Gazete Vatan Logo
Almanya Leipzig işte böyle kanatlandı

Leipzig işte böyle kanatlandı

Vatan, Leipzig'in 8 senede Almanya 5. Ligden Şampiyonlar Ligi'ne yükselişini araştırdı!

Leipzig işte böyle kanatlandı

‘FUTBOL 90 dakika süren ve sonunda Almanların kazandığı bir oyundur’ diye meşhur bir sözü hepiniz duymuşsunuzdur. Bunun nedenleri Leipzig’i Almanya’da mercek altına alarak sizin için VATAN inceledi.

LEIPZIG son yıllarda Dünya futbolunda adından ciddi bir şekilde söz ettirmeye başladı. Red Bull tarafından önemli bir kaynak ayrılarak alınan ve 2009’da 5. ligde bulunan Leipzig, 8 sene içinde Şampiyonlar Ligi’ne katılır hale geldi. Bizim içinse ayrı bir önem ifade ediyor. Çünkü G.Saray’ın eski yıldızı Bruma sezon başında Alman ekibine satıldı, ayrıca Beşiktaş’ın da Şampiyonlar Ligi grubunda.

8 senede 5. Ligden Şampiyonlar Ligi’ne uzanan başarı öyküsünün ardında ne para ve transferler ne de iyi taraftar grubu var. Tabii ki bunlar da çok önemli ama Red Bull’un bünyesine geçtikten sonra tesislere ve alt yapıya yapılan yatırımın meyvelerini Leipzig toplamaya başladı.

AİLELERİ İLE KONAKLIYOR

23 yaşından büyük oyuncu transferine karşı olan kulübün şu anki yaş ortalaması ise 23.37. Red Bull Arena’nın hemen yanında olan tesisleri 8 tane sahadan oluşuyor. Tesis binasında sadece Almanya’dan değil dünyanın her yerinden 50 tane 14 yaş çocuk aileleri ile burada konaklıyor.
Daha büyük yaş gruplarında ise geleceğin futbolcuları tek olarak kalıyor. Bütün bu alt yapı oyuncuları kulübün okulunda öğrenim görüyorlar. Bu okul tesise sadece 500 metre uzaklıkta.
Futbolcu adayı gençlerin okuldaki notları da çok önemli. Kulüp yetkilileri her ay not ortalamalarını kontrol ediyor. Belli seviyenin altında kalanların ise kulüp ile iletişimleri kesiliyor.
KULÜPTE YAŞ AYRIMI YOK
TESİSİN hiçbir alanında ayrım yok. Ortak alanlar her yaş grubunun hatta A takımında beraber kullanabileceği gibi tasarlanmış. Mesela spor salonu. Ortası avluya bakacak şekilde karşılıklı iki bölümden oluşuyor. Duvarları yok, birbirlerine bakan cepheler tabandan tavana kadar camdan oluşuyor.
BURADAKİ amaç küçük yaş grupları çalışırken A takım oyuncularını görüp kendilerini onlarla kıyaslayıp, çıtayı hep yukarı çıkarmaları. Yemekhanelerde de durum aynı. İç içe geçmiş birbirini duvarlarla ayırmayan bir düzen var. Yine mantık aynı; kendilerinden büyük oyuncuların davranışlarını kendilerine örnek almaları.
LABORATUVARLARI VAR
AKEDEMİNİN içinde ayrıca kendi laboratuvarları da var. Burada her antrenman sonrası yeni bir sistem ile her yaş grubunda (kulaklarında, iğnesiz) kan alınıyor ve bu değerlere göre beslenme ve çalışma programları oluşturuluyor. Ayrıca olumsuz hava şartları nedeniyle de kapalı bir spor salonu da mevcut.
KISACASI saat gibi tıkır tıkır işeyen, içinde bulunduğunuzda bile, bir anda yarına olumlu baktığınız bir ortamda Leipzig sadece kendine oyuncu yetiştirmiyor, Almanya milli takımına, belki de dünya futboluna yıldız adayları hazırlıyor.

Haberin Devamı