Gazete Vatan Logo

Şampiyonluk 'orta'da!

Yazarımız Güntekin Onay, bugün oynanacak Dünya Kupası finalinin röntgenini çekti:

Şampiyonluk 'orta'da!

Hırvatistan-Fransa finalinde ilginç olan taraf şu... Hırvatlar’ın en etkili olduğu yer orta saha. Fransızlar da o bölgeyi Kante, Pogba ve Matuidi ile çok iyi savunuyor.

FRANSA, savunma güvenliğinden ödün vermeyen, emniyetli oynayan bir takım. Deschamps takımını belli bir şablona sahip olarak değil, oyun içersinde değişkenlik gösteren farklı bir sistemle oynatıyor. En uçta Giroud statik santrfor olarak görev yaparken, Mbappe ve Griezmann serbest oyuncu olarak oynuyorlar.

ORTA sahada Matuidi, Pogba ve Kante alan paylaşımını çok iyi yapıyorlar. Daha çok çam ağacı gibi 4-3-2-1 oynayan, ancak Mbappe’yi daha çok çizgide kullanan bir Fransa var. Fransız takımının güçlü tarafları olduğu kadar, yetersiz olduğu noktalar da var. Her şeyden önce ilk 11’deki 6 oyuncu ve hatta kaleci de dahil 7 oyuncu defansif. Beklerin hücuma katkısı kısıtlı. Hücumdaki yaratıcılık ve yük Griezmann ve Mbappe’nin üzerinde. Zaman zaman da Pogba’nın desteği var. Bunun dışında ofansif olarak Fransız takımı heyecan vermekten çok uzak. Zaten genellikle topu rakibe bırakıp kendi yarı sahasında oynayan, savunma ağırlıklı bir Fransa gördük.

Haberin Devamı

KULÜP TAKIMI GİBİ

BUGÜNKÜ maçta da Hırvatistan topa daha fazla sahip olacaktır ve oyunu kontrol altında tutacaktır. Hırvatlar, Mbappe ve Griezmann’ı durdurup, bireysel hata yapmazsa dünya şampiyonluğunu kazanabilir. Ancak 3 maçı uzatmalarla geçmiş olmaları fiziksel olarak tabii ki bir erozyon yaratacaktır. Hırvatistan, Modric’in etrafında konuşlanmış, Rakitic’in asistanlığında, teknik kapasitesi yüksek ve oturmuş bir takım. Öyle ki adeta bir kulüp takımı havasındalar. Sokakta futbolla ilgilenen herhangi birine sorun, Hırvatistan 11’ini rahatlıkla sayar. Bu Hırvat ekibinin en büyük avantajı.

BUGÜNKÜ eşleşmede ilginç olana taraf şu. Hırvatistan’ın en etkili olduğu yer orta saha. Fransızlar’da o bölgeyi Kante, Pogba ve Matuidi ile çok iyi savunuyor.

HIRVATİSTAN, Modric’in dehası dışında bir bütün halinde hareket etme avantajına da sahip. Ancak yüksek teknik kalitesine rağmen, sadece set hücumunu oynayabiliyorlar. Hızlı geçiş oyunları konusunda yetersizler. Çünkü bir tane süratli, savunma arkasına koşabilecek oyuncuları yok. O yüzden Hırvatistan, topa daha fazla sahip olup, Fransa sahasına yerleşip oynamak zorunda. Fransa ise kazandığı toplarda Girezman ve Mbappe’yi Giroud’nun yanına sokup, tehlikeli olacaktır.

Haberin Devamı

OYUNCU kalitesine bakarsak Fransa bir tık önde. Ayrıca fiziksel olarak da daha genç, atkletik ve dinamik bir takım. Ama Hırvatistan’daki Modric ve Rakitic’in ustalığı, Fransa orta sahasında yok. Hırvatistan’da da Griezmann ve Mbappe’nin tehditkârlığı yok.

Fransa C Grubu’nda Avustralya, Peru ve Danimarka ile mücadele ederken 7 puanla lider oldu ve 2. turda Danimarka ile eşleşti. Son 16 turunda Arjantin’i 4-3, çeyrek finalde Uruguay’ı 2-0 yenen Fransa final biletini ise Belçika’yı 1-0 yenerek aldı.
Arjantin, Nijerya ve İzlanda’yı devirip 9 puanla üst tura çıkan Hırvatlar, son 16 turunda Danimarka’yı, çeyrek finalde de Rusya’yı penaltılarla mağlup etti. Yarı finalde İngiltere’yi uzatmalarda gelen golle 2-1 yenen Hırvatistan tarihinde ilk kez finale yükseldi.

Haberin Devamı