Gazete Vatan Logo
Süper Lig Kulüplere TL piyangosu!

Kulüplere TL piyangosu!

Döviz cinsinden sözleşmelerin Cumhurbaşkanı kararına göre Türk lirasına dönecek olması kulüpleri sevindirirken, kapsamı konusunda büyük bir bekleyiş başladı. Maliye Bakanlığı’nın istisnaları açıklaması sonrası durum tam olarak netlik kazanacak.

Kulüplere TL piyangosu!

Kiralama ve iş sözleşmelerinin dövize endeksli olmayacağına yönelik Cumhurbaşkanı kararı, futbol camiasında büyük heyecan yarattı. Kulüpler uygulamayı hayata geçirmek için düğmeye bastı. Özellikle futbolcularla ve teknik direktörlerle yapılan sözleşmeler dikkate alındığında, bugün itibariyle dolar ve euro bazında sözleşme yapan kulüpler, Maliye Bakanlığı’nın istisna kapsamını bekleyecek. Bakanlığın, bu kararın hangi sektörleri kapsadığını söylemesinin ardından bu kez yerli ile yabancı futbolcu ya da teknik adamların kapsamı netlik kazanacak.

Kulüplerin hukuk kurulları, “Türkiye’de yerleşik kişiler” ifadesinin yabancı futbolcuları kapsayıp kapsamadığını tartışırken iki görüş ortaya çıktı. Bazıları, çalışma izni ve ikameti bulunanların da bu kapsamda değerlendirebileceğini savunurken, karşıt görüş de bu kararın sadece yerli futbolcuları kapsadığı konusunda ifadede bulundu.

Yıllardır Türk lirasıyla sözleşme yapabilmek için çırpınan kulüpler, çıkan bu karar sonrasında büyük sevinç yaşadı ve destek verdi.

Haberin Devamı

Terim ve Güneş de kapsam içinde

Yerli-yabancı ayrımı teknik direktörler için de geçerli olacak. Özellikle kamuoyunda popüler olan ve maaşlarını euro üzerinden alan Fatih Terim, Şenol Güneş gibi isimlerin de sözleşmelerini TL’ye çevirmeleri gerekecek. Phillip Cocu’nun ise döviz olarak devam etmesi bekleniyor. Türkiye Ligi’nde Cocu dışında yabancı olarak sadece Saffet Susiç bulunuyor.

Ekonomik bir karar

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç bu kararın Türk futbolunun kalitesini artıracak veya öz kaynağından sporcu yetiştirilmesine vesile olacak bir şey olmadığını söyledi, “Tamamen ekonomik bir karar. İlerleyen zamanlarda hep beraber bu konuyu değerlendireceğiz” dedi.

Koç şöyle devam etti:

“Mevzuatta ‘Türkiye’de yerleşik’ ifadesi yer alıyor. Futbolcularımız da bu tanıma giriyor. 30 gün içinde dövizle yapılan anlaşmaların liraya dönmesi emrediliyor. Futbolcuları kapsadığını düşünüyorum ama mevzuatla ilgili uzman arkadaşlarımın incelemesinden sonra konuşmamız daha doğru olur. İlk okuyuşta ‘Türkiye’de yerleşik’ dendiği zaman Türk futbolcuları kapsıyor, yabancı futbolcuları kapsamıyor.”

Haberin Devamı

Orman yorum yapmadı

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, dövize endeksli sözleşmelerin Türk lirasına dönüşmesiyle ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Kendisinin Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı olmasından dolayı sözlerinin yanlış anlaşılabileceğini dile getiren Orman, “Uzmanlar bu konuyu değerlendiriyor. Daha sonra Kulüpler Birliği’nde toplanıp konuyu görüşeceğiz” diye konuştu.

Beşiktaş’ta hepsi döviz

Beşiktaş’ta kadrodaki tüm oyuncular döviz cinsinden sözleşme yaparken, Galatasaray’da ise sadece Muğdat parasını Türk Lirası olarak alıyor. Ancak Cim-Bom’daki diğer sorun, kadrosundaki gurbetçi fazlalığı... Bunların bir çoğunun çifte vatandaş olması işi daha karmaşık hale sokabilir. Yerli-yabancı ayrımı olursa bu isimlerin ne şekilde sayılacağı da ayrı bir tartışma konusu olacak.

Fenerbahçe’de sadece Volkan Demirel ile birlikte Barış Alıcı ile Berke Özer’in sözleşmeleri Türk Lirası... Onun dışında hepsi döviz olarak kazanıyor.

Haberin Devamı

Başakşehir zaten uyguluyordu

Medipol Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ kendilerinin daha önce böyle bir yola başvurduklarını açıkladı. Gümüşdağ, “Cumhurbaşkanının kararına tüm kulüplerimizin hassasiyetle uyması gerektiğine inanıyorum. Biz Başakşehir olarak yabancı para üzerinden sözleşme imzalayan tüm yerli oyuncularımızın ücretlerini karar çıkmadan önce ek bir protokolle Türk parasına çevirmiştik. Çok da faydasını gördüğümüzü düşünüyorum. Diğer kulüplerimizin de hızlı bir şekilde uygulamayı hayata geçireceklerini biliyorum. Ülkemizin lehine önemli bir gelişmedir bu... Herkesin taşın altına sokacağı bir dönemden geçiyoruz. Türk futbolcusunun, spor yöneticisinin bunların dışında kalması düşünülemez” dedi.

İŞTE EKLENEN MADDE

Türkiye’de yerleşik kişilerin, bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamaz.

Haberin Devamı

(Milliyet)