Gazete Vatan Logo
Futbol Lig TV'ye Playstation golü

Lig TV'ye Playstation golü

Ekranlarda Süper Lig’le beraber başlayan spor programları arasındaki rekabet kızıştı

Lig TV'ye Playstation golü

3 dakikalık yayın hakkını 45 milyon dolara TRT alınca, kanallar da kendilerine çözüm üretti. Bunun en radikali ise Kanaltürk’ten geldi. Naklen yayın görüntülerini 1200 dolara “Play Station” formatında oynattılar...

321 milyon dolarlık rekor ödemeyle finansal açıdan Avrupa’daki emsallerini yakalayan Süper Toto Süper Lig başladı, henüz ilk haftadan TV kanalları arasındaki rekabet kızıştı..

YENİ yayın sözleşmesi uyarınca sadece 2 kanalın naklen yayın görüntülerinden yararlanma hakkı var.. Şifreli yayın yapan ve 1 milyon abonesi bulunan Lig TV, her hafta 9 maçı da canlı olarak yayınlıyor.. Bütün görüntü hakları onların elinde..

AÇIK kanallar arasında ise görüntüler TRT’nin tekelinde.. İhalede 45 milyon dolar ödeyerek özet yayın hakkını alan TRT, 3 dakikalık görüntüleri maçlar bittikten 45 dakika sonra yayınlayabiliyor.. Ayrıca 15’er dakikalık özet görüntü hakkına da sahipler..

DOLAYISIYLA spor programlarını görüntülü ve görüntüsüz olarak 2’ye ayırmak gerekiyor..

Erman Toroğlu ile ocak ayında yollarını ayıran Lig TV, yeni stüdyolarında yeni Maraton‘un startını verdi.. Şansal Büyüka ile birlikte Mustafa Denizli ve ünlü FIFA hakemi Marcus Merk yorumlarıyla programa renk katıyor.. Türk futbolunu tanımadığı için her kulübe aynı mesafede duran ve bu sayede “objektif” yorumlar yapması beklenen Merk‘in, Lig TV’den alacağı yıllık ücret 100 bin Euro..
TRT’DEKİ Stadyum ise Hakan Şükür dışında her şeyini değiştirdi.. Ömer Üründül’ün yerine Feyyaz Uçar geldi.. Sunucular ise NTV’den ayrılan Murat Kosova ile Okay Karacan.. “Temiz Futbol” sloganıyla hiçbir tartışmaya girmeyen TRT, sadece görüntü ve uzman analizleriyle tekel olmanın avantajını kullanıyor..

***


GÖRÜNTÜSÜZ programlar arasında ilk hafta en büyük atraksiyonu Kanaltürk gerçekleştirdi.. Serhat Ulueren, Ahmet Çakar, Ziya Şengül ve Gökmen Özdenak’lı ekibe Erman Toroğlu da katıldı.. Ve Allah’ın bir olduğu konusunda bile anlaşamayan Toroğlu-Çakar ikilisi, kapı gıcırtısında bile tartışmaya başlayarak bu sezonun hareketli geçeceğinin sinyalini verdi..

KANALTÜRK’ÜN “görüntüsüzlüğe” bulduğu çare ise, naklen yayın görüntülerini “play station”a simüle etmek oldu.. Yanisi şu: Maçtaki pozisyonları, bir grafik tasarım aracılığıyla 2 saatlik bir işlem sonrası aynen play-station’a uyarlıyorlar.. Siz ekranda play-station futbolcuları görüyorsunuz ama oyuncuların sahadaki dağılımları, aldıkları pozisyonlar bire bir gerçekle örtüşüyor.. Kanaltürk bu “cinliği” oldukça mantıklı bir fiyata yapıyor üstelik.. Geçen sezon naklen yayınlanan maçların dakikası 4 bin dolardı.. 4 maçın 12 dakikalık görüntüsüne 48 bin dolar ödemek gerekiyordu.. Bu yöntemle, maç yayınını play-station’a dönüştürmenin haftalık maliyeti ise 1200 dolar..

***


TV 8’İN 350 bin dolarlık transfer teklifi üzerine geçen hafta Telegol ekibinden ayrılan Sinan Engin, TV 8’de “Herşey Futbol” adlı bir programa başladı.. Bu program dışında haftada 5 gün Lig TV ekranlarına çıkacak olan Engin, bu sezonun ekranda en çok görünen isimlerinden biri olacak..

Rıdvan Dilmen’e 2 milyon, Sergen Yalçın’a ise 600 bin dolar ödeyerek tüm kanallar arasında eli en açık olanı durumundaki NTV ise Rıdvan’lı “Yüzde 100 Futbol”u hem NTV hem de NTV’dan ortak yayınladı.. Kanal yönetiminin yüzü gülüyor, “Pazar gecesi TRT’den sonra en fazla biz izlendik” diyorlar.. 23.15-01.00 arasındaki “Yüzde 100 Futbol”un ardından, NTV Spor’da 02.00’ye kadar Sergen’li “Spor Pazarı”nı yayınladı.. Madem söz yayın saatinden açıldı.. Şunu mutlaka belirtelim: Telegol’ün bitiş saati 03.15’ti.. Yani gerçekten “sahura kadar futbol” izletti Kanaltürk..

SPOR EKRANLARINDA EN ÇOK KAZANANLAR

1. Yüzde 100 Futbol-NTV Rıdvan Dilmen (1 yıl için 2 milyon dolar)
2. Maraton-Lig TV Mustafa Denizli (500 bin euro)
3. Spor Gecesi-NTV Sergen Yalçın (600 bin dolar)
4. Stadyum-TRT 1 Hakan Şükür (750 bin lira)
5. Herşey Futbol- TV 8 Sinan Engin (1 yıl için 350 bin dolar)

Haberin Devamı