Gazete Vatan Logo
Futbol Mesafe atmıyor

Mesafe atmıyor

2008 yurtta nasıl geçti? Mert Aydın geride bıraktığımız yılın spor olaylarını derledi

Olimpiyat’ın en başarılı Türk atleti Elvan olurken, Euro 2008 yarı finalisti A Milli Futbol Takımı da Avrupa’yı birbirine kattı.

2008 YURTTA BÖYLE GEÇTİ

1 Elvan Abeylegesse 5 ve 10 bin metrede kazandığı gümüşle adını tarihe kazıdı

TAKKENİN düşüp kelin görünmesi için bazen önemli bir şeylerin olması gerekir. Uzun süredir uzatmaları oynayan Türk sporu için de Pekin Olimpiyatları bu işlevi gördü. Olağanüstü sporcuların kazandığı 8 madalya ne kimseyi tatmin etti ne de heyecanlandırdı. Pekin’in ardından yapılan Spor Şurası ve Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay’ın görevi bırakması Pekin’in sonuçları arasında yer aldı.

ATLETİZMDE aslında pek de fena bir Olimpiyat geçirmedik. Kadınlar 5 bin ve 10 binde Elvan Abeylegesse, Etiyopyalı Tirunesh Dibaba’nın ardından iki gümüş aldı. 10 binde Avrupa rekorunu kırdı Elvan. Ancak 5 bin sonrası şeref turu atacak bayrak bulamaması enteresandı. Elvan yıl bitmeden antrenörü Anatoly Bychkov ile de yollarını ayırdı. Bychkov’un yerine Ukraynalı Kolodyeyev geldi.

KADINLAR 5 binde Alemitu Bekele ve erkekler 10 binde Selim Bayrak hiç de fena olmayan sonuçlar aldılar. Kadınlar 100 metre engellide Nevin Yanıt’ın yarı finali de final değerindeydi.

2 ‘Geri dönüşün kralı’ Türkler

EURO 2008’de A Milli Takımımız’ın yarı finale kadar yükselmesi 2002 Dünya Kupası’nın ardından dünya futbol arenasına yeniden dönüşümüz anlamındaydı. Çok da iyi başlayamadık turnuvaya. Şampiyonanın favorilerinden Portekiz’e karşı parlak geçmeyen ilk maçı 2-0 kaybettik. Gruptan çıkmamız için galibiyetler gerekiyordu artık. Ve Avrupa’da ’Geri dönüşün kralları’ lakabını kazandığımız seri başladı. Önce İsviçre’yi yağmurlu bir akşamda ilk yarısını 1-0 geride kapattığımız mücadelede 2-1 mağlup ettik. Sonrasında ise ilk 75 dakika oynamaya mecalimizin olmadığı ve 2-0 yenik olduğumuz Çek Cum.’ni son 15 dakikada devirdik. Dünyanın en iyi kalecilerinden Petr Cech’in de ikramıyla küllerinden doğan ay-yıldızlılar Nihat(2) ve Arda’nın golleriyle çeyrek finale kaldı.

ÇEYREK finalde unvanımız ’Türkler otobüse binmeden yenilmiş sayılmaz’a yükseldi. Hırvatistan uzatmaların son dakikasına girilmeden öne geçti. Semih, Hırvat Teknik Direktör Bilic’in sevincini yarım bıraktı. Penaltılara giden maçta A Milliler yarı finalist oldu. Almanya karşısında turnuvanın en iyi futbolunu sergiledik. Maçın başında öne geçsek, son dakikalarda beraberliği sağlasak da ’Futbol, sonuçta Almanlar’ın kazandığı bir oyun’ olduğu gerçeğini çürütemedik. O işi Luis Aragones’in İspanyası gerçekleştirdi. Turnuvayı Boğalar kazansa da akıllarda kalan ve manşetlere çıkan Türkiye oldu.

FUTBOLDAKİ bir başka gurur verici tabloyu F.Bahçe Avrupa’da yaşattı. Şampiyonlar Ligi’nde ilk kez çeyrek finale yükselen sarı-lacivertliler, Şükrü Saracoğlu’nda Avrupa Kupaları’nda şampiyonluk yaşamış 6 dev rakibi de yenerek rakiplerine dünyada cehennemi yaşattı.

TURKCELL Süper Lig’de G.Saray, maddi zorlukların yanı sıra yaşadığı teknik sorunlara rağmen 17. şampiyonluğa Avrupa’yı titreten F.Bahçe’nin önünde ulaştı.

FORTIS Türkiye Kupası’nın sahibiyse penaltılar sonunda G.Birliği’ni 11-10 geçen Kayserispor oldu. Sezon başında düzenlenen Süper Kupa’yı lig şampiyonu G.Saray, Kayseri’yi yenerek elde etti.

3 Gülsüm ve Şemsi dünyayı patakladı

BOKSTA Yakup Kılıç Olimpiyat’ta bronzla yüreğimize su serperken diğer sporcularımız bekleneni veremedi. Antrenör Cahit Süme’nin sporcusu Furkan Ulaş Memiş için ringe Trabzonspor havlusu atması da günlerce medyanın tartışma konusu oldu. Olimpiyat sonrası ise kadınlarda Gülsüm Tatar ve Şemsi Yaralı’nın elde ettikleri dünya şampiyonluklarıyla moral bulduk diyebiliriz.

4 Gümüş, Azize’nin damarlarında

TEKVANDODAN 2 madalya geldi. Azize Tanrıkulu, ağabeyi Bahri’nin 4 yıl önceki başarısını tekrarlayıp gümüş madalya kazanırken Servet Tazegül bronz getirdi ülkemize. Bahri’nin ilk turda Atina 2004 finalinde kırık ayakla yenildiği Amerikalı Lopez’e yeniden kaybedip, erken elenmesi sporcumuzu madalyadan etti.

5 Hidayet’in sihri devleri uçurdu

BASKETBOLDA gurur verici bir seneyi uğurladık. F.Bahçe, ligde üst üste 2. şampiyonluğunu kazandı. Eurolig’de son 8’e yükseldi. G.Saray ile Beşiktaş’ın çeyrek finalde eşleştiği ULEB Cup’ta sarı-kırmızlılar yarı final oynadı. Beşiktaş grup maçlarının 10’unu da kazanarak bunu başaran ilk takım oldu.

NBA’DE Orlando Magic’te oynayan Hidayet Türkoğlu ’En çok ilerleme kaydeden oyuncu’ ödülünü alırken, kariyerinin en yüksek istatistiklerine ulaştı. Aynı Hidayet’in sürüklediği 12 Dev Adam, Polonya’da düzenlenecek Eurobasket 2009 elemelerinde 6’da 6 yaptı.

6 Minderde ‘Nerede o eski günler’ dedik

GÜREŞ her zaman en büyük umudumuz. Ama Pekin’de tek düğünü Ramazan Şahin’in altını ve yılların tecrübesi Nazmi Avluca’nın bronzu dışında pek ortalıkta yoktuk. Rıza Kayaalp’in Dünya Gençler şampiyonluğu ve İlhan Çıtak’ın Dünya İşitme Engelliler şampiyonluğu güreşte gelecek için bizi biraz olsun ümitlendirdi.

7 Sibel Özkan dışında barın altından kalkamadık

HALTERDE ise tam anlamıyla sıfır çektik. 4 yıl öncesinin muzaffer haltercilere bu kez bar çok ağır geldi. Zaten Halil Mutlu, Pekin’e gitmekten son anda vazgeçmişti. Bizi sevindiren tek isim gümüş madalya kazanan Sibel Özkan oldu. Zor bir çocukluk geçiren Sibel, azmin neleri başarabileceğini gösterdi.

8 Paralimpik gururumuz: GİZEM GİRİŞMEN

PEKİN’DE, Olimpiyatlar’ın ardından Paralimpik Oyunları yapıldı. Pekin burada beklentinin üzerine çıkılınca daha hoş görünmeye başladı. Paralimpik Oyunları’nda Olimpik Yay kategorisinde altın madalyayı kapan isimdi Gizem Girişmen. 4 yabancı dil bilen Gizem, 1992’de bir trafik kazası sonucunda omurilik felci geçirmişti. Kalça çıkığıyla dünyaya gelen Neslihan Kavas da masa tenisinde bronz madalyaya ulaştı.

9 Filenin efendisi F.Bahçe, sultanı Eczacıbaşı

VOLEYBOLDA erkeklerde F.Bahçe, kadınlarda Eczacıbaşı Zentiva şampiyonluk ipini göğüsledi. Bu kez format değişmiş final serisi iki takım arasında yapılmaya başlanmıştı. Fenerbahçe, hem ligi hem kupayı kazandı. Kadınlar final serisinde ise Eczacıbaşı Zentiva, Fenerbahçe Acıbadem önünde zafere ulaşan taraf oldu.

10 KARATE Milli Takımı dünya ŞAMPİYONU

KARATE Milli Takımımız’ın dünya şampiyonluğu, Volkan Işık’ın rallide Avrupa üçüncülüğü, Serkan Yazıcı’nın uzun bir aradan sonra spora dönüp Türkiye Ralli Şampiyonası’nı kazanması, İpek Şenoğlu’nun WTA Tur’da çiftlerde dünya sıralamasında 88 numaraya yükselmesi güzel gelişmelerdi.

2008’deki kayıplarımız büyük

SPOR camiamızda 2008 yılında acı kayıplar yaşadık. Türkiye Futbol Federasyonun’da projeleriyle umut saçan Başkan Hasan Doğan’ı, Avrupa Şampiyonası sonrası kaybettik. Atletizmin babası Cüneyt Koryürek ve Türk futboluna ömrünü adayan Gündüz Tekin Onay’ın da geçtiğimiz yıl yaşamlarını yitirmeleri spor kamuoyunu ciddi anlamda yasa boğdu.

Haberin Devamı