Gazete Vatan Logo
Futbol Yengeç başı Zico

Yengeç başı Zico

F.Bahçe, sıkıntılı başladığı ilk devreyi iyi bitirdi. Avrupa’da sıçrama yaptı. Yıldız ise belli

Özellikle Avrupa’da saygı duyulacak bir futbol oynatan Brezilyalı hoca, F.Bahçe’ye kaybettiği sempatiyi de yeniden kazandırdı. Yani Pele, stajyerlikten ustalığa terfi etti

Şükrü Saracoğlu’na giriş var, çıkış yok

TUNCAY, Ümit, Rüştü, Mehmet Yozgatlı, Serkan Balcı gibi 5 anahtar adamını kaybetmişti F.Bahçe. Carlos’un yarattığı heyecana rağmen Tuncay Şanlı ruhu aranıyordu takımda. Zico, Brezilya’dan mesaj gönderip, “Tuncay gibi adam lazım” demişti hatta.

İşte bu ortamda yeni sezona girdi F.Bahçe. 5 Ağustos akşamı Köln’de 2-1’lik skorla Beşiktaş’tan alınan Süper Kupa moral oldu. Ancak ligin çetin geçeceği ilk hafta Belediye’nin ‘Turkuaz formalılar’a vurduğu 2-0’lık darbeyle belli oldu. Çifte Anderlecht zaferi moralleri yükseltirken Avrupa dönüşleri sonrası kaybedilen puanlar büyük travma yarattı camiada.

Ancak 19 Eylül akşamı ‘milad’ oldu. Özellikle de Zico için... F.Bahçe, Avrupa devi Inter’i harika bir oyunla 1-0 yenmişti. Ortak görüş şuydu: “Demek ki Zico da formda değil takım da. Çünkü isteyince muhteşem oynuyorlar.” Inter motivasyonu, Bursa ve Manisa beraberliklerine rağmen F.Bahçe’de ciddi bir patlama yarattı. 20 Ekim’deki 4-1’lik Konya maçıyla hem Gökhan Gönül kazanıldı, hem de F.Bahçe’nin son 9 haftada 8 galibiyet aldığı süper seri başladı. Şampiyonlar Ligi’nde 2. tura çıkmak da F.Bahçe’ye hem karizma, hem vizyon kazandırdı.

DERBİ KRALI FENER

ŞÜKRÜ Saracoğlu’nda G.Saray, Beşiktaş ve Trabzon’u yenme başarısı bile ilk yarıda takımın kalitesel üstünlüğünü gösteriyordu. Ancak 14 puandan 11’inin ligin son 8 takımına kaybedilmesi bir ’rehavet’ sorgulaması gerektiriyor.

AVRUPA’DA PANTERLEŞTİLER

17 HAFTALIK lig, 8 maçlık Avrupa, birer maçlık Süper Kupa ve Fortis Kupası periyoduna baktığınız zaman Alex’in kaptanlığın hakkını verdiğini, Carlos’un takımı ateşlediğini, Marco’nun üzerine koyarak ilerlediğini, Deniz’in daha bir parladığını görüyorsunuz. Semih, Gökhan Gönül ve yönetimin bile göndermek istediği Deivid’in başarılı dönüşü dikkat çekici. Kezman’daki sıkıntı çözülememiş olsa da F.Bahçe için Avrupa’da başarılı bir ilk yarı geride kaldı.

Tüm bunların altında ise bir isim F.Bahçe için daha büyük bir kazanç gibi duruyor. O da Arthur Zico... Oyun felsefesinden hiç taviz vermeyip, teknik kapasitesiyle maçı çeviren, rakiplerine saygı duyarak oynayan, sert ve dikkatli bir takım yarattı. Büyük maçları büyük bir özenle oynayıp F.Bahçe’nin genelde kazanmasını sağladı. Kadro adaletini pek tartışılmayacak hamlelerle uyguladı. Deniz sakatlandığında Selçuk, Vederson form kaybettiğinde Uğur, Lugano yokken Yasin ’sürekli’ oynuyormuş gibi takıma girdi. Tüm bunlar oyuncularına bir hocanın kendisini sevdirmesinin ötesindeki bir durumu gösteriyordu. O da çalışmak, çalışmak, çalışmak...

EYLÜL’DE GÖNDERİLİYORDU

Kİ ZİCO, birçok kez taktik hamleleriyle kazandı. Daha önemlisi son yıllarda pek sevilmeyen F.Bahçe’nin sempati kazanmasında etken rol oynadı. F.Bahçe ilk yarının son haftalarındaki çıkışıyla ligin ortak lideri oldu. Ve bunu da yengeç dansıyla kutladı. Ancak 2 kez gönderilmesi gündeme gelen Zico, esas yengeç başıydı. 2007-08 sezonunun ilk bölümü gösterdi ki, Zico artık stajyer değil usta!

F.Bahçe’nin SAD timi tutulmuyor!

’Forveti yok’ diye eleştirilen F.Bahçe’nin süper üçlüsü, lig, Avrupa, Süper Kupa’daki 43 golün 28’ine imzasını koydu. Semih 11, Alex 10, Deivid 7 golle yıldızlarını iyice parlattı

F.BAHÇE, ligin ilk yarısında üç cephede mücadele ederken gol yükünü de Semih-Alex-Deivid üçlüsü üstlendi. Ligdeki 30 golün 20’sini atan bu üçlü, 18 takım arasında da zirveye çıktı. F.Bahçe, ’hücum gücü iyi değil’ diye eleştirilmesine rağmen 3 oyuncu muhteşem bir performans ortaya sergiledi.

Semih 10 golle patlama yaptı. Alex 6 gollük katkı sağladı. Deivid ise 4 gole imza attı. Fener’in ligdeki gollerinin yüzde 66.66’sına imzasını koydu bu üçlü. Avrupa’da Alex 4, Deivid 2, Semih 1 gol attı. Deivid’in 1 de Süper Kupa golü var. Yani 43 golün 28’inde imzaları var. Böyle bir üçlü ise bu ülkede yok.

Beşiktaş’ta Bobo, Tello, Delgado ligde 16, Avrupa’da 9 gole (27) ulaştı. Yine G.Saraylı Nonda, Ümit, H.Şükür ligde 16, Avrupa’da 9 olmak üzere 27 golü buldu. Trabzon’daki Gökdeniz, Umut, Ceyhun üçlüsü ligde 20, Avrupa’da 4 gol attı. Sivas’ta M.Yıldız, Mohamed Ali ve Balili üçlüsü 17 gol kaydetti.

8 PENALTISI DA VERİLMEDİ

İLGİNÇTİR F.Bahçe bu sezon 30 golde kalırken 8 tane de penaltısı verilmedi. Oftaş (1-1), Bursa (1-1), Denizli (2-1), maçlarından birer, G.Birliği (2-1) ve A.Gücü (2-0) karşılaşmalarında 2’şer penaltı hakemlerce yendi!


ÇIKANLAR

GÖKHAN GÖNÜL

Oftaş’la yaşadığı zirveye oynama alışkanlığını İstanbul’da sürdürüyor. 22 yaşında ve Fener’in en önemli kazanımı oldu.

SEMİH ŞENTÜRK

Kezman’ın sakatlığında müthiş bir patlama yaptı. 9 yıl sonra gerçek değerini buldu ve buna en çok da hocası Zico sevindi.

DEIVID DE SOUZA

Kadrodaki 7. ve gönderilmesi gündemdeki ilk yabancıydı. Ancak öyle bir form tuttu ki, Fener’in ilk yarı en iyi transferiydi!


İNENLER

KEZMAN


Ligde 8, Avrupa’da 3 maça 2 gol sığdırabilmişti. Ceza ve sakatlıklara rağmen Fener’deki en büyük hayâl kırıklığıydı.

STEPHEN APPIAH

Denizli’de kaçırdığı o gol pozisyonundan beri ortada yok. Sakatlığı geçmedi. Ama oynadığında da hiç verim vermedi.

ÖNDER TURACI

Son 4 sezondur takımın yükselen değeriydi. Ancak ofsansif yönünü geliştiremedi, Gökhan’ın da alternatifi olabildi.


YARIN

LİGE BOMBA GİBİ BAŞLAYIP DEVREYİ ÜÇÜNCÜ BİTİREN G.SARAY NEDEN GRİBE YAKALANDI

Haberin Devamı