Gazete Vatan Logo
Trabzonspor Muharrem Usta: 50. yılında efsane Trabzon

Muharrem Usta: 50. yılında efsane Trabzon

İkinci yarıda harikalar yaratan Trabzonspor'un başkanı Muharrem Usta, soruları yanıtladı.

Muharrem Usta: 50. yılında efsane Trabzon

Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta, sezonu, 50 yılı ve tüm beklentileri paylaştı: “Hayatta her şey deneyim işi... Transferde çok hassas noktalar var. Doğru oyuncuyu bulduğunuza inandığınız an alacaksınız. Yoksa her şey için geç olabiliyor. Ben kısa süre içinde oyuncu satma konusunda da, alma konusunda da ciddi deneyim kazandım. Yeni sezonda bizi hedeflerimize taşıyacak isimleri almak için hazırız.”

“Transferin sadece 1 belirleyicisi yok... Yani şu kadar paramız var, buraya oyuncu arıyoruz dediğinizde bitmiyor iş. Önemli olan tüm şartların yerine oturması, kimyanın uyması. Bu noktada inanılmaz hassas davranıyoruz. Sezon başında kadroyu 22-23 kişiye indirme noktasında büyük problemler yaşadık. Üzerine bir de transferler yapacaktık. Bahsettiğimiz çok büyük operasyon.”

'Boş umutlara yer yok’ “

Devre arasında çok daha iyi işlere imza attık. Bunda kazandığımız deneyimin rolü büyük. Zaten hayatta da en önemli şeylerden biri deneyim. Biz çok daha deneyimliyiz artık. Beklentileri biliyoruz ama olmayacak hayaller için de bizi seven insanları boş umutlara sürüklemek doğru değil. Göreve geldiğimizden bu yana hep en doğru olan hedefleri belirledik, ona göre hareket ettik. Yeni sezonda da bizi hedeflerimize taşıyacak olan değerli oyuncularla mutlaka anlaşacağız.”

Haberin Devamı

'Kalan 9 maç gelecek sezon için çok önemli'

"Ligin ilk yarısında beklentilerimizin çok gerisinde sonuçlar aldık. İkinci yarı ile birlikte güzel bir ivme yakaladık ama yetmez. Mevcut kadronun yapısını ve kalitesini düşününce çok daha iyilerini yapabileceğimize inanıyorum. Özellikle de bundan sonraki 9 hafta gelecek sezon için kıymetli. Kentin de takımın da enerjisinin düşmemesi lazım. Bu sezon bundan sonra yapacağımız her iş gelecek sezon için bizim temel taşlarımızı oluşturacak. Trabzonspor olarak 50. yılımız çok değerli, sportif bir sonuç söylemek istemiyorum ama sonuna kadar yarışın içinde, bu sezonun ikinci yarısında yaptıklarımızın da üzerinde bir iş çıkarmak arzusundayız.”

'Zenginlerden sadece para istemez olmaz'

“Bunu bizzat ben de yaşadım daha önceki dönemlerde. Trabzonspor’un ve Trabzon’un zengini çok, doğru. Ancak siz gidip insanlardan sadece para ister ve karşılığında bir cazibe yaratamazsanız o zaman bir kere çaldığınız kapıyı ikinci kez çalamazsınız. Şimdi benim hayalimdeki Trabzonspor ortaya koyacağı değerlerle, kapı çalan taraf olmaktan çıkıp kapısı çalınan, size sponsor olalım denilen bir Trabzonspor olacak. Bunun için de bir yola girdik. İlgi her geçen gün artıyor, gelecek sezonlarda çıtamız daha da yükselecek.”

Haberin Devamı

'Siyasetin futbola değil futbolun siyasete ilgisi var'

“Türkiye’de zihinlere yanlış yerleşmiş bir durum var... Neymiş, siyasetin futbola ilgisi varmış. Futbol herkesin sevdiği, ilgilendiği bir mecra, o ayrı. Ancak ben temelinde siyasetin futbola olduğundan çok, futbol piyasasındaki kişilerin siyasete ilgisi var. Daha doğrusu oradaki isimlere. Siyasetçilerle tanışmak, görüşmek, işlerini çözmek isteyenler var. Bu nedenlede algının artık doğru yorumlamak gerekiyor.”

'En iyi noktada bırakmak isterim'

Haberin Devamı

“Futbol dünyasında eğer top 3 direğin arasından geçerse başarılısınız. Yoksa ne yaparsanız yapın, boş. Bunun için de birçok başkan, yönetici görevini sportif sonuçlar, başarısızlıklar sebebiyle bıraktı, bırakıyor. Benim aklımda olan ise tam tersine, en iyi işleri yapıp, hafızalarda en iyi anıldığımız dönemde bırakmak. Bırakmak derken bunun da altyapısını hazırlayarak gitmek.”

'Dernekler kanunuyla kulüp yönetilemez'

“Türkiye’de bu kadar paranın döndüğü, bu kadar işlerin yapıldığı bir sektörün, yani futbolun halen dernekler kanunu ile yönetiliyor olması pek mantığa uygun değil. Bu tüzükler iş yapan insanların ellerini kollarını bağlıyor. Birçok noktada sıkıntılar yaşanıyor. Çözülmesi için bakacağız, eğer böyle bir radikal adıma geçmeyi sağlayabilirsek birçok kulübün de önünü, ufkunu açmış oluruz.”

'Her sezon 1 Yusuf çıksa mükemmel olur'

“Altyapı çok önemli bir konu. Ancak burada altyapının adının değil, felsefesinin konuşulması lazım. Yani her yönetime göre değişen bir kulüp yapısından iyi sonuçlar elde etmek imkansız. Yoksa her sezon 1 tane Yusuf Yazıcı çıkarsak ekonomiyi rahatlatır, şehri heyecanlandırır.”

Haberin Devamı

“Trabzonspor’un bölgede, Türkiye’de genç yetenek konusunda bir misyonu var. Herkes her sezon yeni yıldızlar, yıldız adayları bekliyor. Ancak bu iş çok profesyonel bir iş. Uzmanlarını bünyemize katmaya çalışıyoruz olabildiğince. Fakat bu işte istikrar da çok önemli. Yani bugün böyle yarın başka türlü olmaz. Bir kulüp politikası lazım, yönetimden yönetime değişen bir düzen değil. Şimdi biz elimizden geldiğince adımlar atıyoruz. Kolay değil elbette. Sadece futbolcu değil, insan yetiştiriyorsunuz neticede. Biz ışık gördüğümüz oyuncuların üzerine gidiyoruz. Olmayacağını düşündüğümüz, beklenti içinde olmayacağımız isimlere ise ailelerini de karşımıza alarak, ‘Sizinle yola devam etmeyeceğiz, kendi yolunuzu çizin’ diyoruz. İnsanlar da en azından hayatlarına bir şekil verirler sürekli beklenti yerine... Ben pek yapılmayanları yapmakta kararlıyım bu altyapı işinde. Örneğin yeni spor kompleksimizin tamamını altyapılara vereceğim. A Takım yine Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri’nde çalışmaya devam edecek, altyapılar ise yeni kompleskte olacak. Gençlerimiz bunu hak ediyor çünkü.”

'Ekonomik olarak daha düzgün bir profilimiz var'

“Trabzonspor’u devraldığımızda yaşanan sorunları defalarca konuştuk, bir daha söylemeye gerek yok. Ancak kısa sürede sözünü tutan, borcuna sadık bir kulüp yapısı ortaya koyduk.”

“Eskiye dönük ekonomik yüklerin ve kulüp imajının sarsılmasının aklınıza gelebilecek her noktada dezavantajını yaşadık. Fakat artık çok daha ekonomik sözlerine sadık, futbolcusuna, hocasına, kurumlara borcunu zamanında ödeyen bir Trabzonspor var ortada. Bunun birçok alanda artılarını yaşayacağız. Belki hemen her şey düzelmiyor ama yakın gelecekteki artılarına hep beraber tanık olacağız.”

'Olcay ilk görüşmede hepimizi etkiledi'

“Olcay deneyimli, şampiyonluk yaşamış bir oyuncu. Kendisiyle Ersun Hoca’nın da olduğu bir ortamda bir araya geldik. Neşeli, zeki, futbolu seven ve liderlik vasfı olan bir futbolcu. Hepimizi etkiledi, çok kısa sürede oturmasının sebebi bu.”

“Ara transfer zor iş... Mas ve Pereira’nın katkısı büyük oldu. Yusuf Yazıcı da transfer etkisi yaptı. Rodallega zaten bildiğimiz bir oyuncuydu, onun da kadroya katılması N’Doye’u da artı olarak hareketlendirdi. Ancak tabi ki Olcay Şahan bize çok çok büyük bir enerji kattı. Kendisiyle buluştuğumuzda Ersun Hoca da vardı. Zekasıyla, liderlik vasıflarıyla, futbol tutkusuyla hepimizi etkiledi. Karar vermemiz bu nedenle çabuk oldu. Çok doğru bir adım attık ve etkilerini de çok kısa süre içinde gördük.”

'Yanal en motive dönemini yaşıyor'

“Benim en krizli, sıkıntılı günlerde bile Ersun Yanal’dan zerre kadar kuşkum olmadı. Yönetim içinde bile muhalifleri vardı ama ben inandım, güvendim. Hatta şunu söyleyebilirim ki, sadece 3. Trabzonspor döneminin değil, kariyerinin en motive dönemini yaşıyor.”

“Ersun Yanal benim hep çalışmak istediğim bir teknik direktördü. Krizli, sıkıntılı anlar geçirdik ama ben o anlarda bile asla kendisinden kuşku duymadım. Yönetim içinde bile kötü sonuçlar sebebiyle muhalifleri vardı. Fakat ben o zamanlarda kendisiyle oturdum, konuştum ve gelecek planlamasını yaptım. Ersun Hoca, sadece Trabzonspor’daki 3. döneminin değil, kariyerinin en motive dönemini yaşıyor.”

'Çok izin yapılıyor ama kimse şehri terk etmiyor'

“Bizim takımın çok fazla izin yaptığı konuşuluyor... Böyle görünebilir ama takımdan neredeyse kimse şehri terk etmiyor, orada kalıyor, kenti yaşıyor. Bu çok kıymetli bir durum.”

“Trabzonspor’da en çok konuşulan konulardan biri de takımımızın çok fazla izin yapması. Ya da böyle düşünülüyor. Fakat insanların bilmediği bir şey var ki; futbolcularımız da, teknik kadromuz da izinli günlerinde Trabzon’dan ayrılmıyor. Hepsi şehri yaşıyor ve çok mutlu. Bu da beni inanılmaz memnun ediyor. Çünkü insanlar ancak mutlu oldukları yerde başarılı olurlar. Oyuncularımdaki bu tavır beni gelecek adına daha da umutlandırıyor.”

'Herkesin sevdiği bir Trabzonspor geri döndü'

“Sokakta yürürken nasıl bir camianın başkanı olduğumu her gün yeniden anlıyorum. Gerçekten de her kesimden sevenimiz var. Ayrıca her takımdan da! Bir ara antipati duyulan bir görüntü içindeydik, ondan sıyrılıyoruz.”

“Trabzonspor’un nasıl büyük bir camia olduğunu, ne kadar çok sevildiğini her gün yeniden anlıyorum. Sokakta yürürken her sınıftan insan fotoğraf çektiriyor, selam veriyor. Sadece Trabzonlu ya da Trabzonsporlular da değil üstelik. Biz zaten böyle bir camiaydık. Herkesin sevdiği, sempati duyduğu. Fakat o imajımız biraz yara almıştı, şimdi geri kazanıyoruz. Yakın zamanda daha da iyi olacak.”

'Taraftarlarımız artık çok bilinçli'

“Trabzonspor taraftarı artık eskiye oranla çok bilinçlendi. Yaptığı her olumsuz davranışın nasıl sıkıntı yarattığını gördü, şimdi birbirlerini uyaran, kulübünü düşünen bir profil ortaya çıktı.”

“Trabzonspor taraftarının kamuoyunda sıkıntılı bir imajı vardı. Fakat artık bunun hızla değiştiğini düşünüyorum, görüyorum. Çünkü yapılan yanlışların kente ve Trabzonspor’a nasıl sorunlar yarattığını hepsi gördü. Artık birbirini uyaran, hataların önüne geçmeye çalışan bir profil var. Zaman zaman münferit bazı hadiseler oluyor ama onların da aslında provakasyon olduğunu biliyorum, hatta eminim. Taraftarımız yavaş yavaş içindeki böyle kirlilikleri de temizleyecek.”

(Fanatik)