti. O genç jenerasyonda federasyonun üst düzey yönetimini oluşturan Ömer, Hüseyin, Hidayet, Haluk, Kerem ve Mirsad ile İbrahim, Kaya, Asım gibi oyuncular kalitesini ortaya koyarak seyircinin de desteğiyle finale yükselme başarısı göstermiştik. 2001’le karşılaştırdığımızda daha zayıf bir kadroyla yer alacağız. Ancak Sinan, Cedi, Semih ve Dixon gibi çok iyi oyunculara sahibiz. Onların performansı burada çok önemli olacak.

Haberin Devamı

* Ömer Aşık sakatlığı sebebiyle ama Ersan İlyasova kendi isteğiyle katılmadı…

Ömer Aşık ve Ersan İlyasova takıma katılsaydı çok daha iyi seviyede olurduk. Maalesef hem Ömer’in rahatsızlığı hem de Ersan’ın uzun yıllar oynamasının verdiği yorgunluk buna engel oldu.

* Ersan’ın yokluğunda 4 numara eksikliği yaşar mıyız?

Barış Hersek 4 numara için tecrübeli bir oyuncu ama tek başına orayı götüremez. Bence Cedi’yi biraz orada oynatacak. Ersan’ın gelmemesine bir şey diyemiyorum, kararına saygı duymak lazım bu saatten sonra. Sonuçta 2006’dan beri Milli Takım’a katkı yaptı. Kafası ve vücudu hazır olsa gelirdi.

SIRBİSTAN LİDERLİĞE OYNAYACAK

* Grubumuzu ve diğer takımları analiz ederseniz…

EuroBasket genelde zor şampiyonalardır. Avrupa’da 9 tane madalyaya oynayacak takım var; Fransa, İspanya, Sırbistan, Slovenya, Hırvatistan, Slovenya, Litvanya, İtalya, Yunanistan. Gruba baktığımızda Sırbistan kapasitesiyle grup liderliğine oynayacak bir takım ama diğer 4 ekibe de dikkat etmek lazım. Rusya, Belçika, Letonya hiç hafife alınacak ekipler değil. Biraz zayıflık gösterdiğiniz zaman sizi yenecek takımlar. Basketbol da öyle bir düzeye geldi ki favori olmayan takımlar bile hiç ummadığınız ekipleri yenebiliyor.

* Sırbistan’ın Teodosic gibi çok önemli eksikleri var…

Ancak Bogdan Bogdanovic gibi bir oyuncuya sahipler, çok özel ve maçı kazandırabilecek bir isim. Boban Marjanovic gibi de etkili bir pivotları var. Sırplar yine çok iddialı olacak ve grubun favorisi liderlik için. Sırplar’da eksiklerde olsa çok hafife alamazsınız.

* Şampiyonluk favoriniz?

Sırbistan, Fransa, İspanya ve Litvanya her zaman favori böyle turnuvalarda.

* Ülkemizde de oynanmasından ötürü bir şampiyonluk beklentisi var…

Gönül ister ki olsun ama bu kadromuzla bundan uzağız. Seyircimiz de savaşan bir Milli Takım gördükçe 12 Dev Adam gidebildiği yere kadar gidecektir.

* Seyirci oyuncuları nasıl etkileyecek?

Eski bir milli oyuncu olarak bana sorarsan, her zaman Türkiye’de oynamak isterim milli maçları. Çok dezavantaj gibi görmüyorum. Türk seyirciler Milli Takım’ı çok motive ediyor.

* Takımın eksileri ve artıları?

Euroleague düzeyinde oyuncularımız var. Cedi, Dixon ve Semih Euroleague’de iyi performans sergiledi. Melih ve Furkan da zaman zaman iyi oynadı. Bu oyuncuların performansı başarımızda önemli bir rol oynayacak. Aldığı başarılı sonuçlarla Ufuk Sarıca da takımı iyi oynatabilecek bir hoca.

* Semih Erden uzun bir sakatlık süreci sonrası kadroda…
Hem 2015 EuroBasket’te hem de 2016 Olimpiyat Elemeleri’nde çok iyi oynadı. Yarım sezon parkeden uzak kalsa da takım için çok önemli bir isim.
* Beşiktaş EuroChallenge’da, Galatasaray Eurocup’ta ve Fenerbahçe de Euroleague’de şampiyon oldu. Takım düzeyinde yaşanan başarıların milli takım seviyesinde yaşanamamasının sebebi nedir?
Bence basketbol takım sporlarında en başarılı sporlardan bir tanesi Türkiye’de. Sonuçta son yıllarda Avrupa ve dünya şampiyonalarında 1’er gümüş madalya kazandık. 2014’te dünya sekizinciliği, 2006’da dünya altıncılığı yaşadık. Milli Takım çok ciddi rakiplerle oynuyor. Ama yurt dışında çok önemli madalya kazanamadık son yıllarda 2 turnuva hariç.
* Kariyerinizde keşkeniz var mı?
1993’te bir NBA teklifi almıştım. Belki gidip deneyebilirdim orayı. Ancak o zaman NBA’de Avrupalı oyunculara çok fazla saygı duyulmuyordu. Avrupa’nın en büyük oyuncusu Hırvat Drazen Petrovic bile o dönem NBA’de zorlanmıştı. Onun dışında keşke diyebileceğim bir şey yok.
* En unutamadığınız maçınız?
Barcelona maçı Ülker’de oynadığım zaman. 2 sayı gerideydik, son saniyede orta sahayı geçip 3’lük atmıştım. O attığım 3’lüğü hala unutamam.
Hakan Akar