Gazete Vatan Logo
Futbol Tehlikenin farkında mısınız?

Tehlikenin farkında mısınız?

UEFA Ülkeler Sıralaması’nda 10. sırada yer alan Türkiye, ülke şampiyonunun Şampiyonlar Ligi’ne direkt grup aşamasından katılabildiği son basamakta yer alıyor. Hollanda ve Avusturya geçen sezon arayı kapatırken, temsilcilerimizin bu sezon iyi sonuçlar alması gerekiyor

Tehlikenin farkında mısınız?

Avrupa kupalarında bu sezon temsilcilerimizin sergileyeceği performans, geçtiğimiz yıllardan daha önemli hale geldi.

Çünkü Türkiye’nin UEFA Ülkeler Sıralaması’ndaki yeri, takipteki ülkelerin arayı kapatmasından dolayı uyarı sinyali vermeye başladı.

Ülkeler Sıralaması, bir ülkenin Avrupa kupalarına kaç takımla katılacağını ve bu takımların hangi turlardan başlayacaklarını belirliyor. İlk 10’da yer almak önemli çünkü 11. durumdaki ülkenin kendi ligini şampiyon tamamlayan takımı, Şampiyonlar Ligi’nde eleme oynuyor (Avrupa kupasında şampiyon olan takımın ülke ligindeki konumuyla alakalı durumdan kaynaklanan istisna hariç). Türkiye’nin şampiyonu Galatasaray gruptaki yerini çoktan ayırtırken, Hollanda’nın şampiyonu Ajax kıtanın bir numaralı kupasına eleme turlarından iştirak edecek.

Hollanda henüz Türkiye’nin gerisinde ancak iki ülke arasındaki makas iyice daraldı. Hollanda, kulüpleri 2018-19 sezonunu 43 puan (8.600 ortalama), Türk kulüpleri ise 27.5 puanla (5.500) tamamladı. İki ülke adına toplamda 34.600’e 32.433’lük puanlar ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Malatya farkı

Malatyaspor’un Avrupa Ligi elemelerinde tur atlaması Türkiye adına iyi bir başlangıç oldu. Utrecht 2. eleme turunda veda edince 4 takımla kalan Hollanda’ya karşı bir takım fazla yola devam etmek avantaj olarak görülse de, Şampiyonlar Ligi’nde yarı final oynayarak sürprize imza atan Ajax’ın, geçen sezon tek başına 32 puan toplayabildiğini unutmamak gerekiyor.

UEFA Ülkeler Sıralaması, son beş sezondaki puanların toplamıyla belirleniyor. Yeni sezonla birlikte 2014-15’in puanları hükmünü yitirecek. O sezon Hollanda’dan 2 bin daha az puan toplayan ve toplamda az bir farkla Portakallar’ın gerisinde olan Avusturya, bu farkın olduğu dönemin silinecek olması nedeniyle aslında yeni sezonda 11. basamakta olarak da kabul edilebilir. Dolayısıyla Türkiye’nin en az Hollanda ekipleri kadar Avusturya temsilcilerinin de başarı olarak gerisinde kalmaması gerekecek.

Bonusla başladılar

Avusturya da (6.200) geçtiğimiz sezon Türkiye’den (5.500) daha çok puan toplayarak arayı kapadı. 31.250 toplam puanlarıyla Türkiye gibi bu sezon Avrupa kupalarına beş takımla başladılar. Sturm Graz’ın elenmesiyle dört ekiple yola devam ediyor. Hollanda’ya göre bir artıları, Salzburg’un grup aşamasına direkt katılacak olmasından dolayı tıpkı Galatasaray gibi UEFA Ülke Katsayılarında bonus 4 puan elde etmiş olması. Bahsedilen hesaplamada, elemelerde galibiyete 1, beraberliğe 0.5 puan verilirken; grup aşaması ve sonrasında galibiyet 2 ve beraberlik 1 şeklinde bu oranlar yukarı çıkıyor.

Haberin Devamı