Gazete Vatan Logo
Futbol Ligin kader maçı

Ligin kader maçı

Turkcell Süper Lig'in 30. haftasında Fenerbahçe sahasında ezeli rakibi Beşiktaş'ı konuk ediyor. Karşılaşmanın hakemi Hüseyin Göçek...

Ligin kader maçı

Beşiktaş'ta toplanan yüzlerce Beşiktaş taraftarı, Kadıköy'e gitmek için yola çıktı. Beşiktaş Barbaros Bulvarı üzerinde toplanan taraftarlar, zaman zaman taşkınlık yaptı. Taraftarlar, yoldan geçen araçların üzerine meşaleler attı.

Yolu kesen taraftarlar, yoldaki araçlara fiziki müdahalede bulundu. Barboros İskelesine yönelen Beşiktaş taraftarı, demir korkulukların üzerinden atlayarak, vapur iskelesinin içine girdiler. Çoğu taraftarın bilet almadan iskeleye girdiği görüldü. Bunun üzerine vapur iskeleye yanaşmadı. Bu kez motor iskelesine yönelen taraftarların hepsi küçük bir motora binmek isteyince izdiham yaşandı.



Haddinden fazla yolcuyla denize açılan motor geri dönmek zorunda kaldı. İskelede, kalan arkadaşlarını almak için motoru zorla tekrar iskeleye yanaştıran taraftarların bazılarının elinde sopa olduğu görüldü. Bu sırada çevik kuvvet polisi devreye girdi. Motor taraftarlarla birlikte hareket etti. Geri kalan taraftarlar başka motorlara bindi.

Beşiktaş'tan Deniz yoluyla Kadıköy'e gelen Beşiktaş taraftarlarının Kadıköy'e inmesine polis izin vermedi.

Kadıköy rıhtımda toplanan yaklaşık 200 kişilik Fenerbahçe taraftarı, vapurlarla gelen Beşiktaş taraftarlarını sloganlarla karşılamak isteyince, Çevik Kuvvet polisi araya girdi.

Öfkeli Fenerbahçe taraftarlarını vapur iskelesinden uzuklaştırmayı başaran polis, Beşiktaş taraftarlarını taşıyan motorların iskeleye yanaşmasına izin vermeden geri gönderdi. Buna rağmen iskelede inen yaklaşık 10 kişilik Beşiktaş taraftarı polis tarafından kordona alındı.

Polisin isteğiyle üzerlerindeki Beşiktaş forma ve atkılarını çıkarmak zorunda kalan taraftarlar, geniş güvenlik önlemleri altında stadyuma götürüldü.

Beşiktaş'ta toplanan yüzlerce Beşiktaş taraftarı Kadıköy'e gitmek için yola çıktı. Beşiktaş Barbaros Bulvarı üzerinde toplanan taraftarlar, zaman zaman taşkınlık yaptı. Yoldan geçen araçların üzerine meşaleler attı. Yolu kesen taraftarlar, yoldaki araçlara fiziki müdahalede bulundu. Barboros İskelesine yönelen Beşiktaş taraftarı, demir korkulukların üzerinden atlayarak, vapur iskelesinin içine girdiler. Çoğu taraftarın bilet almadan iskeleye girdiği görüldü. Bunun üzerine vapur iskeleye yanaşmadı. Bu kez motor iskelesine yönelen taraftarların hepsi küçük bir motora binmek isteyince izdiham yaşandı.Haddinden fazla yolcuyla denize açılan motor geri dönmek zorunda kaldı. İskelede, kalan arkadaşlarını almak için motoru zorla tekrar iskeleye yanaştıran taraftarların bazılarının elinde sopa olduğu görüldü. Bu sırada çevik kuvvet polisi devreye girdi. Motor taraftarlarla birlikte hareket etti. Geri kalan taraftarlar başka motorlara bindi.

KADIKÖY'E GİDEMEDİLER

Kadıköy'de oynanacak Fenerbahçe-Beşiktaş derbisini izlemek üzere Beşiktaş'tan Deniz yoluyla Kadıköy'e gelen bir grup Beşiktaş taraftana polis izin vermedi. Kadıköy rıhtımda toplanan yaklaşık 200 kişilik Fenerbahçe taraftarı, vapurlarla gelen Beşiktaş taraftarlarını sloganlarla karşılamak isteyince, Çevik Kuvvet polisi araya girdi. Öfkeli Fenerbahçe taraftarlarını Vapur iskelesinden uzuklaştırmayı başaran polis, Beşiktaş taraftarlarını taşıyan motorların iskeleye yanaşmasına izin vermeden geri gönderdi. Buna rağmen iskelede inen yaklaşık 10 kişilik Beşiktaş taraftarı polis tarafından kordona alındı. Polisin isteğiyle üzerlerindeki Beşiktaş forma ve atkılarını çıkarmak zorunda kalan taraftarlar, geniş güvenlik önlemleri altında stadyuma götürüldü.


Ligin kader maçı

F.Bahçe kazanırsa ilk iki için büyük bir avantaj elde edecek. Puan kaybında ipler tamamen Bursa’nın eline geçecek. Kadıköy’den çıkaracağı 3 puan Beşiktaş’ı yarışın içinde tutacak. Yenilgi ya da beraberlik, ikincilik şansını bile zora sokacak. Galatasaray ve Bursalılar beraberlik veya Beşiktaş galibiyeti bekliyor.

Ligin ilk yarısında İnönü Stadı'nda oynanan karşılaşmayı Beşiktaş 3-0 kazanmıştı.

Kapılar 16.00'da açıldı

İl Spor Güvenlik Kurulu'nun yaptığı toplantıda saat 15.00'ten itibaren açılacağı duyurulan kapılar bir saat gecikmeli olarak 16.00'da açıldı. Özellikle kale arkası tribünlere girişlerin yapıldığı bölümlerde oluşan kuyruklarda bu durum nedeniyle zaman zaman tepkiler yükseldi. Migros kale arkası tribünü için bekleyen taraftarlar, kapıların geç açılmasını protesto ederek tezahüratlar yaptı. Stat girişlerinde taraftarlar detaylı bir şekilde aranırken, bozuk paralar Kızılay kutularına alındı.

Beraberlik rakiplere yarıyor

Lider Bursaspor’un beklentisi öncelikle beraberlik, ardından Beşiktaş’ın galibiyeti. Yarışı geriden takip eden G.Saray’a da aynı sonuçlar yarıyor. Cimbom, iki maçta da yenildiği F.Bahçe’yi ancak puan farkıyla geçme şansına sahip.

Rakamlarla FENERBAHÇE

325 maçta Fenerbahçe 121, Beşiktaş ise 120 kez kazandı. 86 yıllık rekabette F.Bahçe’nin gollerde 440-412 üstünlüğü var. Rekabetteki 105 lig maçında F.Bahçe 37-35 önde olan taraf. Kadıköy’deki lig maçlarında G.Saray’a 10, Beşiktaş’a 4 maçtır yenilmedi. Beşiktaş’la sahasında oynadığı son 2 lig maçından da 2-1 galip ayrıldı. Ligde son 4 maçını kazandı, 5 maçtır kalesinde gol görmedi. Ligin en iyi pas yapan (%75) ve en çok topla oynayan (%56) takımı. 29 lig maçının 20’sinde ilk golü (en çok) attı, 16’sını kazandı, 2 beraberlik, 2 yenilgi aldı. Daum-Denizli 7 kez karşılaştı. 3 kez Daum, 3 kez Denizli kazandı. Bu sezon ligde en çok golü, orta bölgeden (23) geliştirdiği ataklarla buldu.

Rakamlarla BEŞİKTAŞ

Kadıköy’deki 44 maçtan 18’ini Beşiktaş, 13’ünü F.Bahçe kazandı. Şükrü Saracoğlu Stadı’ndaki 27 lig maçında Beşiktaş 9’a 8 üstün. F.Bahçe deplasmanında 17 Nisan 2005’ten (4-3) beri kazanamıyor. Son 25 yılın en kısır(39 gol) sezonunu geçiriyor. 9 beraberlikle son 17 sezonda en çok beraberlik aldığı sezonu yaşıyor. Ligin en az (4) yenilen ve az gol yiyen (19) takımı. Fair Play Ligi’nde lider. Son 5 maçta yalnızca 3 sarı kart gördüler. Ligin en çok korner atan (179) takımı. Bu sezon ligde ilk golü attığı 15 maçtan 13’ünü kazandı, 2’si berabere bitti. Son 5 derbi maçında gollerinin tamamını (6) maçların 2. yarılarında kaydetti

Ligde farklı skorlar

Ligde ise Beşiktaş, 6 Ocak 1990 tarihinde Fenerbahçe'yi 5-1 yenerek en farklı skorlu galibiyetini elde etti. Siyah-beyazlılar ayrıca, 16 Mayıs 1987 ve 21 Kasım 1987'deki lig maçlarında ezeli rakibini 4-0'lık skorlarla yendi. Fenerbahçe ise Beşiktaş'a karşı ligdeki en farklı skorlu galibiyeti 7 Mart 1976'da 3-0'lık sonuçla aldı.

F.Bahçe-Beşiktaş derbisinden ilginç notlar

Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında yapılacak Turkcell Süper Lig'de 2009-2010 sezonunun son lig derbisi öncesi, iki takım da birbirlerine karşı en farklı skorlu galibiyetlerini 7'şer golle aldı. Fenerbahçe, Beşiktaş karşısında en farklı skorlu galibiyetini 6 Aralık 1958'de oynanan özel maçta 7-0'lık skorla elde etti. Beşiktaş ise 23 Mart 1941'deki özel karşılaşmada ezeli rakibini 7-1 yenmeyi başardı.

En gollü maçlar

Ezeli rakipler arasında geride kalan 325 maçta penaltılar hariç en fazla golün atıldığı karşılaşmada sporseverler toplam 9 gol izledi. İnönü Stadı'nda 11 Ağustos 1974 tarihinde yapılan TSYD Kupası maçını Beşiktaş 5-4 kazanırken, filelere giden toplam 9 gol, 86 yıllık rekabette bir maçta atılan en fazla gol olarak tarihe geçti. Ayrıca, 19 Mayıs 1955'te yapılan Atatürk Kupası maçı da 4-4 berabere sonuçlanırken, 1 Temmuz 1960'daki Cemal Gürsel Kupası karşılaşmasını ise Fenerbahçe 6-2 kazandı.

Golcüler

Ezeli rekabette en fazla golü Beşiktaş'ın efsane kaptanı Hakkı Yeten attı. Fenerbahçe'ye karşı 58 kez Beşiktaş forması giyen “Baba” lakaplı Hakkı Yeten, 32 kez ezeli rakiplerinin filelerini havalandırdı. Fenerbahçe adına Beşiktaş'a en fazla golü ise 19 golle Cemil Turan kaydetti.

En çok forma giyenler

Beşiktaş-Fenerbahçe derbilerinde en çok forma giyen futbolcu unvanı ise Beşiktaşlı Rıza Çalımbay'a ait. Rıza Çalımbay, siyah-beyazlı formayla Fenerbahçe karşısına 64 kez çıktı. Bu futbolcuyu 61 maçla Beşiktaşlı Şeref Görkey, 59'ar maçla da Beşiktaşlı Ulvi Güveneroğlu ile Fenerbahçeli Müjdat Yetkiner izliyor.

Haberin Devamı