Gazete Vatan Logo
Futbol Sanayicilerin stad isyanı

Sanayicilerin stad isyanı

Sanayici ve işadamları stadyumun finansmanının devlet tarafından karşılanması gerektiğini söylediler

Sanayicilerin stad isyanı

BURSA Büyükşehir Stadı’nda ihale sürecine yaklaşılırken ’Bursalı iş adamlarına ve sivil toplum kuruluşlarına ’Pamuk eller cebe’ çağrısı yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Recep Altepe’ye sanayiciden olumlu yanıt gelmedi.

Sanayicilerin Bursa için elinden geleni yaptığını bildiren sanayici ve işadamları stadyumun finansmanının devlet tarafından karşılanması gerektiğini söylediler.

Geçen yıl ikinci Anadolu devrimini gerçekleştirerek Süper Lig şampiyonu olan Bursaspor için yapılacak stadyum tartışmaları devam ediyor. Atatürk Stadyumu’nun yenilenmesi planıyla başlayan çalışmalarda yeni stadyuma karar verildi ve yer olarak da Oyak Renaultspor’un kullandığı Velodrom seçildi.

’Bursa Büyükşehir Stadı’, Büyükşehir Belediyesi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle ilk kazmanın vurulacağı günü beklemeye başladı. 1,5 yılda tamamlanması hedeflenen proje 16 Şubat’ta ihaleye çıkacak. ’Timsah Arena’ olarak da bilinen proje 130 milyon TL’ye mal olması beklenirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 45 bin kişi kapasiteli stadyumu Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştireceğini açıkladı.

Belediye’nin kasasından önemli bir para çıkmayacağını söyleyen Altepe, "Sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, Bursa’dan kadar ekmek yiyen, imkanlarını kullanan sanayicilerimiz destek verecek. Bursa’ya sermayesiz olarak gelip, 10’larca trilyon sahibi olan işadamlarının sahip çıkacağını umuyoruz" dedi.

BURSALI SANAYİCİDEN YEŞİL IŞIK YOK

Büyükşehir Belediyesi’nin projeyi yaşama geçirmek için mali desteği nasıl sağlayacağı merak konusu olmaya devam ederken 2010 yılında kriz öncesi cirolarını elde edemeyen Bursalı sanayiciler ise başkanın teklifine yeşil ışık yakmadı.

Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Başkanı Bahadır Özgün, sanayicinin sorunlarının hala çözüm beklediğini hatırlatarak, "Özellikle vergilerle üretim kapasitemiz düşüyor. Sanayiciden destek beklemek yanlış olur. Bursalı sanayici Bursaspor’dan desteğini hiçbir zaman esirgemedi. Bursaspor’un borçlarını ödedi. Şampiyonluğunda futbolcusu, teknik direktörü, yönetimi kadar sanayicinin de katkısı var. Bir spor kulübünün ve belediyenin bu yatırımı yapması da mümkün değil. Eski stadın tadilat edilmesi yerine yeni bir stat yapılıyor. Parası da sanayiciden isteniyor. Seyrantepe’ye 600 milyon TL’lik bir yatırım yapılırken Bursaspor’un yeni stadyumunu sanayici yapsın deniliyor" dedi.

Seyrantepe projesinde aşan sürecide bildiklerini belirten Özgün, Galatasaray Spor Kulübü ve Başbakan Recep Erdoğan arasında yaşanan tartışmaların Bursa’da da yaşanmasını istemediğini söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin Başbakan ile görüşmesini isteyen Özgün, "Biz söz veriyoruz ıslıklamayız" dedi.

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras, yönetim olarak bu konuda bir karar almadıkları için yorum yapmayacağını ifade ederek, belediye başkanının önerisine olumlu bakmadığını kaydetti.

"VURUN ABALIYA OLMAZ"

Demirtaş Organize sanayi Bölgesi Sanayici İşadamları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhun Özüm ise, çocukluk yıllarından bu yana Bursaspor’un yanında olduğunu dile getirerek, "40 yıldır Bursaspor’a destek veriyorum. Devlet Bakanı Faruk Çelik’in başlattığı kampanyaya destek olduk. Yakın dönemde DOSABSİAD olarak 300 bin Euro toplayıp Bursaspor’a otobüs aldık. Bunun gibi bir çok proje ile Bursaspor’un yanında olduk. Sanayici haddinden fazla yardım yaptı. Ben spor üzerinden siyaset yapılmasına karşıyım. Sizin can simidiniz sanayici. Onu küstürmemelisiniz. Hep vur abalıya olmaz. Biz şahsi olarak loca alırız ama kimse stadyum yapmak için para veremez. Olimpik stadyum yapılacaksa bu devletin görevi" diye konuştu. Destek konusunun DOSABSİAD’ın gündemine gelmediğini belirten Özgün, belediye Başkanı Recep Altepe’nin konuyla ilgili açık konuşmadığına işaret etti. Özgün, "Başkan Altepe, Bursa’nın dinamikleri neler? Katkının ne kadar olacağını açıklaması gerekli. Hiçbir şey sormadığın birilerine ’Hadi bakalım pamuk eller cebe’ denmez" dedi.

"İSTANBUL KULÜPLERİNE VAR BURSA YOK"

Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Özer de, bu işin bir gönüllük olduğunun altını çizdi. Özer, Bursalı işadamları olarak destek vermeyi istediklerini söyleyerek, "Bursaspor’un şehrin turizm, ticaret hayatına koyduğu katkılar var. Sanayici maddi ve manevi desteğini tabi ki verecek ama İstanbul kulüplerine devlet desteği verilirken Bursa gibi Türkiye ekonomisine katkı sağlayan şehrin takımına yapılan çifte standart niye? En büyük desteği devlet vermeli. Sadece belediyenin bu projeyi gerçekleştirmesi zor. Seyrantepe’ye yatırım yapılırken Bursaspor’a yapılmıyor. Bursa AK Parti’nin kalelerinden biri ve Başbakan Bursa’yı seviyor" şeklinde konuştu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Bursa Büyükşehir Stadyum’u için gönlünden geçen, destek vermek isteyen sanayicinin destek verebileceğini kimseye yap ya da yapma denilemeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı