Gazete Vatan Logo
Diğer Sporlar Olimpiyatta 3 altın garanti

Olimpiyatta 3 altın garanti

Yüzmede ilk altınlarımızı kazandıran Viktoria Zeynep Güneş, Türkiye'nin yüz akı olacak.

Olimpiyatta 3 altın garanti

TÜRK yüzme sporun-da tarihinde daha önce görülmemiş hareketlilik, heyecan ve umut yaşanıyor. Viktoria Zeynep Güneş sudaki öyküsüzlüğümüze Dünya Gençler Yüzme Şampi-yonası’ndan 4 altın madalya ile ama daha çok ‘gelecek umuduyla’ ilaç gibi geldi.

FEDERASYON Başkanı Ahmet Bozdoğan’a bakılırsa şimdiden 2016 Rio dahil, 2020 ve 2024’ün de altın madalyalı sporcusu. Beklenti 200 kurbağalamada yanına kimsenin yanaşamayacağı üzerine. Zeynep’e göre ise sadece kurbağalama değil, karışık ve diğer stillerde de fark edilir bir gelişim çizgisinde. “Her şey olabilir” diyor.

‘BAŞKAN BABAM GİBİ’

ZEYNEP’İN ‘bizimle’ ilgili öyküsü 2013 yılına dayanıyor. Keşfeden Federasyon Başkanı Ahmet Bozdoğan. 2013’te Kiev’de uluslararası bir yarışmada görmüş. Sudaki kayışı çok hoşuna gidince, ailesiyle görüşmeye karar vermiş. Önce direnmişler ama çok fazla bir süre geçmeden Ukrayna’daki karışıklık sinyalleri ve yaşanan olumsuz gelişmeler Viktoria’nın yolunu ailesiyle birlikte Türkiye’ye çevirmiş.

BAŞKA teklifler de olmuş ama yakınlık ve çabuk hareket etme zorunluluğu kararı verdirmiş. Başkanın yoğun ilgisi de eklenince sorun kalmamış. Bozdoğan, Zeynep’e ‘evlat’ muamelesi yapıyor. O da kendisine “Babam gibi” diyor. 14 yaşında 1.64 boyunda alıp getirdiği küçük kız şimdi 17 yaşında bir genç, l.82 boyunda. Başkan devşirme olarak görmüyor. “30 yaşında madalya getirebilecek başka sporcular vardı, biz Zeynep’i seçtik. Burada büyüyor, o bizim” diyor.

Haberin Devamı

İsmini başkan verdi

BU yıl Özyeğin Üniversitesi’ne başlayacak olan Viktoria Zeynep, Hüsnü Özyeğin tarafından özellikle takip ediliyor. Turizm okuyacak. Hüsnü Bey öyle karar vermiş. Zeynep Güneş ismini başkan vermiş. İtirazı yok. Geleceğine ilişkin bir planı yok. Türkiye’de kalabilir de kariyeri bitince gidebilir de. Ama şimdi mutlu. Daha açık deyişle gelecekle pek işi yok, kafa yormuyor. Bugüne odaklı!

‘Ülkeme üzülüyorum ama yapacak bir şey yok’

ZEYNEP, ülkesi Ukrayna’da yaşananlara çok üzgün ama yapabileceği bir şeyin olmadığının da farkında. Onun için şu anda beynini ve benliğini kapsayan, meşgul eden tek konu, yarışlar. “Biri bitince sadece diğerini düşünmeye başlıyorum” diyor.

Haberin Devamı

Ukrayna bin pişman
ZEYNEP, Türkiye’de olmaktan çok mutlu. Tercihinden de. Tercih konusunda huzursuz olan tek kişi Ukrayna Yüzme Federasyonu Başkanı. İzin verdikleri için çok pişman ama yapacak bir şey yok. Günü baştan sona antrenmanla geçiyor. Boş kalırsa yanında olan annesi ve babasıyla İstanbul’da geziyorlar. Sinema, tiyatro, müzik, okuma gibi klasik vakit geçirme araçlarıyla eğleniyorlar.
İlk antrenörlüğünü annesi yaptı
VIKTORIA Zeynep’in kendi öyküsü ise sporla iç içe. Petrol işiyle uğraşan bir baba ile öğretmen bir annenin kızı. Ukrayna’daki spor ve sanat tercihi içinde yüzmeyi seçmiş. İlk antrenörü de annesi. Yeteneği ortaya çıkınca da profesyonel eğiticiler devreye girmiş.