Gazete Vatan Logo
Basketbol Naumoski: 'Bugün çıksam rahatça oynarım'

Naumoski: 'Bugün çıksam rahatça oynarım'

Anadolu Efes'in 7 numaralı formasını emekli ettiği efsanevi Yıldız Petar Naumoski, Şampiy10'a konuştu.

Naumoski: 'Bugün çıksam rahatça oynarım'

PETAR Naumoski... Türkiye’ye basketbolu sevdiren isimlerin başında geliyor hiç kuşkusuz... 90’ların ortasında Anadolu Efes sadece ülke değil, Avrupa basketboluna da damgasını vururken o sahada bir komutandı, büyük bir yıldızdı ve bu ülkeden yolu geçen yabancı sporcular arasında adını unutulmazlar arasına yazdırdı, hatta bizden biri oldu.

ANADOLU Efes’in önceki gün THY Euroleague’de EA7 Milan ile oynadığı maçta onun sayısız başarı yaşadığı 7 numaralı forması düzenlenen törenle emekli edildi. Efes’te 7 numara sonsuza kadar onun olacak, akıllara hep kupaları ve şampiyonlukları gelecek.

EFSANEVİ yıldızla son derece keyifli bir sohbet gerçekleştirdik ve hem anılarını anlattı hem de basketbolun bugün geldiği nokta hakkında fikirlerini aldık. İşte o sözler:

‘EFES’E UĞUR GETİRDİM’

* Naumoski biraz idman yapsa bugün kritik asist ve şutlarda başarılı olur gibi geliyor.

“ÖYLE olacağına %100 eminim. Çünkü hâlâ çok sakin ve konsantreyim. 15 bin kişinin önünde oynasam bile beni etkilemez. Sahaya çıkarken kafamı dış etkilere kapatıyordum. O yüzden bugün bile çıksam oynayabileceğimi düşünüyorum.”

Haberin Devamı

* Milan maçının devre arasında tören yapıldı. Siz de ‘Bu maçı kazanacağız’ dediniz. Aklınız hep kazanmakta. Lider olunca böyle oluyor galiba?

“EVET. Ben veya formam galiba uğur getirdi.”

* Törende neler hissettiniz? 7 numarayı bundan sonra kimse giymeyecek, hep size ait olacak.

“TABİİ ki çok güzel bir duygu. Benim için büyük bir onur. Bunun için Anadolu Efes’e teşekkür etmek istiyorum. Çok güzel duygular yaşadım.”

‘Avrupalı iyi oyuncu kalmayacak’

* Avrupa basketbolunda ciddi bir oyun kurucu sorunu var. Bunu neye bağlıyorsunuz?
“BENCE bir tek guard değil, tüm pozisyonlar için oyuncu sıkıntısı var. Bu sıkıntının en önemli nedenlerinden birisi Euroleague’in yabancı oyuncu sayısını serbest bırakması. Herkes 8-10 tane yabancı oyuncu transfer ediyor. Durum böyle olunca yerli oyunculara yer kalmıyor. Böyle giderse ileride Avrupalı iyi oyuncu kalmayacak.”
‘Mirsad ve Hüseyin hep pas isterlerdi’
* Efes’teyken en çok kime asist yaptığınızı hatırlıyor musunuz?
“Uff. Çok oyuncu vardı. Mirsad Türkcan hep geriden ‘Pas ver, pas ver’ diyordu. Hüseyin Beşok da diyebilirim. O dönemde gençlerdi. Sayı atarak kendilerini göstermek istiyorlardı. Ama tabii ki birbirimize takılmak için konuşuyorduk bunları. İyi arkadaştık. Zaten ikisi de iyi kariyerlere sahip oldular.”
‘Bulls’tan teklif geldi, gitmedim’
*Herkes ‘Böyle büyük bir oyuncu neden NBA’de forma giymedi?’ diyor?
“Koraç Kupası’nı kazandıktan sonra NBA’den birkaç teklif geldi. 28 yaşındaydım. Chicago Bulls’tan teklif geldi. Efes’ten daha az para vermelerine rağmen kabul ettim. Tek şartım vardı, o da her maç en az 20 dakika oynamak. Chicago’nun koçu Phil Jackson bunu kabul etmedi. Oraya turist gibi gitmek istemedim. Eğer ucuz bir anlaşma varsa, bana pek forma verilmeyeceğini düşündüm.”
* Obradovic, 25 yıl sonra İstanbul’da yine Euroleague’i kazanır mı?
“Final-Four’a kalacak her Türk takımı çok şanslı. Çünkü ev sahibi avantajı olacak. Ama favori olarak tecrübeli bir ekip olan Obradovic’in F.Bahçe’sini görüyorum.”
‘Kendimi test etmek istedim’
* Bir sene ayrıldınız, sonra Anadolu Efes’e geri dönüş. Niye gittiniz, dönüşü nasıl oldu?
“İKİ sene Anadolu Efes’te forma giydikten sonra, kendimi daha güçlü bir ligde test etmek istedim. O yıllarda İtalya Ligi, Türkiye Ligi’den daha güçlüydü. Bennetton’a gittim. O yıllarda meşhur bir takımdı. Oynadığım 2 sene boyunca Anadolu Efes’te dostluklar ve iyi ilişkiler vardı. İyi bir seyircimiz vardı. Bana çok yardımcı oldular ve tekrar Anadolu Efes’e döndüm.”
‘Şampiyonlukları ayıramam’
* Petar Naumoski Avrupa basketboluna damga vurmuş bir isim. Ve çok önemli başarılar kazandı. Bir sıralama yapmak gerekse hangisi daha fazla yer etti?
“ÇOK zor bir soru. Ama tabii ki ilk kupayı aldıktan sonra bir alışkanlık haline geliyor. 1993’ten 1996’ya kadar 3 kupa kazandım. Avrupa kupası kazandım. 3’ünde de MVP seçildim. O gerçekten beni çok mutlu etmişti. Şampiyonlukları ayırt etmek benim için zor. Her kupa benim için çok önemli.
‘Spanoulis bana yakın’
* Naumoski gibi bir oyuncu gelmedi şimdiye dek ama ‘Oyun stili bana yakın’ diyebileceğiniz bir isim var mı?
“SpanoulIs bana yakın olabilir. Zeki bir oyuncu.”
‘Basketbol aşkı bizimle doğdu’
* Sizinle ilgili duyduğum en güzel yorum, ‘Naumoski’nin basketbolu Beatles’ın müziği gibi. Dinlediğinizde sıradışı bir şey yokmuş gibi geliyor. Ama başka yapabilen kimse yok.’ Nedir bunun sırrı?
“BEN Türkiye’ye 1992’de geldim. O zaman Türk basketbolu seviye olarak aşağıdaydı. Anadolu Efes’in gelişimiyle Türk basketbolunun gelişimi birbirine paralel oldu. Herkes bana karşı büyük bir saygı duyuyordu. Bizimle birlikte basketbol aşkı ortaya çıktı. O etkiden dolayı akıllarda öyle yer edinmiş olabiliriz.”

Haberin Devamı