Gazete Vatan Logo
Futbol Rekorun suyu çıktı!

Rekorun suyu çıktı!

Pekin’deki erkekler 4x100 serbest, tarihin en müthiş mücadelesine sahne oldu

6. Kanada bile eski dünya rekoru derecesini geçti. Birinciliği ABD alırken 100 metre dünya rekoru 47.50.

PEKİN Olimpiyatları zihinlerde çok güzel anılar bırakacak elbette ancak dün o olağanüstü Su Küpü’nde yapılan erkekler 4x100 serbest yarışının yeri hep ayrı olacak herhalde. Sadece yüzmede değil spor dünyasında gelmiş geçmiş en olağanüstü yarışlardan birine belki de birincisine sahne olan o mücadeleyi izleyen herkes uzun yıllar hep bir referans noktası olarak kullanacak.

HER şeyden önce 4x100’ün bir bayrak yarışı olduğu için sadece 1 isim değil 4 yüzücünün de performans göstermesi gereken bir yarış olduğunun altını çizmek gerek. Peki yüzme dünyası ne kadar formda? Şunu söylemek yeterli galiba. Pekin’e gelirken 4x100 rekoru 3’12’46’ydı. Dün finalde ancak 6. sırayı alabilen Kanada 3’12’26 yüzdü!

BİR YARIŞTA 3 REKOR!

ASLINDA bu bile yeterli ama yarış içinde o kadar fazla hikaye vardı ki nereden baksanız ayrı bir mucize gibi. Öncelikle ilk ayakta avantaj yakalamak isteyen ABD 8 altın madalya kovalayan yıldızı Michael Phelps’i havuza soktu. Uzun yıllardır kırılamayan 100 metre dünya rekoru geçtiğimiz Mart ayı içinde Fransız Alain Bernard tarafından önce 47.60 ile kırılmış sonra 47.50’ye geliştirilmişti. Phelps ilk 100 metrede gerçekten adına yakışır bir performansla 100 metre dünya rekorundan sadece saniyenin yüzde 1’i yavaş kaldı ama ancak 2. sıradaydı ABD! Çünkü Avustralya’nın ilk ismi Eamon Sullivan 47.24’le yeni bir dünya rekoru belirlemişti.

HARİKA bir takıma sahip olan ve favori gösterilen Fransa ise Amaury Leveaux ile ancak 4. sıradaydı. Ancak Fransa’da sırada havuza giren Fabien Gilot 200 metre sonunda takımını ABD’nin ardından 2. sıraya, sonraki isim Frederick Bousquet ise 300 metrede ilk sıraya taşımıştı. Fransa’da son isim dünya rekortmeni (en azından 2.5 dakika önce Sullivan kırana kadar rekortmendi) Alain Bernard’dı. Hani şu Pekin’deki ilk demecinde “4x100’de Amerika’yı ezeriz” diyen Bernard. 350 metre dönüşünde Bernard, ABD’nin son ismi Jason Lezak’ın 0.82 saniye önündeydi... Ve inanılmaz olan gerçekleşti. Son 50 metrede bu dev farkı kapatan Lezak ABD’yi altına taşıdı. Lezak’ın son 100 metre derecesi mi? 46.06!!! Ancak bayrak yarışlarında sadece ilk yüzücünün derecesi dünya rekoru kabul ediliyor. Bu yüzden Lezak’ın bu mantıksız süresi değil Sullivan’ın 47.24’ü artık rekor. En azından Lezak 100 metre bireysel yüzene kadar.

HAVUZ MU KISA!

HAVUZA giren 32 yüzücüden 11’inin 100 metreyi dünya rekoru derecesi 47.50’den daha iyi yüzmesi ise herhalde mantık sınırlarını en fazla zorlayan konu. Sonuçta ABD, 3’08’24’le dünya rekorunu tam 4 saniye (!) geliştirdi. Zimbabweli Kirsty Coventry (100m sırtüstü), ve Japon Kosuke Kitajima’dan (100m kurbağalama) sonra günün dördüncü (Sullivan’ın ilk 100 metresini unutmayın) ama en etkileyici rekoru oldu bu.

AÇIKÇASI insanın algısını zorlayan derecelere bakınca insan ister istemez “Su Küpü harika bir tesis ama galiba Çinliler havuzu 2 metre kısa yapmış ya da alttan akıntı veriyorlar” diyor. Hayır vermiyorlar. Ayrıca havuzda milimetresine kadar ölçüldü. Sadece spor tarihinin en altın dönemlerinden birine tanık oluyoruz.

Haberin Devamı