Gazete Vatan Logo
Süper Lig Süper Lig'in kalitesi de yaş ortalaması da arttı

Süper Lig'in kalitesi de yaş ortalaması da arttı

Kalitesi ve dünyada takip edilme oranı yükselse de Spor Toto Süper Lig, Avrupa'nın en yaşlı ligi konumunda bulunuyor.

Süper Lig'in kalitesi de yaş ortalaması da arttı

Uluslararası Spor Çalışmaları Merkezi (CIES), kıta futbolunun detaylı yaş haritasını çıkardı. UEFA’ya bağlı önde gelen 27 Avrupa ülkesinde üst düzey liglerin takımlarını kapsayan incelemeye göre, Türk kulüpleri kadro yaş ortalamasında başı çekerken, Beşiktaş 30,62 ile üçüncü, Fenerbahçe ise 30,01 ile altıncı basamakta yer aldı.

Heyecanı, takip edilme oranı ve kalitesi gözle görülür şekilde yükselse de Spor Toto Süper Lig son dönemde Avrupa’nın en yaşlı ligi konumuna geldi.

Uluslararası Spor Çalışmaları Merkezi (CIES), kıta futbolunun yaş haritasını çıkardı. UEFA’ya bağlı önde gelen 27 Avrupa ülkesinin liglerinde, üst düzey liglerin tüm takımlarını kapsayan incelemeye göre Türk kulüpleri yaş ortalamasında başı çekti.

2017-18 sezonunda 23 Mart’a kadar oynanan maçları kapsayan, ‘Sahadaki ortalama yaş’ olarak verilen değerler uyarınca Türkiye 28.81’lik yaş ortalamasıyla en yaşlı ülke oldu. Türkiye’yi 28.20 ile Güney Kıbrıs, 27,85 ile Rusya’nın ligleri takip etti. Balkan liglerinin genç oyuncu yapısı dikkat çekti. Hırvatistan 24.70’lik ortalamayla en genç ülke olurken, 24.78’lik oranla Slovenya ikinci oldu.

Haberin Devamı

Ülke olarak en yaşlı sıralamasında ikinci olan Güney Kıbrıs’ın Larnaca ekibi 32,54’lük yaş ortalamasıyla, kulüpler sıralamasında en yaşlı ekip olarak üste çıktı. İtalya’nın Chievo Verona ekibi 30,88 ile onları izledi. Beşiktaş ise 30,62 ile üçüncü sırayı aldı. İlk altı sırada 4 Türk takımının yer alması dikkat çekerken, Göztepe dördüncü (30.14), Başakşehir beşinci (30.10), Fenerbahçe altıncı (30.01) oldu. Galatasaray 28.98’lik ortalamayla 25. sırayı aldı.

Hakan-Cengiz listede

CIES Futbol Gözlemevi, mevkilerine göre en iyi futbolcuları da belirledi. Son üç aylık dönemde, ‘kanat oyuncuları’ bölümüne Türkiye’den iki milli futbolcu listeye girdi.

Barcelonalı Lionel Messi’nin 93.7’lik puanla ilk sıraya oturtulduğu sıralamada Milanlı Hakan Çalhanoğlu üçüncü olurken (88.8), Romalı Cengiz Ünder ise 84.3 sekizincilikte yer aldı.

Galatasaray’da alt yapı dip yaptı

Araştırmada kulüplerin alt yapısından yetişen futbolculara, maçlarda ne kadar şans verildiği üzerinde de duruldu. ‘Kulüpten yetişme’ şeklinde tanımlanan ve kulüplerin Avrupa kupaları kadrolarında kendilerine belli sayıda yer ayrılması, UEFA tarafından şart koşulan oyuncu grubunda, Türkiye sonuncu oldu.

Haberin Devamı

15-21 yaş arasında bir kulüpte en az üç sezonu geçirmiş olmak kıstasına göre belirlenen kulüpten yetişmiş oyuncuların, takımlarında ne kadar süre aldıklarına bakıldı ve bu sürenin yüzdelik dilimi olarak rakamlar ortaya konuldu. Türkiye 3.19’luk ortalamayla 27 ülke ligi arasında son sırada yer aldı.

İtalya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs gibi ligler, kulüpten yetişen oyunculara en az süre verenler içinde Türkiye’yi takip etti. Slovakya (28.84), Slovenya (25,57), Avusturya (25.26) kulüpten yetişme isimlere en çok oynama şansı veren ligler olarak öne çıktı.

Bu istatistik takımlara göre de detaylandırıldı. Türkiye’den içlerinde Galatasaray’ın da olduğu üç ekip, bu oyunculara hiç süre vermeyerek, en az şans tanıyan ilk 20 takım arasında yer aldı.

Haberin Devamı

(Onur Dinçer - Skorer)