Gazete Vatan Logo
Futbol Yeni etik kurul geliyor!

Yeni etik kurul geliyor!

İlk adım atıldı

Yeni etik kurul geliyor!

Sporda şiddeti körüklediği düşünülen TV programlarının yetkilileriyle yapılan toplantıda taraflar bundan böyle yayın etik kurallarına uyma kararı aldı

SPORDA ve özellikle de futbolda şiddeti körüklediği konusunda geniş bir kamuoyu kitlesi tarafından fikirbirliğinin oluşmasına neden olan TV programları dün masaya yatırıldı. Bazı yayıncılar toplantıda yaptıkları konuşmalarda özür dilerlerken, bundan böyle daha dikkatli olacaklarına dair de söz verdiler. Zirve sonunda bir etik kurulu oluşturulması da karara bağlandı. Buna göre ‘yayın etik kuralları’ başlığı altında hazırlanacak düzenleme, bundan sonraki süreçte belirleyici olacak.

TV’DE yayınlanan spor programlarının yapımcılarıyla birlikte Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, TFF Başkanı Yıldırım Demirören, RTÜK Başkanı Yavuz Dursun, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Kulüpler Birliği Başkanı Halil Ünal, MHK Başkanı Zekeriya Alp, TV Yayıncıları Birliği Başkanı Adem Gürses’in katıldığı toplantıda görsel sunum yapıldı. Bu sunumda Erman Toroğlu, Ahmet Çakar’la birlikte bazı sunucu ve konukların hakaret, küfür, kötü söz, şiddet içerikli konuşmaları aktarıldı.

ARDINDAN geçilen konuşmaların finalde oluşan genel kanı katılımcıların anlatılanlardan etkilendiği ve bu toplantının bir milat olabileceği şeklindeydi. Spor müdürlerinden Faik Çetiner konuyla ilgili “Ben bundan önce de benzeri toplantılara katıldım, o yüzden bu işten bir şey çıkmaz” şeklinde konuşurken zirve sonunda “Bu kez ilk defa başarılabilir kanaatine ulaştım” ifadesini kullandı.

ŞAHİN: PİŞMANIM!

BİR başka TV kanalının spor müdürü Ertem Şener ise hem yayınlardan dolayı özür dilerken, “Hakem Fırat Aydınus’un evine kamera göndermek büyük hataydı” itirafında bulundu. İlker Yasin de “Ya bir avuç şiddet meraklısına teslim olacağız ya da yayınlarımızda sağduyu hakim olacak” şeklinde görüş bildirdi.

Serhat Ulueren’in başını çektiği bir grup yapımcı ise ellerinde maç görüntüsü olmadığı için ister istemez programlarda farklı sohbetlere yöneldiklerinden şikayet etti. Bu görüşün ortalığa atılması üzerine söz alan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, “Buyrun siz alın, ihaleyi iptal edin. Yeniden ihale yapılsın. Ben zaten pişmanım” dedi.

Tansiyon yükseldi

SPORDA şiddetin önüne geçmek için gerçekleştirilen zirvede zaman zaman tansiyon yükseldi.. TVNet Spor Müdürü Eyüp Karakuş, toplantıda söz alarak Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören’i hedef alan bazı sözler sarfederken, ikili arasında daha sonra tatlıya bağlanan ufak tartışma yaşandı.

YENİ BİR ETİK KURULU GELİYOR

KRİTİK zirvenin ardından bir etik kurulu oluşturulması kararlaştırıldı. Bu kurul yayın ilkelerini tespit ederek uygulanmasını sağlayacak. Spor Bakanlığı, TFF, RTÜK, Kulüpler Birliği, MHK, TSYD ve 4 yayıncı kuruluş temsilcisinden oluşacak kurul kısa süre içinde çalışmalarına başlayacak.

Kılıç: Yalvarıyorum, iyi şeyler anlatın!

“TV’lerde iyi şeyleri göstermiyorsunuz. Kötü olan işlerin peşindesiniz. Lütfen insanlarımızı şiddete özendirmeyin.”

TOPLANTIDA söz alan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’nn şu sözleri salondakileri derinden etkiledi: “Arkadaşlar iyi olan şeyleri göstermiyorsunuz. Kötü olan işlerin peşindesiniz. Bakın Akhisar-Antalya maçında yağmur esnasında iki takım taraftarları aynı tribünde toplanarak maçı izlemeye çalıştı. Bunu TV’lerde 10 kere ya gördük ya görmedik. Ama Beşiktaş-G.Saray tekerlekli basketbol maçındaki kavgayı bir günde tam 163 defa gösterdiniz.

SİZE yalvarıyorum. İnsanlığınıza havale ediyorum. Hepinizin çocuğu var. İyi şeyler anlatırsanız, şiddete özendirmezseniz, insanlar iyiliğin etrafında birleşir.”

Kulüpler yasasına onay yok

GENÇLİK ve Spor Bakanlığının uzun süredir üzerinde çalıştığı ve bir ay içinde meclise götürerek onaylatmayı planladığı Kulüpler Yasası’na Süper Lig kulüplerinden veto geldi. Kulüpler yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından kulüpler ‘Yasa yeterli değil’ diyerek bakanlığın teklifini geri çevirdi.

Haberin Devamı