Gazete Vatan Logo
Futbol 'Başladığım işi yarım bırakmam'

'Başladığım işi yarım bırakmam'

TFF Başkanı Demirören, haziran ayındaki genel kurulda aday olup olmayacağı ile ilgili konuştu:

'Başladığım işi yarım bırakmam'

TÜRKİYE Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, 2015’te yapılacak olağan genel kurulda göreve devam edip etmeyeceği ile ilgili olarak ilk kez konuştu. Dün akşam NTV Spor’da %100 Futbol Özel programına katılıp Güntekin Onay ile Rıdvan Dilmen’in sorularını yanıtlayan Demirören, haziran ayında gerçekleştirilecek seçimde aday olup olmayacağı ile ilgili olarak şu açıklamaları yaptı:

“BİZ buraya Türk futboluna bir şeyler yapma adına geldik. Talimatlarımızı da çok sertleştirdik. Bu sene sonunda mali kriterleri çıkaracağız. Kafamızı koyduk bu işe. Makyajlı bütçe ve bilançoları kabul etmeyeceğiz. Kulüplerin %90’ı borç batağında. Bu kulüplere yeniden lisans vererek daha da fazla borçlanmasına izin vermeyeceğiz.

‘TÜM PROJELER BİR ADIM’

BİZ buraya kalıcı olarak gelmedik, futbola hizmet etmeye geldik. Benim hiç korkum yok. Delege sistemi elbette değişmeli ama asıl değişmesi gereken kulüplerin yönetilme biçimini belirleyecek Dernekler Kanunu. Senelerce idare edilmişiz. Bu sezon sonundan itibariyle artık o idare yok. Finansal Fair Play uygulanacak.

Haberin Devamı

BİZ yarın gideriz korkumuz yok. Bir şeyler yapalım gidelim. Riva Tesisleri, Futbol Lisesi, E-bilet, Passolig gibi projeler Türk futbolu için çok büyük bir adımdır. Şimdi eski futbolcular için lokal, bakımevi yapıyoruz. Bunları yapmamız lazım. Biz federasyon tarihinde ilk defa amatörlere 34 milyon lira harcayan federasyonuz.

BEN hiçbir işimi yarıda bırakmadım. Yapacak çok şeyimiz var o yüzden yeniden aday olacağım.”

‘Aşağı insem takımı çekerdim’
“HER turnuvaya katılan, kalıcı milli takım yaratmamız lazım. Bu da uzun vadeli yatırımlarla olur. Milli takım tribünden de başlıyor. Milli taraftar kalmadı. En son yuhalanacak takım milli takımdı o bile yuhalandı. Hangi stattaysak o stadın takımının oyuncuları alkışlanıyor. Maçlara kendi takım formaları ile geliyorlar. Milli başarı tribünle başlar diyoruz, tribünler milli takımı yuhalıyor. Brezilya 7 tane yedi kimse yuhalamadı.
‘TEK BAYRAK OLMALI’
Volkan’ın yaptığı hareket baştan sona yanlış. Çıkması, bırakması... Taraftarın yaptığı da yanlış. Bırakıp gitmemeliydi Volkan. Tek bayrak, tek ülkeyiz biz. Koşulsuz destek olması lazım.
Volkan sahadan çıkınca aşağı inmemi istediler. ‘Beni aşağıya indirmeyin, inersem takımı çekerim’ dedim. Takımdaşlık olarak yaptığı yanlıştı. Ama kimse milli takım forması giyen oyuncuya küfür edemez. Volkan’a hak veriyorum ama yanlış yaptı. Hele stadı terk etmesi tamamen yanlış.”
‘Hamza hoca için benden izin istendi’
“ABDURRAHİM Bey (Albayrak), önce Fatih Terim’i aramış. Terim ‘Başkanımızdan izin alın’ demiş. ‘Hamza Hoca ile görüşmek istiyoruz’ dediler, ‘Tabii’ dedim. Hamza Hoca’ya ‘Gitmek istiyor musun, yapabilecek misin? diye sorduk. ‘Yapabileceğime inanıyorum’ dedi. Biz de ‘Yolun açık olsun’ dedik. Albayrak’a da ‘3 günde mağlubiyet olunca sakın kurtlara kaptırma, arkasında durun’ dedim. İnşallah başarılı olur.”
’Yeter Demirören rahatsız etmiyor’
”TÜRKİYE’DE ismi en çok bilinen isimlerdenim. ‘Yeter Yıldırım Demirören’ tezahüratı beni rahatsız etmiyor. (Gülerek) Bizler yönetim olarak ne yaptığımızı biliyoruz. O olgunluktayız. Çünkü çalışıyoruz. Çalışan insan hata yapar. Çalışmayan insan da eleştirir. Ben eleştiriye açık bir insanım. Eleştirilerden ders de çıkartırım. Hata yapınca da söylerim.”
‘Euro 2016 için inancım sürüyor’
“MİLLİ Takımımız’ın grupta işi kolay değil. Ama futbolda her şey mümkündür. Son maçın son düdüğüne kadar mücadele edeceğiz. Benim inancım var. Biz Fatih Terim’i futbolun ve Milli Takım’ın başına getirirken amacımız kısa vadeli başarılar değildi. Biz planlarımızı hep geleceğe dönük olarak yapıyoruz.”
’Çakır şaibelidir diyen başkan, çık açıkla!’
“CÜNEYT Çakır şaibelidir diyen başkanın (Ünal Aysal) bunu ispat etmesi lazım. Ey başkan çık açıkla! Nedir şaibesi? Başkan olarak her demece cevap vermeye kalksam... İnsanlar kaostan beslenmeyi seviyor. Bunları kesmemiz lazım. Bizde spor programları kaos yaratmak için var. Futbolu tartışmamız lazım.
Anadolu’da yapılan hatalar sadece yerel gazetelerde çıkıyor. Anadolu’da büyük takımlara yapılan hatalar manşetlere çıkıyor ve 1 hafta tartışılıyor. Tabii ki hakem bu baskının altına girer.”
‘Yarsuvat’ın mesajı oldukça anlamlıydı’
“G.SARAY Başkanı Duygun Yarsuvat çok hassas bir noktada beyanat verdi. Bu çok olumlu. Özellikle bugün (dün) konuşması çok değerlidir. Birlik ve beraberlikle ilgili olarak çok önemli bir mesajdı.”
‘Milli başarı için sabır gerekli’
“UZUN vadeli yola çıkınca herkesin sabretmesi lazım. Fatih Hoca da gelince ‘Biz Avrupa, Dünya Şampiyonu olacağız’ demedi. Biz de böyle bir şey istemedik. Biz kalıcı milli takım yaratmazsak, kalıcı çözümler üretmezsek bir şeye yaramaz. Biz kalıcı neler yapabiliriz, bunlara bakmamız lazım. Fatih Terim bana göre rahat bir ortamda çalışıyor.”
‘Alp’in istifasından dersler çıkarılmalı’
“SAYIN Zekeriya Alp ile haftada birkaç kez bir araya gelirdik. İstifasından haberim yoktu. Biz toplantıya girerken haberi geldi. Çok üzüldük. Ama bir taraftan da sevindim. Böyle bir ismi ‘Futboldan çekiliyorum’ dediği zaman herkes şapkasını önüne alıp düşünmeli. Artık yapacağımız konuşmaların nereye gideceğini düşünmeliyiz.
Alp’e ‘Hocam doğru ama yanlış yaptın’ dedim. O da ‘Başkanım kırgınlık yok. Belli dersleri çıkarırlar diye istifa ettim’ dedi. Umarım futbolun aktörleri, duyumlarla kişileri yargılamaktan vazgeçerler.
AVRUPA’NIN nerede MHK Başkanı, hakemlerin hatasından dolayı istifa ettiriliyor. Türkiye’de hataları değil hakemler tartışılıyor. Art niyetli deniyor. Ben de ispatlamaları gerektiğini söylüyorum. Hakemlerin arkasındayız. ‘Duyum aldım’ diyerek hareket edemezler. Hakemler o sözleri söyleyenlerden daha karakterlidir.”
‘Semih kalesini vuruyor niye ben suçluyum?’
“Semih Kaya kendi kalesine gol attığı vakit neden Yıldırım Demirören suçlu? O maçın devre arasında yanımdaki arkadaşlara, “Bari 2. yarıda Milli Takım formasını giyip sahaya inelim de biz haklı yere eleştirsinler” dedim.
‘Öyle bir imaj yaratılıyor ki!’
“MHK bir buzdağının içinde kapalı kalmış. Biz TFF olarak sanki biz hakemlerle oturup ‘bu şampiyon olacak’, ‘bu küme düşecek’ diye konuşuyoruz. Böyle bir imaj yaratılıyor. Hata yapan hakemler daha dikkatli olsun. Hatasını kabullenmek zorunda. Zekeriya Alp’in televizyonda hakemleri değerlendirmesi kararını tüm hakemlere ben söyledim ve hepsi de kabul etti.”
’Gidişat çok kötü ‘
“KULÜPLER futbol oynayamayacak hale gelecek. Çok rahat borçlanıyorlar. Ben de bu hataları yaptım. UEFA’dan çok sert yaptırımlar gelecek. Maalesef bunlar başımıza gelecek. Mali olarak çok tehlikeli durumdalar. Gidişat olarak çok tehlikeli durumdayız. Mali kriterlerin üzerine basa basa bizim tarafımızdan kontrol edileceğini söylüyorum.”
‘Futbola siyasi müdahale yok’
“FUTBOLA siyasi müdahale yok. Dünyanın en demokratik ülkesinde bile federasyon başkanları hükümetlere yakın olmak ister, çünkü onlarla işiniz vardır. Bana ya da TFF’ye kimsenin karıştığı yok. Böyle kurumlar birbirlerine yakın olmak zorundadır.”
‘Eski hakemleri çağırdık, gelmediler’
“EN kolay şey çalışan insanı eleştirmektir. Eski hakemler dahil çoğu kişiyi bize yardım etmeye çağırdık, gelmediler. Türk futbolu ‘biz’ demeye başlarsa kurtulur.”

Haberin Devamı