Gazete Vatan Logo
Futbol Nereye baksan gurbetçi değil

Nereye baksan gurbetçi değil

Yazarımız Mehmet Ayan, 'Gurbetçi oyuncu hegemonyası' iddialarını araştırdı, çıkan sonuçlar herkesi şaşırtacak!

Nereye baksan gurbetçi değil

YEKTEN bir soru! Türkiye’de oynayan gurbetçi oyuncuların toplama oranı nedir? Konuyla ilgili çalışma yapmadan evvel bana biri bu soruyu sorsa “En az az %30” derdim.

ÖYLE ya… Oğuzhan’dan Olcay’a; Tolga’dan Ekici’ye... Nereye baksan ‘gurbetçi’ oyuncu. Milli Takım zaten onlardan müteşekkil!

HAYIR efendim! Kazın ayağı öyle değil! Aşağıda okuyacaklarınıza şaşıracaksınız! Ben araştırırken “Hadi canım sen de!” dedim. Rakamlar derinleştikçe, hayretim arttı; şaşkınlığım büyüdü. İnanmayacaksınız ama Süper Lig’de forma giyen oyuncuların sadece %10’u gurbetçi! Resmi rakamlardan çıkardım veriyi. Federasyona 15 Eylül 2017 Cuma günü bildirilen kulüplerin resmi A takım oyuncu listelerinden buldum.

LİSTEDE milli takım yeterliliğine haiz oyuncu sayısı 260… Yabancı sayısı 239… Başakşehir ve Akhisar’da 17, Trabzon’da 15, Sivas ve Malatya’da 16; diğerlerinde 14’er yerli oyuncu var.

18 takımın bildirdiği 499 oyuncunun sadece 50 tanesi gurbetçi! Malatya ve Sivas’ta 1 tane bile gurbetçi yok! G.Birliği ve Kasımpaşa’da 1’er, Bursa, Trabzon, Akhisar, F.Bahçe ve Konya’da 2’şer oyuncu gurbetçi. Kadrosunda en çok gurbetçi bulunduran takımlar G.Saray ve Kayseri. İki sarı-kırmızılı takımda da 6 oyuncu bulunuyor.

Haberin Devamı

Başakşehir 5, Antalya, Osmanlı, Beşiktaş 4’er, Karabük, Göztepe ve Alanya’da ise 3’er gurbetçi futbolcu bulunuyor.

Asıl soru kaç dakika oynadıkları
ŞİMDİ soru şu! Resmi bildirimli 499 oyuncudan 260’ı milli takımda oynama yeterliliğine sahip. Yani Türk… Bunların 49’u ise gurbetçi! Yani altyapısını yurtdışında almış. Peki kalan 211 oyuncudan kaç tanesi (örnekse ilk yarı sonuna kadar) maçlarda dakika alabilecek? Bu soruyu sormamızın sebebi şu!
KULÜPLER yabancıların tamamını kontenjan listelerine koydukları için milli takım yeterliliğine sahip Türk oyuncuları listeye koyarken zorlanmışlar belli ki! 211 yerli yetiştirme -ki aralarında ciddi miktarda clupgrown ‘kulüp altyapısından’ genç oyuncu var- kaç dakika süre alabilecekler?
SELÇUK İnan’ın, Alper Potuk’un, Necip Uysal’ın, Uğur Demirok’un, Uğur Uçar’ın, Özer Hurmacı’nın, Bilal Kısa’nın form ve performans gereği de olsa giremedikleri kadrolara kaç “clubgrown” oyuncu atabileceğiz? Kuşkusuz bir Yusuf Yazıcı, Abdülkadir Ömür örneği olumlu ve umut vericidir!
Kimse üretmeyin demiyor!
SAYIN Cumhurbaşkanımız ile aynı kanaatte değilim. Yabancı sayısı bugünden yüksek olmalı.
BİR de onun açısından bakalım… Futbolun parasını Katar’dan getiriyor, vergisini affediyor, stadını yapıyor, yayıncısını buluyor. Sayın Erdoğan dahil kimse ‘Altınordu tipi örneklere rağmen’ üretmeyin demiyor ki size!
Devlet alacağına şahindir!
BU işin sonu ne olacak! Her şeyinizi veren devlet kısa vadede defterlerinizi incelemek üzere isteyecek sizden! Sonra bakacak ki “batmışınız”. Ardından devlet baba sıfatıyla, “bir daha batmayın” diye; kulüplerinizi elinizden alacak, kayyuma/varlık fonuna devredecek. Artık kime satılırsanız… Devlet alacağına şahindir!

Haberin Devamı