Gazete Vatan Logo
Futbol VATAN 2007'nin 'en'lerini büyük jürisine seçtirdi

VATAN 2007'nin 'en'lerini büyük jürisine seçtirdi

VATAN, 2008’e başlarken, geride bıraktığımız 365 günün sportif değerlendirmesini yaptı

Ne Terim’in Aslanları ne de 12 Dev Adam, Elvan’ı sarsamadı

1 10 bin metrede hem dünya ikincisi oldu hem de Avrupa Kupası’nı 2. kez kazandı

Japonya’daki Dünya Atletizm Şampiyonası’nda 10 bin metrede ikinci olan Elvan Abeylegesse, Türk atletizm tarihinin en önemli derecesine imzasını attı.

2 Fatih’in evlatları, EURO 2008’de

FATİH Terim ve talebeleri bir kez daha zoru başardı. Aslında kuralar çekildiğinde “Banko çıkarız” dediğimiz eleme grubunda ölüp ölüp dirildik. Yunanistan’ı Atina’da 4-1 yenen Milli Takım, Malta ve Moldova’ya puanlar kaptırınca işimiz hayli zora girmiş, hatta Terim’le medyanın arası bile açılmıştı. Ancak Norveç’i Oslo’da yenmeyi başaran ekibimiz Yunanistan’ın adından 2008 vizesini almayı başardı. Türkiye, tarihinde üçüncü kez Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkı kazandı.

3 Süreyya’nın sporculuk hayatı SONA erdi

İDRAR numunesi vermediği gerekçesiyle WADA ile başı derde giren ve iki yıl hak mahrumiyeti cezasına çarptırılan Süreyya Ayhan cezası bittiğinde yepyeni bir umutla pistlere dönmüştü. Kamuoyu, geçmişine sünger çeken Ayhan’a yeniden destek vermeye başladığı sırada, önce sakatlığı nedeniyle Dünya Şampiyonası’na katılamayacağı haberi geldi, ardından ABD’de dopingle yakalandığı. Ve Türkiye’nin tüm zamanlardaki en iyi atleti artık ömür boyu pistlerde yok.

4 F.Bahçe hep yalanladI ama o Türkiye’ye geldi

BAŞARILI futbolculuğunun yanı sıra, sevecenliği ile tam anlamıyla bir futbol starı olan ve yıllarca Realli Carlos olarak anılan Brezilyalı Roberto Carlos artık Fenerli...Türkiye’ye transferi aslında sadece ülkemizde değil, dünyada da yılın önemli olayları arasına girdi. Fenerbahçe, resmi sitesinde tam 13 kez yalanladığı bu transfer için Carlos’a yıllık 4 milyon euro ücret ödüyor. Ve o Carlos Türkiye’de gönülleri fethetmiş durumda.

5 Düş gerçek oldu, Memo All-Star’da oynadı

MEHMET Okur NBA’de ülkemizin gururlarından. Dünyanın en önemli basketbol ligine giderek bir hayâli gerçekleştiren Okur, 2007 de All-Star seçilerek çok önemli bir başarıya daha imza attı. Utah Jazz’la NBA’de fırtına gibi esen Memo, All-Star kadrosuna son anda dahil edildi. Denver Nuggets’lı Iverson’un yerine kadroya giren Okur, NBA tarihinde All-Star maçına çıkan ilk Türk sporcu olarak tarihe geçen Okur, karşılaşmada 4 de sayı attı. Mehmet Carter, LeBron, Kidd, Shaquille O’Neal ve Dwyane Wade gibi oyunculara karşı mücadele etti.

6 Sınırları aşıp, ‘engel’ tanımadılar

ÇİN’DE düzenlenen Engelliler Olimpiyatı’nda sporcularımız tam anlamıyla fırtına gibi esti. 164 ülkeden yaklaşık 7500 sporcunun yarıştığı bu büyük organizasyonda biz de 62 sporcu ile yer aldık. Ve 15 altın, 22 bronz 11 de bronz madalya kazanarak büyük bir başarıya imza attık. Bir başka büyük başarı haberi ise Antalya’dan geldi. Ampute Milli Takımımız, Türkiye’nin yanı sıra, İngiltere, Rusya, Ukranya, Moldova, Özbekistan, İran, Fransa, Hindistan, Sierra Leone, Nijerya, Gana, Liberya ve Brezilya’nın katıldığı Dünya Şampiyonası’nda finali kıl payı kaçırdı. Ancak Brezilya’yı 1-0 yenerek üçüncülüğe ulaştı.

7 Yıldızlar, 49 senelik hasreti sona erdirdi

YILDIZ Kız Voleybol Milli Takımımız, 49 yıllık bir rüyayı gerçekleştirdi. Yıldızlarımız, Meksika’da yapılan 10. Dünya Yıldız Kızlar Voleybol Şampiyonası’nda önce finaline çıkarak ilk tarihi başarıyı elde etti. Ardından da son 4 yılda üçüncü kez şampiyon olan Çin’le kapıştılar. Başa baş mücadele ettiler ama tecrübesizlik şampiyon olmalarını engelledi. Finalde 3-1 yenilen milliler, dünya ikincisi olarak isimlerini Türk voleybol tarihine altın harflerle yazdırdı.

8 KENAN gazı kökledi dünyaya toz yutturdu

KENAN Sofuoğlu, Dünya Süpersport Motosiklet Şampiyonası’nda sezonun bitmesine 3 yarış kala şampiyonluğunu ilan eden Türk... Bugüne kadar hiç kimse sezonun bitmesine 3 yarış kala böyle bir başarıyı yakalayamadı. Böylece Kenan Türkiye adına iki tane ilki bir arada gerçekleştirdi. Sofuoğlu, toplam 14 etaptan oluşan şampiyonanın geride kalan 11 etabında 6 kez birincilik, 2 kez ikincilik, 1 kez de üçüncülük kürsüsüne çıkarken, en yakın rakibine 80 puan fark attı.

9 ‘Asırlık çınar’ tarihe altın sayfalar ekledi

ASLINDA 2007 yılı tam anlamayla Fenerbahçe’nin yılı oldu. 100. kuruluş yılını kutlayan F.Bahçe Türkiye’de hem futbolda hem de basketbolda şampiyonluğa ulaştı. Sarı-lacivertli ekip daha büyük başarıyı ise Şampiyonlar Ligi’nde gösterdi. İnter, PSV ve CSK Moskova ile eşleşen F.Bahçe evinde hiç yenilmedi, İnter gibi bir devi devirdi ve tarihinde ilk kez bu ligde ikinci tura yükseldi.

10 Ada sahillerinde bekliyor

TUNCAY F.Bahçe’yi 2007’de şampiyonluğa taşırken kendisine de İngiltere yolunu açtı. Başkan Aziz Yıldırım’ın gitmemesi için büyük çaba sarfettiği yıldız futbolcu, dünyanın en önemli futbolcularının top koşturduğu Premier Lig arenasına girdi. Ada’nın köklü kulüplerinden Middlesbrough’nun teklifini hemen kabul eden Tuncay, başlarda uyum sorunu yaşadıysa da, 2007’nin son aylarında patlama yaptı, gollerini arka arkaya sıraladı.

DÜNYADA

1 Rüzgârı bile kıskandıran Asafa Powell sanki koşmadı, UÇTU!

Futbolda organizasyonun bulunmadığı 2007’de Asafa Powell, İtalya’da elde ettiği 9.74’lük müthiş derecesiyle ‘Dünyanın en hızlı adamı’ unvanını kazandı

2 Havuzun yeni devi Phelps Spitz’in tahtına göz dikti

ÜNLÜ vatandaşı Mark Spitz’in 1972 Münih Olimpiyatları’ndaki 7 altınlık performansına ulaşmak istiyordu ABD’li Michael Phelps. Melbourne’daki Dünya Yüzme Şampiyonası’nda gerçek bir Phelps şov vardı. Genç Amerikalı, 2008 Pekin Olimpiyatları için rakiplerine gözdağı verirken 7 altın madalyasını 5 dünya rekoruyla süsledi.

3 Teniste Federer, efsane Björn Borg’u yakaladı

İSVİÇRELİ Roger Federer tenisteki üstünlüğünü Wimbledon’da netleştiriyor. Federer, 5. kez bu büyük turnuvayı kazanabilmek için ezeli rakibi İspanyol Rafael Nadal’ın karşısına çıktı. 7-6, 4-6, 7-6, 2-6 ve 6-2’lik setlerle 3-2 galip gelen Federer, İsveçli Björn Borg’un rekorunu da egale etti. Böyle giderse gelecek yıl da 6. kez üst üste kazanması bu listeye girecek.

4 ‘Dopİngİ’ itiraf etti madalyaları gitti

ATLETİZMSEVERLERİN sevgilisiydi Marion Jones. Sevimli gülüşü ve başarılarıyla bu spor dalının geniş kitlelere yayılmasında pay sahibiydi. Ama uzun süredir Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) ile yaşadığı kovalamacadan bıktı ve doping yaptığını resmen itiraf etti. Olan 2000 yılında Sydney Olimpiyatları’nda kazandığı 5 madalyaya (3 altın, 2 bronz) oldu. Onları da geri vermek zorunda kaldı Birleşik Amerikalı bayan atlet.

5 Platini, Johansson’u tahtından indirdi

AVRUPA futbolunu 17 yıldır yöneten ve Şampiyonlar Ligi başarısının mimarı olan İsveçli Lennart Johansson’nun iktidarı sona erdi. 80’lerin efsane ismi Fransız Michel Platini kendine has fikirleriyle özellikle küçük ülkeleri yanına alıp, İsveçli’yi alt etti. Şenes Erzik’in bir kez daha seçilerek asbaşkanlığını koruduğu seçimler sonrası Platini, söz verdiği Şampiyonlar Ligi reform paketini yumuşatarak yürürlüğe soktu.

6 Mourinho’yu bile ‘yediler!’

PORTEKİZLİ teknik adam Jose Mourinho, futbolda son 4-5 yıla damgasını vurdu. Chelsea’yi 2 sezon üst üste şampiyon yaptı ama bir türlü Avrupa’da kupa alamaması nedeniyle kulübün sahibi Abramovich tarafından kovuldu. Fabio Capello ise sevinç ve hüznü birarada yaşadı. İtalyan hoca önce 5 yıldır kupa kazanamayan Real Madrid’i şampiyonluğa taşıdı. Ardından kovuldu. Üzülmeye vakit bulamadan İngiltere’nin başına getirildi.

7 F1’de casuslar çalıştı Raikkonen zirve yaptı

PİLOT transferlerinde yaşanan heyecan yetmezmiş gibi Formula 1 takımları artık birbirlerinin sırlarının peşinde. McLaren, Ferrari’nin sırlarını öğrenmek için casus kullandı. Bu anlaşılınca ortalık karıştı. Alınan kararla McLaren’in takım puanlarının hepsi silinirken, 100 milyon dolar da para cezası verildi. Bunların üstüne sezon bitiminde şampiyonluk da Ferrari’den Kimi Raikkonen’in oldu.

8 Futbol ikonu Beckham ‘Galaxy’ değiştirdi!

BAŞARILI futbolculuğunun yanı sıra parıltılı evliliği, gardrobu ve yakışıklılığıyla gerçek bir popüler ikon haline gelen İngiliz David Beckham bu kez transferiyle gündemde. Real Madrid’den Birleşik Amerika’nın Los Angeles Galaxy takımına 250 milyon dolara transfer olan Beckham’ın parasını yakın dostu Tom Cruise’un müritleri arasında bulunduğu Scientology tarikatının verdiği dedikoduları da olaya ayrı bir heyecan kattı.

9 Dopingle kirlenen pedallar dönmedi

BİR zamanların en popüler spor organizasyonlarından biri olan Fransa Bisiklet Turu, Lance Armstrong sonrası dönemde doping skandallarıyla çalkalanıyor. Bu yıl da yarışı uzun süre önde götüren Danimarkalı Mickael Rasmussen şok yaşadı. Takımı Rabobank, “Bize geçen yaz çalıştığı yer konusunda yalan söyledi” deyip şampiyonluk yolunu kesti. O, takımdan ihraç edilip turdan çekilince zafer İspanyol Alberto Contador’un oldu.

10 Ruslar David Blatt’la potada yine zirvede

SOVYETLER Birliği, bir dönemin en büyük basketbol ekollerinden biriydi. Ancak ülke bölündükten sonra Litvanya dışındaki parçalar hayâl kırıklığı yarattı. Özellikle de Rusya. Bir türlü büyük şampiyonalarda kendilerini gösteremeyen Ruslar nihayet 2007’de muratlarına erdiler. Efes Pilsen’in yeni koçu David Blatt yönetiminde İspanya’da yapılan Avrupa Şampiyonası’nda harika oynadılar. Finalde de dünya şampiyonu apoletli evsahibi İspanya’yı devirip mutlu sona ulaştılar.











Haberin Devamı