Gazete Vatan Logo
Futbol Polat: Riva'yı bile satsak borcu ödeyemeyiz

Polat: Riva'yı bile satsak borcu ödeyemeyiz

Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat, olağanüstü genel kurulda, üyelerin önüne getirdikleri kredi anlaşmasının önemine dikkati çekerken, özellikle kulübe ait Sportif A.Ş. ve Futbol A.Ş. şirketlerinin mevcut durumlarının yarattığı sıkıntıya değindi.


Galatasaray Lisesi'nde gerçekleştirilen kongrede konuşan başkan Adnan Polat, daha önce tüm önemli konularda genel kurulun önüne geleceklerini sözünü verdiklerini ve gelecek bir yıl içinde bir kaç olağanüstü genel kurul çağrısı daha yapabileceklerini vurgularken, genel kuruldan çıkacak sonucu kesinlikle bir güven oylaması olarak değil, konunun Galatasaraylılarca karara bağlanması olarak algıladıklarını belirtti.

Polat, şunları söyledi:

“Galatasaray'ın kısa ve orta vadeli problemleri var, ancak kuruluş amacından farklı noktalara gelmiş olan Sportif A.Ş. ve Futbol A.Ş'nin bugünkü mevcudiyeti sürdürülebilir değildir. Galatasaray'ın bundan kurtulması lazımdır. Problem kartopu gibi büyümektedir ve bir noktada sürdürülebilir olmaktan çıkacaktır. Bu problem içinden çıkılmaz hale geldiği gün çözüm aramak yerine, bugünden masaya yatıralım ve çözümü üretelim arzusu içindeyiz.”

“HER YIL 20 MİLYON DOLAR CİVARI NAKİT AÇIĞI VERİYORUZ”

Adnan Polat, Sportif A.Ş. ve Futbol A.Ş'nin birbirine bağlı yapısının her şekilde Galatasaray'ın zararına işlediğini dile getirerek, her yıl 20 milyon dolar civarında nakit açığı verdiklerini kaydetti.

Mevcut sistemle borç yükünün giderek arttığını ifade ederek, gelecek adına kaygı verici bir durumun bulunduğunu söyleyen başkan Polat, şöyle devam etti:

“Öyle bir notaya gelecek ki, elimizdeki en önemli gayrimenkul olan Riva'daki arazimizi satsak dahi, oluşacak borcu ödeyemeyeceğiz. Şimdi oralara gelinmeden çözüm lazım. Bizler bunun için uğraşlar veriyoruz. Problemden kurtulmanın yolu birleşme. Sportif A.Ş'nin halka arz edilmiş hisselerinin SPK'nın onayıyla çağrı marifetiyle hissedarlardan satın alınması lazım. Gerekli kaynak döviz kuruna bağlı olarak 50 ila 100 milyon dolar arasında değişiyor. İki ay önce bunun maliyeti 80 milyon dolar olarak belirlenmişti, ancak bugünkü kur ve hisse senedi fiyatlarıyla maliyet 45-50 milyon dolar gibi gözüküyor. Hemen hemen 25-30 milyon dolar aşağı düştü.”

Sağlanacak finansman ile şirket birleşmesinin yanı sıra Galatasaray'ın geriye dönük bir takım borçlarını kapatıp, 65 milyon dolar civarındaki banka kredilerini orta vadeye yaymayı da planladıklarını aktaran Polat, Goldman Sachs şirketinin de kredinin geri ödenebilirliği yönünde kendileriyle ilgili uzun araştırmalar yaptığını anlattı.

“ŞAMPİYONLUKLARA BEDEL BİR KONU”

Kulüp başkanı Adnan Polat, kredi anlaşmasının uygulamaya sokulmasının Galatasaray'ın geleceği adına büyük önem taşıdığını yinelerken, “Bu, bir çok şampiyonluğa bedel bir konudur. Öncelikli olarak çözülüp geleceğin kurtarılması lazım” ifadelerini kullandı.

Genel kurul üyelerinin sağlanacak kredinin ne getirip ne götüreceğini iyi tahlil etmeleri gerektiğini söyleyen Polat, sözlerini şöyle tamamladı:
“Biz kredi çalışmalarına başlarken dünya böyle değildi, şimdi çok değişti. Yetkiyi alır almaz, hemen yarın kullanmayacağız. Hiç kullanmayabiliriz de. Bu tür operasyonların biraz sesiz ve sakin yapılması gerekir. Varsayalım ki bu yetki çıkmadı ve 2-3 ay sonra güzel bir imkan oluştu. Bizim tekrar genel kurula gelip yetki istememiz ve sonra bunu uygulamamız bana göre mümkün değil. Elimizde bu yetkiyle bekleyip, oluşacak fırsatları kullanmak istiyoruz. Daha önce de Riva'daki arazimizin satışı yetkisini verdiniz. Hala kullanmadık o yetkiyi. Kredi için de yine aynı yetkiyi istiyoruz. Neticede bu kredinin gideceği mecra belli. Bu bir çok şampiyonluğa bedel bir konudur. Öncelikli olarak çözülüp geleceğin kurtarılması lazım.”

Başkan Adnan Polat'ın konuşmasının ardından, daha önce Divan Kurulu tarafından konuyla ilgili olarak oluşturulan ve yönetim kuruluna da rapor veren komite, üyelere projeksiyonla bir tanıtım sunumu gerçekleştirdi.

Hayri Kozak, Hamdi Yasaman, Saruhan Doğan, Mete İkiz ve Ömer Tanrıöver'den oluşan komite daha önce kredi anlaşmasıyla ilgili olarak olumlu bir rapor sunmuştu.


KREDİYE ONAY

Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu'nda gerçekleştirilen ve yaklaşık 6 saat süren olağanüstü genel kurul toplantısı sonunda üyeler, yönetim kuruluna, söz konusu finans işlemleri ile ilgili sözleşme ve belgeleri kulüp adına müzakere etme, uygun göreceği koşullarda kabul etme, sonlandırma ve akdetme yetkisini oy çokluğuyla verdi.

Kapalı zarf usulüyle gerçekleştirilen oylamaya 503 kişi katılırken, 309 kişinin evet ve 193 kişinin hayır oyu kullandığı, 1 zarfın da boş çıktığı açıklandı.

Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat, oylama sonrası yaptığı teşekkür konuşmasında, “Genel kurulumuz teveccüh göstermiştir. Bizi talep ettiğimiz yetkiyle donatmıştır. Göstermiş olduğunuz güvenden ötürü teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Galatasaray yönetimi, Goldman Sachs'ın aracılığıyla sağlamayı planladığı krediyi, Sportif A.Ş. ile Futbol A.Ş'nin birleştirilmesinin finansmanıyla kulüp ve iştiraklerinin mevcut banka borçlarının yapılandırılmasında kullanmayı planlıyor.


FARUK BİL'E AZAR


Olağanüstü genel kurul toplantısını yöneten Anıl Büyükeroğlu, kulüp yönetim kurulu üyesi Faruk Bil'i oylamaya geçilen bölümde yavaş davranması nedeniyle azarladı.

Kapalı zarf usulüyle yapılan oylamada ilk olarak yönetim kurulu üyeleri zarflarını kutuya atarken, Faruk Bil'in oy kutusu önünde başkan Adnan Polat'ı beklemesi, Anıl Büyükeroğlu'nu sinirlendirdi.

Büyükeroğlu'nun Faruk Bil'i yüksek bir sesle, “Hadi be kardeşim... Başkan da kullanır” diyerek azarlaması, salonda gülüşmelere neden oldu.


TOPLANTIYA 663 ÜYE KATILDI


Aidatlarını en geç 18 Eylül 2008 tarihine kadar yatırmış olanların katılabildiği kongreye, 663 üyenin geldiği bildirildi.

Toplam 6 bin 315 genel kurul üyesinin kongreye katılım hakkının bulunduğu kaydedilirken, katılımcı sayısının ise 663 olduğu yetkililerce açıklandı.


Haberin Devamı