Gazete Vatan Logo
Futbol Onlar artık hapse girecek

Onlar artık hapse girecek

6222 sayılı yasanın 5, 6, 7, 13, 15, 16 ve 17. maddeleri değişiyor. Holiganların eylemleri, toplumsal infial ve düzeni bozma şeklinde yasada yer alacak ve cezası hapis olacak

Onlar artık hapse girecek

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç dün bir araya geldiği TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve PTT 1. Lig kulüplerinin başkan ve yöneticileriyle yaptığı toplantıdan sonra açıklamalarda bulundu. Kılıç, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi ile ilgili kanunun, 13. maddesinde yeni bir düzenlemeye gideceklerinin altını çizerek, “Ya suç vasfını değiştireceğiz ya da suçun alt limitini artıracağız” dedi.

Hapis cezalarının uygulanabilir olması gerektiğini dile getiren Kılıç, “Bu alt sınırı yükseltmek şeklinde de olabilir, suç kategorisini değiştirmekle de olabilir. Beşiktaş-G.Saray derbisinde yaşananlar herkesi üzdü. Türkiye’den yansıması gereken görüntü bu değildi. Dünyadaki en sert kanunlardan birisi bizimki ancak uygulanabilir olması gerekiyor.

‘YAPTIRIM OLACAK’

Derbide sahaya girenler, işgal edenler iyi ve insani, sportif amaçlarla sahaya girmediler. En basitinden 90+2’de oyunu tatil ettirmelerinden bile anlaşılıyor. Yaptırımsız, cezasız kalmaları düşünülemez. Holiganizmin bedelini camialar ödüyorsa, topyekün futbol camiası, kendi önlemlerini alması yolunda gereken adımları atacaktır” ifadelerini kullandı.

Vatan'ın edindiği bilgiye göre ise diğer Bakanlıklarla da yapılan istişare sonunda 5, 6, 7, 13, 15, 16 ve 17. maddelerinde yapılacak değişikliklerle holiganların neden olduğu suçların vasfı değiştirilerek cezalar artırılırken, holiganların yaptıkları eylemler, toplumsal infial ve düzeni bozma şeklinde yasada yer alarak eylemlerde bulunanlar hapse girecek.

Gençlik ve Spor Bakanlığı PTT 1. Lig’deki 19 takıma mağlubiyet halinde 40 bin, beraberlikte 50 bin, evlerindeki galibiyetlerde 60 bin ve deplasmandaki galibiyetlerde 70 bin lira olmak üzere, tüm sezon destek verme kararı aldı.

BİLETSİZ GİŞELERİN SORUMLUSU KULÜPTÜR

Olaylı derbiye de değinen Suat Kılıç, “Polis görev alanı olmadığı halde, elden bilet kontrolü yaparak stada seyirci aldı. Bu sorumluluk, özel güvenlik firmasına, yani kulüplere aittir. Polisin kontrol ettiği noktalardan biletsiz seyirci girmedi. Polisin kontrol etmediği noktalardan ve kale arkası tribünlerinin üzerinden aşarak biletsiz seyirci girişi var. Bununla ilgili raporları ilgili savcılık değerlendirilecek” diye konuştu.

‘Kulüpler yasası rafa kalkmaz’
Kulüpler Yasası’nın durumuyla ilgili de bilgi veren Kılıç, “Yıldırım Demirören’le de tekrar bu konuyu konuştuk. Kulüpler Yasası rafa kalkmaz. O yasa, Türkiye’nin ihtiyacı. Türk futbolunun kurtuluşu Kulüpler Yasası’nın çıkmasına bağlıdır. Aksi takdirde zaten UEFA finansal fair play kritelerleri doğrultusunda kulüplere tek tek yaptırımlar uygulamaya başlayacak. TFF’yi muhattap alarak, bu kanunla ilgili kulüplerin de onayını almış son metnin bakanlığımıza ulaşmasını sağlayacağız” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı