Gazete Vatan Logo
Galatasaray Özbek:'Onlar G.Saray'ın başının belası'

Özbek:'Onlar G.Saray'ın başının belası'

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, UEFA'nın verdiği 1 yıl Avrupa kupalarından men cezasının CAS (Spor Tahkim Mahkemesi) tarafından artırılmayacağını ve böyle bir olasılığın ortaya çıkmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Özbek, futbolcularla yapılan sözleşmeler için 'Galatasaray'ın başının belası' ifadesini kullandı.

Özbek:'Onlar G.Saray'ın başının belası'

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, sarı-kırmızılı kulübün mali sıkıntılarının üst seviyede olduğunu söyledi.

Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen mali kongrede, 2015 yılının ilk 5 aylık bölüm için eski başkan Duygun Yarsuvat, geride kalan 7 ay için mevcut başkan Dursun Özbek sunum yaptı.

Açılış konuşmasını yapan Özbek, sarı-kırmızılı kulübün borç alacak farkının 330 milyon dolar civarında olduğunu belirterek, "Galatasaray'ın mali sorunları üst seviyede mevcuttur. Bu sorunlar, Galatasaray'ın büyüklüğü yanında, iyi yönetilir, tedbirler alınırsa çok da büyük gözükmemektedir. Galatasaray'ın borç alacak farkı yaklaşık 330 milyon ABD doları seviyesindedir. Bu fark 2006'da 100 milyon dolar seviyesindeydi. Banka borçlarımız, 230 milyon ABD doları seviyesindedir. Bunlarla ilgili verilen teminatlar, 1 milyar 700 milyon lira seviyesindedir" diye konuştu.

"CAS'TAN DAVAYI GERİ ÇEKEBİLİRİZ"

Galatasaray'ın UEFA turnuvalarından bir yıllığına men edildiğini hatırlatan Özbek, genel kurul üyelerine UEFA soruşturmasının detaylarını anlattı. UEFA'nın mali disiplinle ilgili önerilerini dile getiren Özbek, aldıkları cezayı da Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesine (CAS) taşıdıklarını aktardı. Özbek, "UEFA'nın kriterlerini CAS'a taşımamızın sebebi şu; CAS UEFA'nın verdiği cezayı artırma eğiliminde olmayacak. CAS böyle bir şey yapacak olsa bile, biz bu davayı geri çekebiliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

"AMATÖR BRANŞLAR HER SENE 30 MİLYON DOLAR AÇIK VERİYOR"

Amatör branşların yıllık yaklaşık 30 milyon dolar zarar ettiğini anlatan Dursun Özbek, şöyle devam etti:

"Galatasaray Kulübü, yıllık yaklaşık 120 milyon avroluk bütçeyle dönmektedir. Başarı odaklı olursak, gelirlerimiz, başa baş noktasını yakalama şansı var. Fakat, amatör şubeler aynı kaynaktan besleniyor. Amatör şubelerde harcamalarımız 40 milyon dolar seviyesinde. Getirisi ise 10 milyon dolar. Her sene 30 milyon dolar açık veriyoruz. Bunun kaynağı, futboldan elde edilen gelirlerin, belli seviyede buraya aktarılmasından geliyor. Amatör sporlardaki faaliyetlerin çok iyi projelendirilmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum."

Haberin Devamı

"AYDA 7,5 MİLYON LİRA VERGİ ÖDÜYORUZ"

Amatör branşlara yatırım konusunda devletten destek beklediklerini aktaran Özbek, "Milli takımlara kaynak olan belli başlı kulüpler var. Galatasaray da bunların başındadır. Bu sosyal faaliyeti yaparken, devletten de destek bekliyoruz. Ayda 7,5 milyon lira vergi ödüyoruz. Yıllık 100 milyon liraya yaklaşıyor. Bunu amatör sporlara kaynak olarak kullanma şansımız var. O zaman daha başarılı bir altyapıyla Türk sporuna hizmet etmek mümkün. Bunu sayın hükümetimizin değerlendireceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"TEKNİK DİREKTÖR GİDİNCE HEPSİ GİDİYOR"

Futbol takımında yeni bir yapılanmaya gittiklerini kaydeden Özbek, şu ifadeleri kullandı:

"Futbolda başarı çizgimiz düştü fakat bir yapılanma içindeyiz. A takıma bir teknik direktör geliyor, yanında ekibini de getiriyor. Bir şeyler oluyor, Galatasaray ile ilişkiler kesiliyor ve takım halinde boşaltıyorlar. Bunu değiştireceğiz, değiştirmemiz gerekiyor. Galatasaray'ın altyapı hocaları, yardımcı antrenörleri, scout ekibi, kondisyonerleri, kendi kontratlı çalışanları olmak zorunda. A takımı yönetecek teknik direktör, bir yardımcısıyla gelebilir. Bu ön şartımız."

Haberin Devamı

"FUTBOLCULARIN SÖZLEŞMELERİ GALATASARAY'IN BAŞININ BELASI"

Futbolcularla yapılan sözleşmelerin Galatasaray'ın "başının belası" olduğunu söyleyen Dursun Özbek, şöyle devam etti:

"Galatasaray'ın başının belası, yapılan sözleşmeler. Bir standart yok. Herkesle farklı rakamlara, farklı şartlara sözleşme imzalanmış. Galatasaray, geçmişte, 'Ey futbolcu! Burası Galatasaray Kulübü, benim mukavelem bu. Bu şartlarda Galatasaray'da oynamak istiyorsan, buyur gel.' diyememiş. Aksi takdirde sporcunun şartlarına göre mukavele yapmak hoş değil. Bugün çektiğimiz sıkıntılardan birisi de budur. Bunu değiştirmek için harekete geçtik. Bir futbol aklı oluşturmaya çalışıyoruz. Bu aklı, en iyi şekilde kullanmak, takımı çalıştırmak için gelen kişilerin önüne koymak için oluşturacağız. Bunlar yapılmazsa, sistem, yazboz tahtası gibi her gelen kişiyle değişikliğe uğruyor. Burada da altyapı olmazsa olmazımız. Son 10 yılda yüksek seviyede harcama var ama altyapıdan çıkan kimse yok."

Haberin Devamı

"BÜTÇEYİ YARIYA İNDİRDİK AMA BAŞARILI OLDUK"

Başkan Özbek, amatör şubelerdeki planlamaya değinerek, "Erkek basketbolunda, 12 milyon dolarlık oyuncu bütçesi vardı. Bu sene 6 milyona çekmemize rağmen başarılıyız. Oyuncularımızla ve gösterdikleri performansla gurur duyuyoruz. Son derece başarılılar. Kadın takımımız da son derece başarılı. Galatasaraylıları gururlandıracak maçlar çıkarıyorlar" diye konuştu. Voleyboldaki 14 takım oyuncusundan erkeklerde 9, kadınlarda 8 sporcunun altyapıdan geldiğine vurgu yapan Özbek, su sporları ve judoda da altyapıya yöneldiklerini anlatarak, "Artık hep yabancıyla oynama, yüksek paralar alan devşirme sporcuları takıma sokma niyetinde değiliz. Mümkün olduğunca bunlardan kurtulma düşüncesindeyiz. 30 milyon dolarlık bir fark var. 10 yılda 300 milyon dolar yapar. Bu daha ne kadar böyle sürdürülebilir" ifadelerini kullandı.

"ALİ SAMİ YEN OTELİ'NİN DEĞERİ 100 MİLYON DOLAR"

İnşaatı devam eden Ali Sami Yen Oteli'ne 100 milyon dolar fiyat biçildiğini açıklayan Özbek, otel karşılığında finansman kuruluşundan 100 milyon dolar alacaklarını anlatarak, "Bunu yapınca, ilk işim bir dakika dahi kaybetmeden 100 milyon doları bankaya yatıracağım ve 'borcumu sil.' diyeceğim. Bunun üzerine 150 milyon dolarlık temlik açığa çıkıyor. Galatasaray'ın tekerleklerinin dönmesi için yeterli. Ayrıca yıllık 5 milyon dolar kira getirisi var. Bu disiplinle devam edersek, Galatasaray çok kısa sürede bu zorluklardan çıkar." şeklinde görüş belirtti.

"STADIN YAYINA SPOR SALONU YAPACAĞIZ"

Özbek, Ali Sami Yen Spor Kompleksi'ne basketbol ve voleybola hizmet edecek spor salonu yapacaklarını bildirerek, "Salonun yetki belgesi alındı. İki büyük kuruluşla görüştüm. Salonun 25-30 milyon dolarlık maliyeti karşılığında 10 yıllık isim hakkı temliğini vereceğim. Buradan 40-50 milyon dolar beklentim var. Harcadığım parayı düşüp, gerisini kulübe verecekler. İki banka bu işe onay verdi" ifadelerini kullandı.

Riva'daki araziyle ilgili projeyi tanıtan Dursun Özbek, projenin sonlanması durumunda en kötü ihtimalle 1,5 milyar lira para kazanacaklarını söyledi. Özbek, projeyi gerçekleştirirken, arazinin tamamen Galatasaray'ın elinden çıkmayacağını açıkladı. Sarı-kırmızılı kulübün başkanı, futbol altyapı birimlerini de Riva'ya taşıyacağını aktardı.

Dursun Özbek, "Hasretle bir yıl sonraki genel kurulu bekliyorum. Burada verdiğim sözleri yerine getirmiş bir başkan olarak bu kürsüye gelmek istiyorum. İnşallah oteli anlattığım gibi, spor salonunun ve Riva'nın görüntülerini sizlere sergilemek istiyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmasının sonunda "Yollar uzun, dikenli, taşlı olsa da Cim Bom başı dik yürür." diyen Dursun Özbek, yaklaşık 2 saat süren konuşmasında ve açıkladığı projelerde sık sık genel kurul üyelerinden alkış aldı.

KONGREDEN NOTLAR...

Galatasaray Kulübünün yıllık olağan mali genel kurulu başladı. Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen kongrede, genel kurul divan başkanlığına Metin Ünlü seçildi. Kongre divan heyetinin belirlenmesinin ardından saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla genel kurul toplantısına başlandı. Katılımcı üye sayısının açılışta 397 olduğu belirtildi.

YALMAN, SÜREN, AYSAL VE YARSUVAT DA KATILDI

Genel kurulda kulüp başkanı Dursun Özbek ve yönetimi tam kadro hazır bulunurken, eski başkanlardan da birçok isim yerini aldı. Sarı-kırmızılı kulüpte daha önce başkanlık yapmış isimlerden Alp Yalman, Faruk Süren, Ünal Aysal ve Duygun Yarsuvat başlangıçta kongreyi takip etti.

TÜZÜK TADİL KONGRESİ İSTENDİ

Kongrede, Divan Kurulu başkanı İrfan Aktar ve eski yöneticilerden Taner Aşkın ve Mehmet Helvacı'nın da bulunduğu 65 genel kurul üyesi önerge vererek Ekim 2016'da Tüzük Tadil Kongresi yapılmasını istedi.

FAALİYET VE MALİ RAPORLAR AYRI AYRI İBRA EDİLDİ

Galatasaray'da 1 Ocak 2015-31 Mayıs tarihleri arasında görev alan Duygun Yarsuvat ile 31 Mayıs 2015-31 Aralık 2015 arasında görev yapan Dursun Özbek'in faaliyet ve mali raporlarının ayrı ayrı ibra edilmesi yönünde karar alındı. Bu arada Galatasaray'da Duygun Yarsuvat dönemi mali ve idari açıdan ibra edildi.

(Hürriyet)