Gazete Vatan Logo
Futbol Viva Espana

Viva Espana

Avrupa Şampiyonu, Tarihinde ilk defa Dünya Kupası’nı da kazanıp duble yaptı!

Viva Espana

Hollanda’yı uzatmalarda Iniesta ile deviren İspanya tarihinde ilk kez Dünya Kupası kazandı. Beşiktaş’tan 6 ayda kovulan Vicente Del Bosque de tarihi başarıya imza attı

19. Dünya Kupası’nı kazanan taraf bir ilki başaracaktı ama kaybedene çok yazık olacaktı. Hollanda 24 maçtır yenilmezken, Dünya Kupası’nda da tüm maçlar›n› kazanarak geldi finale. İspanya ise yıllarca Hollanda’nın yapamadığını yapıyor bu jenerasyonla. Hem göze hoş gelen futbol oynuyor hem de hedef maçlarını kazanıyor. Euro 2008’in ardından G.Afrika’da da şapka çıkar›lan bir takım olmayı başardılar.

İŞTE bu İspanya’yı dün Hollanda özellikle ilk yarıda aşırı sertlikle sindirmeye çalıştı. Hele 27. dakikada De Jong’un Alonso’nun kalbine attığı bir tekme vardı ki; nasıl yırttı kırmızıdan o bile anlamadı.

İLK yarı Nuri Bilge Ceylan filmleri gibi temposuzdu. Cılız pozisyonlar vardı. Akılda kalanlar 34’te centilmenlik amacıyla orta sahadan atılan topu ıskalayan Casillas’ın tarihi bir gol yemenin kıyısından dönmesi ve eşinin söylemiyle evde çocuklara söz geçiremeyen hakem Webb’in otorite kurmak için 5 sarı kart göstermesiydi.

2. devre ise finale yakıştı, 62’de maçın o an için en net golü kaçtı. Robben, Sneijder’ın ara pasıyla defansın arkasına sarkıp, kaleciyle karşı karşıya kaldı. Hollandalı köşeye vurdu ama Casillas ayağıyla %100’ü kurtardı. 69’da ise Villa “Ben daha da iyi gol kaçırırım” dedi resmen. Navas’ın sağdan ortasını Heitinga yumurtlarken, Villa’nın kale ağzından vuruşunu Wiel çizgiden çıkardı. 77’de yarışa Ramos da katıldı ve o da bomboş kafayı üstten dışarı attı. Ama bununla da bitmedi. 83’te Robben yine kaleciyle baş başaydı fakat Casillas bu kez de ayağından aldı topu.

90 dakika golsüz biterken, uzatmalar hızlı başladı. 95’te Fabregas, Villa’ya vermeyip kahramanlığı isteyince Stekelenburg’a takılırken, 1 dakika sonra da Mathijsen‘ın kafası direği yaladı. 100’de Navas ve 103’te de Fabregas kaçırınca uzatmaların ilk yarısı da golsüz bitti. ‘Jabulani’ kaleci düşmanıydı ama final için üretilen ‘Jobulani’ kanka oldu kalecilerle.


‘CHELSEA’Yİ GEÇTİ’

UZATMALARIN 2. yarısında Heitinga’nın kırmızı kart görmesiyle 10 kişi kalan Hollanda’yı, İspanya 116’da sobeledi. Torres’in ortası defanstan sekip, Fabregas’ın önünde kalırken, o da Iniesta’ya verdi ve Barça’lı gerekeni yaptı. Önünde seken topu düzgün bir vuruşla Stekelenburg’un dokunuşuna rağmen ağlara gönderdi. 2008’de Şampiyonlar Ligi yarı finalinde Chelsea’ye attığı son dakika golüyle kariyerinin zirvesine çıkan Iniesta, İspanya’yı Euro 2008’in ardından Dünya Şampiyonu yapan adam olarak efsaneler arasına girdi.


‘Bu kupa 2008’in eseri’


Del Bosque: “Takımın iskeleti Avrupa Şampiyonası’nda kuruldu ve biz onu takip ettik. Maçı penaltılara bırakmadan bitirmek istiyorduk, risk aldık ve şampiyonluğa ulaştık.”


NEREDEN nereye! Beşiktaş’ın 6 ay dayanamayıp gönderdiği Del Bosque, İspanya’yı Dünya Kupası şampiyonluğuna taşırken, F.Bahçe’de kendisiyle aynı kaderi paylaşan selefi Aragones’i onore etti. İspanyol çalıştırıcı Dünya Kupası’nın 2008’deki Avrupa Şampiyonluğu sayesinde kazanıldığını belirterek şunları söyledi:

“TAKIMIN oyun tarzı 2008’de şekillendi. Biz bu sistemi takip ettik. Hollanda’yı tebrik ederim. Oyunu bizim için çok zor hale getirdiler. Çok gergin bir maç oldu. Oyun tarzlarına gelirsek, bunlar futbolun içindeki unsurlar. Oyunu kontrol ettik ve topun hakimiyetini elimize aldık. Robben, çok önemli bir fırsatı değerlendiremedi ancak bu futbol.


‘VILLA KORKUTTU’

MAÇIN penaltılara gitme ihtimalini düşünerek Villa’yı çıkarmaktan korktum ama bu gerekliydi. Maçı penaltılara bırakmadan kazanmak konusunda kendimize güvendik. Dünya Kupası’nda hücum oynayan takımlar ödülünü aldı.”

TECRÜBELİ hoca şampiyonluğu getiren Iniesta için ise “Galibiyet hepimize ait. Iniesta ya da Xavi’yi diğerlerinden ayrı tutmam” diye konuştu.



Kâhin ahtapot finalde de şaşmadı


DÜNYA Kupası’na adeta damgasını vuran ahtapot Paul, şampiyonu da bildi. Almanya’nın tüm maçlarını doğru bilen ve final maçı için de tercihini Matadorlar olarak belirleyen Paul yine şaşmadı. Paul, Almanya-Uruguay maçını doğru bildikten sonra gözler finale çevrilmişti. İspanya’nın uzatmada bulduğu gol tarihi bir galibiyet getirirken Paul’a olan ilgiyi daha da arttıracak.


Boğalar’a 30 milyon dolar


İSPANYA tarihinin ilk Dünya Kupası’yla birlikte şampiyonluk ödülü olarak da 30 milyon doların sahibi oldu. Finalde Boğalar’a yenilen Hollanda FIFA’dan 24 milyon dolar almaya hak kazanırken, yarı finale kalan Almanya ve Uruguay ise 20’şer milyon doları kasasına koydu. Bu arada İspanyol futbolculara şampiyonluk primi olarak da 600’ar bin Euro ödül dağıtılacağı öğrenildi.


FIFA REKOR KIRDI

AYRICA G.Afrika’da düzenlenecek olması nedeniyle ilk başlarda birçok kişinin tereddütle yaklaştığı 2010 Dünya Kupası’ndan FIFA 3.2 milyar dolar gelir elde ederek tarihinin en yüksek rakamına ulaştı.

Haberin Devamı