Gazete Vatan Logo
Futbol Kolot topa tuttu!

Kolot topa tuttu!

Celal Kolot'tan Beşiktaş yönetimine çok sert eleştiriler

Beşiktaş Kulübü Olağan İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı'nda söz alan eski yöneticilerden Celalettin Kolot, yapılan transferlerden dolayı yönetim kurulunu eleştirdi.


Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi Anadolu Oditoryumu Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Kolot, Diatta, Holosko, Delgado, Seric, Ernst, Schildenfeld ve bazı futbolculara 35 milyon Euro para verildiğini belirterek, “Şu anki değerleri üçte bir bile etmez. 5 milyon Euro alabilirsek çok iyi” dedi.

"15 SENE ŞAMPİYONLUK GÖRMEDİK"

İlk kez bir topluluk önünde konuştuğunu anlatan Celalettin Kolot, toplantılarda yüksek sesle tartışabileceklerini ifade ederek, “Bu her zaman Beşiktaş'ın yararı içindir. 15 sene şampiyonluk görmedik, ama 'Yönetim istifa' diye bağırmadık. Yol göstermek boynumuzun borcu diye düşünüyorum” diye konuştu.


"İTALYAN FUTBOLCUYU ALDIRMADILAR"

BJK Fulya Süleyman Seba Kompleksi'nin yarısının gittiği yönünde sözlerin olduğunu vurgulayan Kolot, “Doğrudur. 'Kira bedelleri kırdırıldı' deniyor. Kartal Yuvası'na haciz geldiği söyleniyor. Bunlar bizi üzüyor. Şampiyon olabileceğimizi düşünüyorum. Ancak hafta içi İtalya-Brezilya maçı oldu. İtalya milli takımında forma giyen oyuncuya imza attırmıştık. Ama aldırılmadı. İngiltere-İspanya maçında İngiliz ekibinde oynayan Carlton Cole'ü bir milyon Pound'da almıştık. Yine aldırılmadı. Diatta, Holosko, Delgado, Seric, Ernst, Schildenfeld ve bazı futbolculara 35 milyon Euro verildi. Şu anki değerleri üçte bir bile etmez. 5 milyon Euro alabilirsek çok iyi. Del Bosque'ye çalışmadan verdiğimiz para da cabası” diye konuştu.

Bazı dernek üyelerinin deplasmana gittiğini kaydeden Kolot, “Yıldırım Demirören'in burada olmasını ve beni dinlemesini isterdim. İçeri gitti. Erdoğan Demirören'e hürmetim var. Bir çırpıda Makalele'nin transferi için para verdi. Ama olmadı. Amacımız eleştiri yaparak doğruları beraber bulmamızdır. Başka bir şeyimiz yok” diyerek sözlerini tamamladı.

GERGİNLİĞİ DİKKAT ÇEKTİ

Celalettin Kolot, konuşması öncesi gergin halleriyle dikkat çekti. Konuşmasından önce denetleme kurulu, divan kurulu, genel kurul başkanlık divanı ve ardından yönetim kurulu üyelerinin ellerini sıkan Kolot, bu sırada başkan Yıldırım Demirören'in nerede olduğunu sordu.

Yöneticilerin söyleyeceği şeyi kendilerine iletebileceğini bildirmeleri üzerine Kolot, buna sinirlendi. Şeref Yalçın ile gergin an yaşayan Kolot'u Ertunç Soğancıoğlu sakinleştirdi.

Bu arada Celalettin Kolot, konuşmasına başladığı anda bir genel kurul üyesinin “Basına konuşuyorsun” demesi üzerine, “Konuşurum size ne. Konuşmak istiyorsan gel buraya konuş” diye karşılık verdi.

GENEL SEKRETER ÖNER: “BEŞİKTAŞ ELİMİZDEKİ EN BÜYÜK DEĞER”


Beşiktaş Kulübü Genel Sekreteri Kenan Öner, Beşiktaş'ın ellerindeki değer olduğunu söyledi.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi Anadolu Oditoryumu Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Öner, sportif ve yatırımlar konusunda bilgiler verdi.

Öner, her branşta geçen sezon çok çetin mücadeleler verdiklerini belirterek, “Belki alın terimizin karşılığını alamadık, ama Beşiktaşlı duruşundan taviz vermedik. Futbol takımımız halen yukardaki 4 takımla birlikte amansız bir mücadele veriyor. Bütün çabamız ipi göğüsleyecek bu takımın Beşiktaş olmasıdır. Hepimizin temennisi takımımızın iki kupayı birden kazanmasıdır. Takımımız azimle mücadele eden ve şampiyonluk ipini göğüsleyecek yıldız bir kadrodur. Şampiyonluğun kenetlenmekten geçtiğini çok iyi biliyoruz. Sezon sonunda şampiyonluk ipini göğüsleyeceğinden eminiz” dedi.

Beşiktaş'ı başarılara taşıyanın hep amatör ruh olduğunu kaydeden Kenan Öner, “Beşiktaşlı sporcular her zaman arzu edilen ve hedeflenen zirvede olamayabiliyorlar. Ama Beşiktaş ruhuna uygun şekilde sahaya çıkmayı çok iyi biliyorlar. Beşiktaş elimizdeki en büyük değer. Onu korumaya ve devam ettirmeye çalışıyoruz” dedi.

Genel sekreter Öner, lisanslı ürünlerin satıldığı Kartal Yuvası'nın 2008 cirosunun 2007 yılına göre yüzde 30 arttığını ve 2009 yılında 8 yeni mağaza açarak sayıyı 32'ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

BJK Fulya Süleyman Seba Kompleksi'nin ardından en büyük hedeflerinin BJK İnönü Stadı'nı yeniden yapmak olduğunu kaydeden Öner, “Bunun için gerekli başvuruları yaptık. Başkanımız Ankara'da temaslarda bulunarak bu stadın bir an önce hayata geçmesi için var gücüyle çalışıyor” dedi.

Kenan Öner, BJK Fulya Süleyman Seba Kompleksi'nin açılış için yapılan törenin tüm masrafları da başkan Yıldırım Demirören'in kişisel olarak üstlendiğini sözlerine ekledi.

Bu arada, Beşiktaş Kulübü Mali İşlerden Sorumlu Asbaşkan Ertunç Soğancıoğlu ise mali konularda bilgi verdi.

Öte yandan saat 11 itibariyle toplantıya 988 kişinin katıldığı açıklanırken, onursal başkan Süleyman Seba'nın telgrafla gönderdiği mesaj, katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı.

FİKRET ORMAN: “GENÇ OYUNCULARI GÖNDERİP, YAŞLI OYUNCULARI TRANSFER ETMEKTENSE, GENÇLERİMİZİ KULLANALIM VE ONLARA DAHA ÖNEM VERELİM”


Beşiktaş Kulübü'nün eski yöneticisi ve başkan adayı Fikret Orman, siyah-beyazlı kulübün son dönemdeki transfer politikasını eleştirdi.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi Anadolu Oditoryumu'nda gerçekleştirilen Yıllık Olağan İdari ve Mali Genel Kurul toplantısında konuşan Fikret Orman, yönetimin genç bir takım yaratma hedefi olduğunu söylediğini, ancak uygulamanın böyle olmadığını söyledi.

Orman, genç takımdan yaşlı takıma dönüldüğünü belirterek, “Bunun sebebi nedir? Hocalardan mı kaynaklanıyor, kulübün mü böyle bir stratejisi var? Bizim özelliğimiz genç oyuncu yetiştirmek ve takımımızda genç oyuncu oynatmaktır. Gençlere daha fazla önem verin. Genç oyuncuları gönderip, yaşlıları almaktansa gençlerimize daha önem verelim” diye konuştu.

Beşiktaş'ın bilançosunda alınan avansların borçlarda gösterilmediğinden de yakınan Orman, siyah-beyazlı kulübün yaklaşık olarak 150 milyon lira civarında borcu bulunduğunu, başkana olan 60 milyon lira borçla birlikte bunun 200 milyonu aştığını ifade etti.

“Beşiktaş neden borçlanma ve başkandan borç alma ihtiyacı duyuyor?” diye soran Orman, ayrıca Beşiktaş'ın toplam 73 alacak verecek davası bulunduğunu, bir şirketin bu kadar davasının olmasının anlaşılacak bir durum olmadığını dile getirdi.


“MASRAFLARI KISMALIYIZ”


Fikret Orman, ekonomik sıkıntıdan kurtulmak için masrafları kısmak ve dövizle borçlanmayı sonlandırmak gerektiğini kaydetti.

Döviz riskinin Beşiktaş'ı kötü duruma getirebileceğini anlatan Orman, “Takımların maliyetlerinin düşürülmesi gerekir. Krizle birlikte ciddi tasarruflar yapılmalı” dedi.

Fulya Süleyman Seba Kompleksi'ne de değinen Orman, “Fulya açılışı hayırlı uğurlu olsun. Bize gelirler konusunda sunum yapılmıştı. 20 milyon liralık bir gelir beklendiği söyleniyor. Hengi kalemlerden ne kadar gelir elde edeceğiz? Bunlar açıklanmalı” şeklinde konuştu.


BJK İNÖNÜ STADI KONUSU


BJK İnönü Stadı'nın yeniden yapılması konusunun yöneticilik döneminden bu yana hayali olduğunu vurgulayan Orman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnönü benim hayalimdi, inşallah bunun iznini alırlar.İnönü'nün izni kamuoyu ile paylaşılarak tarih verilerek yapılmaz. Kanunlar, prosedürler vardır. Geçen yıl İnönü'nün temel atma tarihini açıkladınız, bunlar yanlıştır. İzin alınmadan açıklama yapılmamalı. Bugün tarih açıklamadılar teşekkür ediyorum kendilerine. Stat konusunda her türlü yardıma hazırım. Her türlü yanınızdayım. Bunu engellemek isteyenler olduğunu söylüyorsunuz. Bunu açıklarsanız memnun oluruz. Bizler de bunları bilir ve bunlarla mücadele ederiz.”

GENEL KURUL ÜYESİ KEÇECİ: “KOMPLEKSİN PAYLAŞIMININ YÜZDE 67'YE 33 OLMADIĞINI GÖRÜYORUZ”

Beşiktaş Kulübü Olağan İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı sürerken, genel kurul üyelerinden Atıf Keçeci, BJK Fulya Süleyman Seba Kompleksi'nden yapımcı firmanın gelir bazında daha çok kazandığını savundu.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi Anadolu Oditoryumu Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Keçeci, “Ben Beşiktaşlıyım” diyen kişinin Beşiktaş'ı zora sokacak ve eleştiri boyutunu aşacak şekilde olmadığı müddetçe eleştiride bulunabileceğini dile getirdi.

Atıf Keçeci, futbol şubesinin Beşiktaş'ta sportif anlamda başı çektiğini ifade ederek, “Ben başarı göremiyorum. 5 teknik adam, 55 futbolcuya karşılık verilen paraların bir kısmı bedelsiz gitmeler nedeniyle 26 milyon TL'lik bir yük oldu. Yanlış yapma sınırı kapıya dayanmıştır” dedi.

BJK Fulya Süleyman Seba Projesi konusunda eleştirilerde bulunan Keçeci, şunları söyledi:

“Davet edilmediğim için gidemedim. Başkanımız hep 'birlik beraberlik içinde olalım' diyor. Orada olmak isterdim. Demek ki birlik beraberlik anlayışları bizim dışımızda bir anlayış. Fulya'da son değişiklikle 162 bin metrekare toplam inşaat alanı var. 110 bin metrekaresi Beşiktaş'a, 52 bin metrekaresi yüklenici firmaya ait. Yüklenici firma yetkilisi 'şimdiye kadar İnşaatın bitmesi için 180 milyon dolar harcadım. Bitmesi halinde 210 milyon doları bulacak' dedi. İnşaat alanın yarısı yer altındaki otopark inşaatıdır. 210 milyon dolara karşılık 248 dairenin yüzde 85'ini topraktan sattığını belirtmiştir. Kalan 37 daire 100 milyon dolar yapıyorsa bir daire 2.7 milyon dolar demektir. Bunu çarptığınız zaman 630 milyon doları buluyor. 630'dan 210'u düşün, 420 milyon dolar kar edildiğini kendisi söylüyor. Beşiktaş'ın senelik olarak 14 milyon dolar gelir elde edileceği açıklandı. Beşiktaş'ın kazancı UFRS çerçevesinde (Uluslararası Finansal Raporlar Standardı) 20 senelik kira getirisi karşılığı olan 280 milyon dolarlık bir varlığa sahip. Paylaşımdaki yüzde 67'e 33 olmadığını bu şekilde görüyoruz.”

Üyelerden Sinan Vardar ise altyapıda yetişen oyuncuların başka takımlara gönderilmesi nedeniyle eleştirilerde bulundu.

Yıldırım Demirören döneminde yöneticilik de yapan Vardar, başkan Demirören'in çok iyi Beşiktaşlı olduğunu bildiğini ifade ederek, “Ama iyi yönetmiyor” dedi.

Altyapıda 45 oyuncu yetiştirdiklerini hatırlatan Sinan Vardar, “Ben 45 tane kuzu verdim. Şimdi bir tanesi yok. (A) takımda yedek kaleci yedek kadroya yazılıyor. Bir Necip'i bile yazamıyorlar. Bu oyuncuların birçoğu da bonservisiyle verildi. Son maçta 37 yan top yapıldı. Bir tane gol olmadı. Batuhan olsaydı 3 gol atardı” diye konuştu.


“BORCUN YARISINI BAĞIŞLA”


Genel kurul üyelerinden Coşkun Kargın ise başkana olan borucun 60 milyon TL'yi bulduğunu, Del Bosque'de hata yaptığını açıklayan Demirören'in alacağının yarısını bağışlamasını istedi.

Kargın, Yıldırım Demirören döneminde idari ve mali yönden pek başarılı olunmadığını dile getirerek, “Size verilecek 50 milyon TL, 60 milyon TL'ye çıktı. Del Bosque'de hata yaptığını söyledi. Bugün 6 teknik adam oldu. Son transfer Fabian Ernst 8.5 milyon dolar ve Yusuf oldu. Yusuf karşılığında Aydın verildi. Neyseki Aydın gitmedi. Ben 'Dayan Aydın. Ben ve benim gibi düşünen Beşiktaşlılar senin arkandadır. BJK Fulya Süleyman Seba Kompleksi'ni bitirdiniz. Lütfen üstündeki gölgeyi kaldırınız. Başkana 60 milyon TL borç var. Kendisi 'Del Bosque'de hatalıyım' diyor. Bunu diyorsa gerçek bir kartal gibi çıkın 'Hatalıyım' dediğiniz paranın yarısını bağışlayın” şeklinde konuştu.

Coşkun Kargın'ın Aydın ve borçlar konusunda başkanın paranın yarısını bağışlamasını istemesini üyeler alkışlarla destekledi.

Bu arada kongre üyesi Cengiz Sarıkaya ise BJK Fulya Süleyman Seba Kompleksi'ne değinerek, “Fulya projesinde daha değerli olan yapılar yapan şirkete, daha değersizleri ise Beşiktaş Kulübü'ne verilmiştir. Keşke anlaşma yarı yarıya olsaydı görünen kısımlar Beşiktaş'a verilseydi” dedi.

Sarıkaya, Fulya'dan gelen paraların Diatta, Seric, Higuain ve Schildenfeld transferlerine gittiğini kaydederken, ofislerin metrekaresinin 17 dolardan verilmesinin de Beşiktaş'a ihanet olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı