Gazete Vatan Logo
Süper Lig Vücuttan seken topta artık hentbol yok!

Vücuttan seken topta artık hentbol yok!

Antalya’da düzenlenen 2017-18 sezonu MHK Kış Semineri’nde tartışmalara nokta koyacak bir karar çıktı. Hakemler bundan böyle düdüklerini çalarken kuralın yeni uygulamasına riayet edecek.

Vücuttan seken topta artık hentbol yok!

TÜRKİYE Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu’nun (MHK) düzenlediği 2017-18 sezonu kış semineri devam ediyor. Belek’teki Calista Luxury Resort Otel’de gerçekleştirilen organizasyonda flaş bir karar çıktı. ‘Topu Elle Tutmak’ başlıklı maddenin içeriği netleştirildi. Bundan böyle vücuttan seken toplarda ‘hentbol’ kararı verilmeyecek.

ULUSLARARASI Futbol Birliği Kurulu (IFAB) Oyun Kuralları’nda da el veya kolla topa kasti temasa dikkat çekiliyor. Buna göre; elin topa doğru hareketi, rakip ve top arasındaki mesafe, elin pozisyonu mutlaka bir ihlal olduğu anlamına gelmiyor. Elde tutulan bir cisim (giysi, tekmelik vs.) ile topa dokunmak, atılan bir cisimle (ayakkabı, tekmelik vs.) ile topa vurmak yasak.

TOP MU ELE, EL Mİ TOPA?

IFAB’ın yorumunu FIFA’ya yaklaştıran tavrı ise özetle şunu diyor: “Elle oynamada bilinç olmalı ve kendine bu niyetle fayda sağlamaya çalışmalı.” Yani bir futbolcu, vuruş açısını küçültmek için kollarını açar ve top ele çarparsa hareketin içinde kasıt vardır ve cezalandırılır.

Haberin Devamı

FIFA KOKARTI TÖRENİ BUGÜN

ANTALYA’da, 7 Ocak’a dek sürecek MHK programı kapsamında bugün saat 11.00’de MHK Danışmanı ve FIFA Video Yardımcı Hakem (VAR) Danışmanı Roberto Rosetti, İtalya’da uygulaması başlatılan VAR sistemiyle ilgili, MHK Başkanı Yusuf Namoğlu ile birlikte sunum yapacak. FIFA kokartı takacak hakemler için Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve TFF Başkanı Yıldırım Demirören’in de katılımıyla tören düzenlenecek.